Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 30. hét

 

SZÍNVÁLTÁS, ZSENDÜLÉS!!!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 30. hétre (07.23.-07.29.)

 

Fenológiai állapot: színeződés, érés kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes

Szőlőmolyok: A lárvák a bogyókban még károsítanak

 

Időjárás a 29. héten (2012.07.16.-07.22.)

A múlt héten lezajlott az előre jelzett forgatókönyv. Hűvösen kezdődött a hét, később jól felmelegedett, hétvégére pedig megint lehűlt. Csapadék csak mondhatni mutatóba esett, a szél viszont kitartott rendületlenül.

 

Időjárás előrejelzés a 30. hétre (07.23.-07.29.)

Ezen a héten visszatér a nyári időjárás. Felmelegedik a levegő, nappal eléri majd a 32-33 fokot is, éjszaka pedig nem süllyed 20 fok alá. Egy ciklon hatására azonban ezzel együtt megnő a csapadékképződés esélye is, szerdától sokfelé várhatunk záport, zivatart, nem kizárt a felhőszakadás jégeső kíséretében sem. A változó irányú szél egész héten megmarad, hol innen hol onnan fúj majd erősebben.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Gombabetegségek esetében újra lehet némi aggodalmunk. A várva várt esők nem csak hogy megérkeztek, de sok helyen jeget is hoztak, néhol bőségesen. A lisztharmat a bogyókkal már nem nagyon tud mit kezdeni, hamarosan elkezd felszaporodni a kezeletlen szőlők lombján. A peronoszpóra sem okozhatna gondot, hiszen a fertőző anyag nem tudott felszaporodni a környék ültetvényeiben, de a sérüléseken keresztül megtámadhatja a bogyókat ott, ahol jelen volt már korábban az idén. A szürkepenész ideje most kezdődik el, nedvesség és cukor egy helyen tartózkodik a bogyóban, a kórokozó pedig képes behatolni a jég vagy a molylárvák okozta sebeken keresztül. A feketerothadás folyamatos veszélyt jelentett egész idáig, a ditiokarbamátokkal sikeresen vehettük fel a küzdelmet ellene. A fakórothadás még tüneti szinten sem jelentkezett, igaz, hogy a jégverés kapcsán még ezután lehet előfordulása. A kánikula és magas UV sugárzás hatására sokfelé jelentkezett napégési tünet, főleg a déli-délnyugati oldalán a soroknak, ott, ahol nem volt elég lombozat a fürtök árnyékolásához. A molyok második nemzedéke már a záródott fürtök belsejében, védett helyen, a bogyókba hatolva táplálkoznak, megnehezítve az ellenük való védekezést. Gázosodó hatóanyagokkal még utánuk lehet „nyúlni. Az atkáknak (gubacsatkának) most vannak mozgó alakjai, a gázosodás ellenük is hathat. A kevés csapadék az érésben lévő szőlőre vonzhatja majd a darazsakat is. A gyomok közül az egyszikűek és a folyófű nyertek teret az idén az ültetvényekben. Kisebb borítottsággal a disznóparéj és a libatop-félék is keltek. Most már erősen gondolkodni kell a felhasznált növényvédő-szerek élelmezésügyi várakozási idején, hamarosan szüret várható. Az Irsay és Ottonel fajtánál már megfigyelhető a színváltozás, a Szürkebaráton egyre több a lila bogyó, a Turán pedig majdnem teljesen kész van (a színeződéssel).

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén és triazol hatóanyag keveréke. Ezek lehetnek: penkonazol, tebukonazol, miklobutanil stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű, de kombinációban elegendő. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. A fentebb részletezett esetekben mégis van némi esélye a kórokozónak. A kontakt hatóanyagok elégségesnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy-két rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is. (réz 21, mankoceb 21/30 nap)

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet (30nap fürtzáródásig, csemegeszőlőben nem használható, a réz és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD (21/30 nap) a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát még egy kicsit korainak tartom.

 

Moly:

A moly második generációja még károsít. Néhány bogyó tönkretételével utat nyitnak a szürkerothadás kórokozójának is. A fürtök szemlézése alapján javaslom mindenkinek a védekezést végrehajtani a lehető legrövidebb időn belül.

Nem szelektív hatóanyagok: a szerves foszforsav-észterek (klórpirifosz, klórpirifosz-metil, 21 nap) jól gázosodnak, fürtön belül is hatnak. Ezek AKG-ban nem, vagy csak megkötésekkel használhatóak.

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra az esetleges populációk egyébként is kezdenek telelőre vonulni, jövőre meglátjuk, hogy lesz-e velük gondunk.

 

Gyomok:

A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen). A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk, hatásuk lassú, 2-3 hét is lehet.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. július 22.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció