Főoldal

2021. August. 1. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 35. hét

 

SZÜRET, SZÜRET, SZÜRET!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 35. hétre (08.27.-09.02.)

 

Fenológiai állapot: érés, szüret, vesszőérés

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi

Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi tojást raknak

 

Időjárás a 34. héten (2012.08.21.-08.26.)

A múlt héten a kánikula volt a meghatározó. Semmi különleges esemény nem történt ezen kívül. A maximumok sok helyen verték a 40 fokot, a reggelek néha igencsak hűvösnek bizonyultak. Ennek ellenére harmatképződés nem volt, annyira száraz volt a légkör.

 

Időjárás előrejelzés a 35. hétre (08.27.-09.02.)

Ezen a héten a vasárnapi hidegbetörés hatására kellemes 25 fokkal indul az újabb felmelegedés! A hét vége felé újra 30 fokok várhatóak. A reggelek még hűvösebbek lesznek, köszönhetően az egyre hosszabb éjszakáknak. A hét végére újabb hidegfront érkezése várható, némi csapadékkal, utána már valószínűleg nem tér vissza a nyári meleg.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

A vasárnap esti néhány milliméter csapadék különösebb problémát nem fog okozni, a szőlőnek csak jót tesz egy kis lombon keresztüli víz utánpótlás. A lisztharmat a leveleken elkezdett felszaporodni, szüret után érdemes ellene kezelni. A peronoszpóra már nem fog gondot okozni, a lisztharmat elleni permetezésnél rezet is használva ez az év lezárható növényvédelmi szempontból, a vesszőérést segíthetjük vele. A többi kórokozó nem jelent már veszélyt, az ESCA tüneti szinten egyre több felé jelenik meg, ahogy a terhelés folytja a tőkét. Ellene hatásos kezelés még nem ismert. A héten a Muscat-ok után a Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöldveltelini stb. szürete is meg fog történni, sőt a hét végére elindulnak a Szürkebarát szedések is. A moly harmadik nemzedéke esetleg a késői fajtáknál tud majd károsítani, szerintem a betakarítás megoldja az ellenük való védekezést. Az idén már nem kell több mindennel törődnünk.

 

Lisztharmat:

A betakarítás után közvetlen egy 3 kg/ha kén, vagy azol típusú hatóanyaggal a következő évi fertőzést indító képleteket ritkíthatjuk.

 

Peronoszpóra:

A betakarítás után közvetlenül réz hatóanyaggal permetezve a vitorla végi fertőzéseket megfoghatjuk, a vesszőérést elősegíthetjük.

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! A bogyókban a savak fogynak, a cukor gyarapszik, a gombának ez nagyon kedvező, de víz és sebzés nélkül kicsi a fertőzés esélye. A gyors szüret lehet a legjobb védekezési módszer.

 

Moly:

A moly harmadik generációja megkezdi a tojásrakást. Gyorsan bekövetkező szüret esetén a tönkretett egy-két bogyó nem lehet védekezési indok. A hosszabb tenyészidejű fajtáknál szóba kerülhet a szürkerothadás megtelepedése miatt, de a betakarítás sürgetése hasznosabb lehet, mint egy permetezés.

 

Atkák:

Az atkák ügyében következő tavasszal bíráskodunk újra. Rügyvizsgálat nélkül egyébként sem szabad mondani semmi konkrétat.

 

Gyomok:

A szőlőben most már csak tisztító kaszálásoknak lehet értelme, gyomirtó szert már ne használjon senki. A télre készülő szőlő elraktározhat belőle valamennyit, amit jövőre fog megmutatni nekünk, de nem biztos, hogy örülünk majd a látványnak.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. augusztus 27.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció