Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 32. hét

 

SZÍNVÁLTÁS, ZSENDÜLÉS, ÉRÉS KEZDETE!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 32. hétre (08.06.-08.12.)

 

Fenológiai állapot: színeződés, érés kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi

Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes

Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi repülnek

 

Időjárás a 31. héten (2012.07.30.-08.05.)

A múlt héten az erős felmelegedésé volt a főszerep. A reggeli harmatképződés gyorsan megszűnt, a hőség (32-34 fok) megállított minden károsítót. Az éjszakai visszahűlések egyre kisebb mértékűek voltak a hétvége felé haladva.

 

Időjárás előrejelzés a 32. hétre (08.06.-08.12.)

Ezen a héten a kánikula tetőzésével kezdünk. Elérheti a 39-41 fokot is. Keddre virradóra érkezik egy hidegfront, ami valószínűleg csapadék nélkül fogja visszahűteni a levegőt, „akár” 28 fokig is. A hét második felében ez a 30 fok körüli maximumok látszanak valószínűnek, 17-18 fokos éjszakai minimumokkal. Csapadék nem várható egész héten sem, viszont széllel „béleltek” leszünk megint.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Egy-két kivételtől eltekintve az egész borvidéken kevés csapadék hullott egész évben. A kórokozók nem tudtak felszaporodni. A lisztharmat és a peronoszpóra szinte még mutatóban sem jelentkezett. A fekete- és a fakórothadás már többeknél előfordult, igaz nem károsítási küszöb felett, a szürkepenész ideje pedig még csak most érkezik el. A molyok első két nemzedéke a védett ültetvényekben nem tudott szóhoz jutni, a harmadik nemzedék most következik. Atkák és tripszek tekintetében szintén nem ez volt a szerkísérletek éve. Gyomosodási oldalról megint csak az mondható el, hogy a csapadék hiányában nem okozott igazán fejtörést, csak az utóbbi egy hónap, amikor az esetenkénti 3-5 mm esővel újabb és újabb magrólkelőek bújtak elő a földből. A tartamhatású tavaszi gyomirtásoknál még ez sem fordult elő. Jóformán csak az évelőek gyomosítanak. Az érési folyamatok igen előrehaladottak, valamivel még a tavalyinál is hamarabbi szüretre számíthatunk.

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén. Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű. A túlzott kén használat a jó bor készítésének lehet akadálya. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. Mostanra, kezeletlen ültetvényben a vitorla magasságában megjelenhet. A kontakt hatóanyagok elégségesnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy-két rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is. (réz 21, folpet 30, mankoceb 21/30 nap)

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet (30 nap fürtzáródásig, csemegeszőlőben nem használható, a réz csak a spórákat öli el esetleg és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD (21/30 nap) a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát hamarosan meg kell fontolni.

 

Moly:

A moly harmadik generációja megkezdi repülését. Az időjárás majd megmondja, hogy kell-e ellene még védekezni. Gyorsan bekövetkező szüret esetén a tönkretett egy-két bogyó nem lehet védekezési indok. A hosszabb tenyészidejű fajtáknál szóba kerülhet a szürkerothadás megtelepedése miatt, de ezzel még nem most kell foglalkoznunk. Meg kell várni milyen intenzitású rajzás alakul ki, és milyen időjárás várható két hét múlva.

 

Atkák:

Az atkák ügyében következő tavasszal bíráskodunk újra.

 

Gyomok:

A szőlőben most már csak tisztító kaszálásoknak lehet értelme, gyomirtó szert már ne használjon senki. A télre készülő szőlő elraktározhat belőle valamennyit, amit jövőre fog megmutatni nekünk, de nem biztos, hogy örülünk majd a látványnak.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. augusztus 6.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció