Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 34. hét

 

ÉRÉS, SZÜRET KEZDETE!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 34. hétre (08.21.-08.26.)

 

Fenológiai állapot: színeződés, érés, szüret kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi

Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi repülnek

 

Időjárás a 33. héten (2012.08.13.-08.20.)

A múlt héten elindult a felmelegedés, hét végére 30 fokok repkedtek. Az éjszakák már jóval hűvösebbek voltak, mint a legutóbbi hőhullám idején, csak 13-15 fokokat mérhettünk. Csapadék sehol nem volt, a változó irányú szél néha felerősödött.

 

Időjárás előrejelzés a 34. hétre (08.21.-08.26.)

Ezen a héten tombolása lesz a kánikulának. A maximumok a 35-38 fokot is elérhetik, az éjszakák viszont mindig enyhülést hoznak, hiszen 20 fok alá süllyed mindig a hőmérséklet. Csapadék sehol nem várható (sajnos), a szél pedig inkább csak további meleget hoz majd.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Ez a hét a forró szárazság miatt sokat nem változtat a növényvédelmi helyzeten. Az érési folyamatokon annál inkább. E hónap végére sok szüret vélhetően meg fog történni, szeptemberben pedig a maradék is. Egyelőre, szerintem semmi teendő nincs a mi szempontunkból. Meg kell várni, milyen időt hoz a következő hét, milyen rajzása lesz a szőlőmolynak.

 

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén. Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű. A túlzott kén használat a jó bor készítésének lehet akadálya. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. Mostanra, kezeletlen ültetvényben a vitorla magasságában megjelenhet. A kontakt hatóanyagok elégségesnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket. Szüret előtt már csak a később szedődő fajták esetében vállaljuk a várakozási idő hosszúsága miatt.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is. (réz 21, folpet 30, mankoceb 21/30 nap)

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! A bogyókban a savak fogynak, a cukor gyarapszik, a gombának ez nagyon kedvező, de víz és sebzés nélkül kicsi a fertőzés esélye. Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet (30 nap fürtzáródásig, csemegeszőlőben nem használható, a réz csak a spórákat öli el esetleg és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD (21/30 nap) a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát hamarosan meg kell fontolni.

 

Moly:

A moly harmadik generációja megkezdi repülését. Az időjárás majd megmondja, hogy kell-e ellene még védekezni. Gyorsan bekövetkező szüret esetén a tönkretett egy-két bogyó nem lehet védekezési indok. A hosszabb tenyészidejű fajtáknál szóba kerülhet a szürkerothadás megtelepedése miatt, de ezzel még nem most kell foglalkoznunk. Meg kell várni milyen intenzitású rajzás alakul ki, és milyen időjárás várható egy-két hét múlva.

 

Atkák:

Az atkák ügyében következő tavasszal bíráskodunk újra. Rügyvizsgálat nélkül egyébként sem szabad mondani semmi konkrétat.

 

Gyomok:

A szőlőben most már csak tisztító kaszálásoknak lehet értelme, gyomirtó szert már ne használjon senki. A télre készülő szőlő elraktározhat belőle valamennyit, amit jövőre fog megmutatni nekünk, de nem biztos, hogy örülünk majd a látványnak.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. augusztus 21.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció