Főoldal

2021. August. 1. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászokról


Csernyik Pince

Cím:3036 Gyöngyöstarján Deák F út 8.
Telefon:20-352-78-20
Email:csernyik_istvan@freemail.hu
Weboldal:www.csernyikpince.hu

Csernyik István gyermekkora óta sok időt tölt a szőlőben és a pincében. 14 éves korában kezdett el borásznak tanulni, ez a szakma lett az élete, a hobbija és az öröme.

2000-ben a Szent István Egyetem kertész szakán diplomázott, külföldi tapasztalatokat pedig Németországban a Weingut Keth-nél szerzett. 2004 és 2008 között a Vinum Mátra Kft. pincevezetőjeként dolgozott. 2007−2008-ban a „Legerdeményesebb Őstermelő” címet vívta ki magának a borvidéken. A borászat Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Csernyikék nyitottak mindenre, erjesztenek és érlelnek borokat fahordóban és tartályban, kísérleteznek fajélesztőkkel, melyek segítségével friss, üde, gyümölcsös borok születnek, de készítenek borokat teljesen hagyományos módon, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.

Céljuk egy 5−6 hektáros birtok létrehozása, mely évente 20−30 ezer palack bort állít elő.

Kellő tapasztalatokat gyűjtve szeretnének a későbbiekben biogazdálkodást folytatni. A szőlőtermesztésben és a borkészítésben az egész család részt vesz: a szülei és a felesége segítségével látják el a mindennapi munkákat.

Pincéjükben 10−15 fő számára tudnak borkóstolót, mangalicakolbászos és szalonnás hideg étkezést biztosítani.

A borászat adatlapja letölthető itt!

Vissza a borászokhoz

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció