Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 29. hét

 

GYORSAN ÉRIK A SZŐLŐ!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 29. hétre (07.16.-07.22.)

 

Fenológiai állapot: fürtzáródás, érés kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szőlőmolyok: A lárvák a bogyókban károsítanak

 

Időjárás a 28. héten (2012.07.09.-07.15.)

A múlt héten jutott mindenből egy kicsi. Az eleje még a megszokhatatlan kánikula, a vége pedig egészen változatos, csapadékokkal, jéggel, lehűléssel tarkított, nyárutóra jellemző időjárás lett. Az esők nem voltak egyforma mértékűek mindenhol, zivataros jellegükből adódóan rövid idő alatt sok csapadék esett viszonylag kis területen.

 

Időjárás előrejelzés a 29. hétre (07.16.-07.22.)

Ezen a héten szerdáig marad ez a hűvösnek mondható – valójában normális, kissé változékony időjárás. Az éjszakai minimumok akár 10 fok közelébe is süllyedhetnek. A nappali felmelegedés 25 fok fölé nem megy majd. Azután melegedés kezdődik, de az előrejelzések szerint nem lesz akkora kánikula, mint amin már túl vagyunk, 30-32 fok várható csütörtök-péntekre, a hétvégén újra visszaesik a hőmérséklet. Csapadéktól, egy-két kósza záportól eltekintve, nem kell „tartanunk”, pénteken esetleg zivatarok is kialakulhatnak. A szél egész héten élénk-erős marad.

Az előrejelzés beválási esélye átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Gombabetegségek esetében újra lehet némi aggodalmunk. A várva várt esők nem csak hogy megérkeztek, de sok helyen jeget is hoztak, néhol bőségesen. A lisztharmat a bogyókkal már nem nagyon tud mit kezdeni, hamarosan elkezd felszaporodni a kezeletlen szőlők lombján. A peronoszpóra sem okozhatna gondot, hiszen a fertőző anyag nem tudott felszaporodni a környék ültetvényeiben, de a sérüléseken keresztül megtámadhatja a bogyókat ott, ahol jelen volt már korábban az idén. A szürkepenész ideje most kezdődik el, nedvesség és cukor egy helyen tartózkodik a bogyóban, a kórokozó pedig képes behatolni a jég vagy a molylárvák okozta sebeken keresztül. A feketerothadás folyamatos veszélyt jelentett egész idáig, a ditiokarbamátokkal sikeresen vehettük fel a küzdelmet ellene. A fakórothadás még tüneti szinten sem jelentkezett, igaz, hogy a jégverés kapcsán még ezután lehet előfordulása. A kánikula és magas UV sugárzás hatására sokfelé jelentkezett napégési tünet, főleg a déli-délnyugati oldalán a soroknak, ott, ahol nem volt elég lombozat a fürtök árnyékolásához. A molyok második nemzedéke már a záródott fürtök belsejében, védett helyen, a bogyókba hatolva táplálkoznak, megnehezítve az ellenük való védekezést. Gázosodó hatóanyagokkal még utánuk lehet „nyúlni. Az atkáknak (gubacsatkának) most vannak mozgó alakjai, a gázosodás ellenük is hathat. A kevés csapadék az érésben lévő szőlőre vonzhatja majd a darazsakat is. A gyomok közül az egyszikűek és a folyófű nyertek teret az idén az ültetvényekben. Kisebb borítottsággal a disznóparéj és a libatop-félék is keltek. Most már erősen gondolkodni kell a felhasznált növényvédő-szerek élelmezésügyi várakozási idején, hamarosan szüret várható. Az Irsay fajtánál már megfigyelhető a színváltozás. (Valójában én már Szürkebarát fajtánál is találtam)

 

Lisztharmat:

A kórokozó jelenleg nem okozhat problémát, a lombozat fertőzésmentesen tartása a feladat. Ezzel jócskán tudjuk csökkenteni a következő év fertőző képleteit.

Védekezési javaslat: kontakt kén és triazol hatóanyag keveréke. Ezek lehetnek: penkonazol, tebukonazol, miklobutanil stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Kén esetében a maximum 3 kg/ha már nem törvényszerű, de kombinációban elegendő. Ügyeljünk a lombozat teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzést nem láttam és nem hallottam az idén. A fentebb részletezett esetekben mégis van némi esélye a kórokozónak. A kontakt hatóanyagok elégnek bizonyulhatnak, amennyiben preventív-megelőző módon alkalmazzuk őket .

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy-két rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő. A réz alkalmas a jég ütötte sebek perzseléssel való beszárítására is.

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nő! Mondanám, hogy kontakt (olcsó) anyag elég lesz ellene, de taglaljuk kicsit: a folpet csemegeszőlőben nem használható, a réz és a mankoceb nem hat ellene, a tiofanát-metil hosszú várakozási idejű (35 nap), a TMTD a megadott dózissal pedig nem is olyan olcsó.

Védekezést helyi időjárási ismeretekkel és a pénztárca függvényében a fentebb felsorolt „buktatók” figyelembe vételével javaslok ellene. Felszívódó hatóanyagok használatát még egy kicsit korainak tartom.

 

Moly:

A moly második generációja már károsít. Néhány bogyó tönkretételével utat nyitnak a szürkerothadás kórokozójának is. A fürtök szemlézése alapján javaslom mindenkinek a védekezést végrehajtani a lehető legrövidebb időn belül.

Nem szelektív hatóanyagok: a szerves foszforsav-észterek (klórpirifosz, klórpirifosz-metil) jól gázosodnak, fürtön belül is hatnak. Ezek AKG-ban nem, vagy csak megkötésekkel használhatóak.

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra az esetleges populációk egyébként is kezdenek telelőre vonulni, jövőre meglátjuk, hogy lesz-e velük gondunk.

 

Gyomok:

A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen). A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. július 16.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció