Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 31. hét

 

SZÍNVÁLTÁS, ZSENDÜLÉS!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 31. hétre (07.30.-08.05.)

 

Fenológiai állapot: színeződés, érés kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy

Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi repülnek

 

Időjárás a 30. héten (2012.07.23.-07.29.)

A múlt héten a változatosság volt jellemző. Voltak hűvös éjszakák és voltak kánikulai melegek is. Csapadék is volt változó mennyiségben, 5 mm-től 35 mm-ig mindenféle előfordult, néhol jég kíséretében. A levegő párássá vált, a dunsztos, fülledt meleg jó melegágya a kórokozók megtelepedésének.

 

Időjárás előrejelzés a 31. hétre (07.30.-08.05.)

Ezen a héten a kezdeti hidegfront csapadéka után erőteljes felmelegedés várható, kánikulai meleget prognosztizálnak. A párás meleg lehetőséget ad főleg a botritisz megtelepedésének. A zivatarok, viharok idején előforduló jégesők problémát okozhatnak a szürke- és a fakórothadás megjelenésében. Az éjszakai lehűlések mértéke összefüggésben a lehullott csapadékokkal mostanában erőteljes harmatképződést indukál reggelente. A levél és fürt vízborítottsága órákra adott.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Gombabetegségek esetében újra lehet némi aggodalmunk. A várva várt esők nem csak hogy megérkeztek, de sok helyen jeget is hoztak, néhol bőségesen. A lisztharmat a bogyókkal már nem nagyon tud mit kezdeni, hamarosan elkezd felszaporodni a kezeletlen szőlők lombján. A peronoszpóra sem okozhatna gondot, hiszen a fertőző anyag nem tudott felszaporodni a környék ültetvényeiben, de a sérüléseken keresztül megtámadhatja a bogyókat ott, ahol jelen volt már korábban az idén. A szürkepenész ideje most kezdődik el, nedvesség és cukor egy helyen tartózkodik a bogyóban, a kórokozó pedig képes behatolni a jég vagy a molylárvák okozta sebeken keresztül. A feketerothadás folyamatos veszélyt jelentett egész idáig, a ditiokarbamátokkal sikeresen vehettük fel a küzdelmet ellene. A fakórothadás még tüneti szinten sem jelentkezett, igaz, hogy a jégverés kapcsán még ezután lehet előfordulása. A kánikula és magas UV sugárzás hatására sokfelé jelentkezett napégési tünet, főleg a déli-délnyugati oldalán a soroknak, ott, ahol nem volt elég lombozat a fürtök árnyékolásához. A molyok harmadik nemzedéke már imitt-amott repked. Az érésben lévő szőlő vonzhatja majd a darazsakat is. A gyomok közül az egyszikűek és a folyófű nyertek teret az idén az ültetvényekben. Kisebb borítottsággal a disznóparéj és a libatop-félék is keltek. Most már erősen gondolkodni kell a felhasznált növényvédő-szerek élelmezésügyi várakozási idején, hamarosan szüret várható. Az Irsay Olivér hamarosan válogatható, a többi fajtánál már megfigyelhető a fajtára jellemző színváltozás, a Szürkebaráton egyre több a lila bogyó, a Turán pedig majdnem teljesen kész van (a színeződéssel).

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén. Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. Mostanra, kezeletlen ültetvényben a vitorla magasságában megjelenhet. A kontakt hatóanyagok elégségesnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy-két rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is. (réz 21, mankoceb 21/30 nap)

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet (30nap fürtzáródásig, csemegeszőlőben nem használható, a réz csak a spórákat öli el esetleg és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD (21/30 nap) a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát hamarosan meg kell fontolni.

 

Moly:

A moly második generációja már befejezte tevékenységét. Néhány bogyó tönkretételével utat nyithattak a szürkerothadás kórokozójának is. Jelenleg nem kell védekezni ellene.

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra az esetleges populációk egyébként is kezdenek telelőre vonulni, jövőre meglátjuk, hogy lesz-e velük gondunk.

 

Gyomok:

A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen). A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk, hatásuk lassú, 2-3 hét is lehet.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. július 31.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció