Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 26. hét

 

ZÖLDMUNKÁZÁSI IDŐSZAK!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 26. hétre (06.25.-07.01.)

 

Fenológiai állapot: kisbogyós állapot – fürtzáródás kezdete

Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy

Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge

Szürkerothadás: Fertőzési veszély gyenge

Szőlőmolyok: A második nemzedék lepkéi rajzanak, csapdázás

 

Időjárás a 25. héten (2012.06.18.-06.24.)

A múlt hét nagy része a kánikula jegyében telt, nem volt ritka a 35 fokos csúcshőmérséklet sem. Az éjszakák ugyan enyhébbek voltak, de a leghűvösebb sem volt 22 fok alatt. A hőségriadót kihirdették, a napi átlagok meghaladták néhol a 27 fokot is. A hét végére megérkezett a hidegfront, szerencsére kiadós csapadékot is hozott magával (20-25 mm), néhol egy kevés jég kíséretében. Vasárnapra újra nyári meleg érkezett.

 

Időjárás előrejelzés a 26. hétre (06.25.-07.01.)

Ezen a héten hétfőn egy hidegfronttal kezdünk, ami visszaveti a hőmérsékleteket, és némi csapadékot is hoz talán. A maximumok 25 fokról indulnak, a minimumok akár 13 fokig is lemehetnek, de a hét második felében fokozatos emelkedés várható. A front csapadéka elszórt záporokat esetleg zivatart jelent. A hét közepén megerősödő széllel kell számolni. A „jó” idő a hét végére tér vissza, a következő hét bizonytalanul nem ígérkezik nyáriasnak.

Az előrejelzés beválási esélye nagy.

 

Védekezési javaslat

 

Lisztharmat:

A kórokozó a kisbogyós állapotban még erősen fertőzőképes, a bogyó héja még vékony és nem alakult ki rajta viaszréteg. Ez a kánikula hatására gyorsan fog változni. A bogyó fogékonysága kapcsán a védekezés még mindig erősen indokolt, annál is inkább, mert a fürtben kialakult fertőzéseket nagyon-nagyon nehéz kontrollálni. A zöldmunkákkal nem szabad zárt lombozatot képezni, a hajtások megválogatásával készítsünk szellős lombfalat, amit rendesen át lehet permetezni. Egyes fajták fürtzáródás kezdetében vannak, ez az utolsó időpont, amikor még a fürt belsejét rendesen meg tudjuk permetezni. A bogyókocsány felől induló fertőzéseket most lehet még kiküszöbölni.

Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: krezoxim-metil+boszkalid, quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzésről nem esett szó még a borvidékünkön, valószínűleg ez már így is marad idénre. A bogyó egyre kevésbé tud fertőződni, a levelek közül a fiatalabbakra érdemes figyelni. A mechanikai sérülésekkel (jég- és homokverés) érkező fakórothadással együtt a kontakt hatóanyagokat célszerű használni a peronoszpóra ellen.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)

 

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre kisebb! A virágzás végeztével a cukrosodás kezdetéig nem nagyon van esélye a kórokozónak, pláne csapadék hiányában.

Védekezést külön nem javaslok ellene, lásd a továbbiakat. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ezek mindegyike tökéletes védelmet ad, amennyiben nem ezeket használjuk, akkor sem kell álmatlanul aludnunk miatta ezen a héten.

 

Moly:

A moly második nemzedéke most rajzik, a lepkék egyedszáma fokozatosan emelkedik (nálam már 70 db/24 óra). A rajzás figyelése most a feladatunk. A második nemzedék által lerakott tojások már rövidebb idő alatt fognak kikelni, elképzelhető, hogy a hét vége felé már védekezni kényszerülünk ellene. Főleg, ha figyelembe vesszük a fürtzáródás tényét is.

Speciális hatóanyagok: spinozad, emamektin-benzoát, indoxakarb, metoxifenozid.

Nem szelektív hatóanyagok: a piretroidok (tau-fluvalinát, alfametrin, cipermetrin, lamda-cihalotrin…), a szerves foszforsav-észterek (klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Ezek AKG-ban nem, vagy csak megkötésekkel használhatóak.

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra nem is javaslok ellene permetezni sem, hiszen a gyors hajtásnövekedésnek köszönhetően a szőlő kinőtt az atkák „foga” alól.

 

 

Gyomok:

A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen). A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. június 24.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció