Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 25. hét

 

ZÖLDMUNKÁZÁSI IDŐSZAK!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 25. hétre (06.18.-06.24.)
 
Fenológiai állapot: virágzás vége, kisbogyós állapot, erős hajtásnövekedés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge-közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély gyenge-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék lepkéi kezdenek repülni, csapdázás
 
Időjárás a 24. héten (2012.06.11.-06.17.)
A múlt hét első felében még a csapadékok jártak, borongós, hűvösebb időjárás uralkodott. A második felére elindult a felmelegedés, péntek reggelre még egy kis eső is kerekedett a térségben. A hét végére megérkezett a nyár. A csapadékok kedveznek a kórokozóknak, a nagy meleg ellenfele a permetezésnek.
 
Időjárás előrejelzés a 25. hétre (06.18.-06.24.)
Ezen a héten úgy tűnik, kitart a kánikula, sokfelé elindítva a kalászosok betakarítását. Igazi kánikuláról beszélünk, nem kizárt a hőségriadó sem, vagyis a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot is. Elvileg e fölött nem permetezünk (éjszaka!). A hét végére prognosztizálnak egy hidegfrontot, ami talán 8-10 fokkal is csökkentheti a maximum hőmérsékletet, akkor lesz kellemes.
Az előrejelzés beválási esélye nagy.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A kórokozó a kisbogyós állapotban még erősen fertőzőképes, a bogyó héja még vékony és nem alakult ki rajta viaszréteg. Ez a kánikula hatására gyorsan fog változni. A bogyó fogékonysága kapcsán a védekezés még mindig erősen indokolt, annál is inkább, mert a fürtben kialakult fertőzéseket nagyon-nagyon nehéz kontrollálni. A zöldmunkákkal nem szabad zárt lombozatot képezni, a hajtások megválogatásával készítsünk szellős lombfalat, amit rendesen át lehet permetezni.
Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: krezoxim-metil+boszkalid, quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.
Kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!
 
Peronoszpóra:
A múltkori kiadós csapadékok hatására a fertőzés sajnos megtörténhetett. A mostani kánikula akár meg is állíthatja, erősen lassíthatja a kórokozó életfolyamatait. A nagyobb biztonság kedvéért még egy felszívódó hatóanyagú készítményt vagy szűkebb permetezési fordulót javaslok (10-12 nap).
Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, TMTD (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)
Felszívódó (mélyhatású) hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, zoxamid, ametoktradin, ciazofamid, iprovalikarb, valifenal, mandipropamid, famoxadon, bentiavalikarb-izopropil stb-stb. Van bőven!
 
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély egyre kisebb! A virágzás végeztével a cukrosodás kezdetéig nem nagyon van esélye a kórokozónak, pláne csapadék hiányában.
Védekezést külön nem javaslok ellene, lásd a továbbiakat. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ezek mindegyike tökéletes védelmet ad, amennyiben nem ezeket használjuk, akkor sem kell álmatlanul aludnunk miatta ezen a héten.
 
Moly:
A moly második nemzedéke most kezdi rajzását, a lepkék már elkezdtek repülni. A rajzás figyelése most a feladatunk. Ellene védekezni most nem kell.
 
Atkák:
Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra nem is javaslok ellene permetezni sem, hiszen a gyors hajtásnövekedésnek köszönhetően a szőlő kinőtt az atkák „foga” alól.
 
 
Gyomok:
A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), flazaszulfuron. Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Ecséd, 2012. június 18.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció