Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 33. hét

 

ÉRÉS, SZÜRET KEZDETE!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 33. hétre (08.13.-08.20.)

 

Fenológiai állapot: színeződés, érés, szüret kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi

Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi repülnek

 

Időjárás a 32. héten (2012.08.06.-08.12.)

A múlt héten a jelzett felmelegedés elmaradt. A hőmérő higanyszála nem szaladt 25 fok fölé, nálunk a teraszon a leghűvösebb reggel 14 fokot mértem, de többfelé volt ennél alacsonyabb érték is. Említésre méltó csapadék sehol nem esett, a szél sokszor megélénkült. Vasárnap teljesen szeptemberi érzésem volt.

 

Időjárás előrejelzés a 33. hétre (08.13.-08.20.)

Ezen a héten valószínűleg visszatér a nyár. Folyamatos melegedéssel a Nemzeti Ünnepre már kánikulát jósolnak (32-34 fok), az éjszakák viszont nem haladják meg sokszor a 20 fokot sem. Hiába, már augusztus van, hosszabbak az éjszakák, több ideje van a talajnak kisugározni a hőt, a Nap csak fél hat körül kel, este nyolckor már sötétedik. Csapadék nem várható, a szél néha megerősödik, de általában gyenge, változó irányú lesz. A harmatképződés csapadék hiányában újra megszűnt.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Ez a csapadékmentes időjárás egyesekben a ’92-es nagy aszályt eleveníti fel, én még akkoriban nem törődtem ezzel sokat, de egy biztos: az elmúlt 10-15 évben nem volt ekkora és ilyen hosszan tartó szárazság. Azon csodálkozom, hogy a szőlő miből él! A mi borvidékünkön még nem jelentkezett a bogyófonnyadás, pedig már erősen az érési folyamatok közepén tartunk. A kórokozók nem tudtak felszaporodni ebben a szezonban, erre az évre már sok bajunk nem lehet velük. Egy helyen találtam most(!) peronoszpórát hajtásvégi levélen, tehát a lombozatot nem árt figyelni az ősz folyamán. Ugyanez igaz a lisztharmatra is. Szüret után erre is figyelmet kell fordítani. A szürkerothadás ideje most következik, amennyiben lesz csapadék. Csapadék hiányában leginkább három esetben lehet rá számítani. Az egyik a molykártétel következtében nyílt sebeken keresztüli, másik a jégverés utáni fertőződés, a harmadik a lisztharmatos bogyók felszín-repedése következtében fellépő fertőzés esete. Utóbbi kettőre nem nagyon kell számítani, a molyok harmadik nemzedéke változó egyedszámmal már repül, rájuk érdemes még figyelni. Egyébként az érési folyamatok miatt, egy esetleges rothadás beindulása esetén, valószínűleg jobb megoldás a gyors szüret. A gyomok tekintetében is az a helyzet, hogy már sok problémára nem számítunk, a betakarítás előtti tisztító kaszálások mindenütt folyamatban vannak. A korai fajták szürete a héten megkezdődik, szeptember végére megint nem sok szőlő marad a határban.

 

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén. Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű. A túlzott kén használat a jó bor készítésének lehet akadálya. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. Mostanra, kezeletlen ültetvényben a vitorla magasságában megjelenhet. A kontakt hatóanyagok elégségesnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket. Szüret előtt már csak a később szedődő fajták esetében vállaljuk a várakozási idő hosszúsága miatt.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is. (réz 21, folpet 30, mankoceb 21/30 nap)

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! A bogyókban a savak fogynak, a cukor gyarapszik, a gombának ez nagyon kedvező, de víz és sebzés nélkül kicsi a fertőzés esélye. Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet (30 nap fürtzáródásig, csemegeszőlőben nem használható, a réz csak a spórákat öli el esetleg és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD (21/30 nap) a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát hamarosan meg kell fontolni.

 

Moly:

A moly harmadik generációja megkezdi repülését. Az időjárás majd megmondja, hogy kell-e ellene még védekezni. Gyorsan bekövetkező szüret esetén a tönkretett egy-két bogyó nem lehet védekezési indok. A hosszabb tenyészidejű fajtáknál szóba kerülhet a szürkerothadás megtelepedése miatt, de ezzel még nem most kell foglalkoznunk. Meg kell várni milyen intenzitású rajzás alakul ki, és milyen időjárás várható egy-két hét múlva.

 

Atkák:

Az atkák ügyében következő tavasszal bíráskodunk újra. Rügyvizsgálat nélkül egyébként sem szabad mondani semmi konkrétat.

 

Gyomok:

A szőlőben most már csak tisztító kaszálásoknak lehet értelme, gyomirtó szert már ne használjon senki. A télre készülő szőlő elraktározhat belőle valamennyit, amit jövőre fog megmutatni nekünk, de nem biztos, hogy örülünk majd a látványnak.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. augusztus 13.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció