Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 24. hét

 

A VÁRVA-VÁRT ESŐ…

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 24. hétre (06.11.-06.17.)

 

Fenológiai állapot: VIRÁGZÁS vége, erős hajtásnövekedés

Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy

Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes-nagy

Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes

Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvái bábozódnak

 

Időjárás a 23. héten (2012.06.04.-06.10.)

A hét eleje forgatókönyv szerint zajlott, hidegfront, lehűlés, imitt-amott csapadék. A hét végére erős felmelegedés, majd egy újabb hidegfront és a várt csapadék is megérkezett. Sőt, helyenként duplázott is! Nem csak vasárnap reggelre, de hétfő reggelre is ugyanannyi, vagy még több csapadék esett (12+18mm).

 

Időjárás előrejelzés a 24. hétre (06.11.-06.17.)

Ezen a héten szerdáig a csapadékos időjárás határozza meg napjainkat. Némi lehűlés várható 15-25 fokos minimum-maximum hőmérsékletekkel. Szerdától erőteljes felmelegedés lesz a jellemző, hét végére a 30 fok feletti maximumok sem kizártak, akkor már ne permetezzünk. Igazi „dunsztos” idő járja mostanság.

Az előrejelzés valószínűsége magas.

 

Védekezési javaslat

 

Lisztharmat:

A kórokozó a szőlő zöldborsó állapotáig képes leginkább a fertőzésre. A mostani időjárás igencsak kedvező járványtani szempontból, meleg, csapadékos, párás körülmények között az észre nem vett „primer” fertőzések nagyon gyorsan elhatalmasodnak a szőlő fürtrészein. Korrekt eredményt csak a megelőzéssel lehet elérni. Inkább szűkebb permetezési fordulókat tartsunk most, ne húzzuk 10-12 napnál hosszabbra.

Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: krezoxim-metil+boszkalid, quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Szerencsénkre eddig nem kellett aggódni miatta, de a sok déli áramlattal érkező csapadékzóna vélhetően meghozta a mediterrániumból a kórokozó spóráit is. A melegebb időjárás felgyorsítja a gomba életfolyamatait, 25-28 fokon 5-7 nap alatt is képes kifejlődni az új generáció. Egyértelműen megbizonyosodni úgy lehet, hogy a gyanús leveleket nedves papírral együtt nylon zacskóban szobahőmérsékleten „dunsztoljuk” két-három napig, ha megjelenik rajta a jellemző „penészgyep” (a foltokon) akkor peronoszpórával van dolgunk, ha nem jelenik meg, akkor nem.

Védekezési javaslat: a virágzást közvetlen megelőzően illetve alatta 1 felszívódó hatóanyag-tartalmú készítményt is javaslok kijuttatni. Ezen hatóanyagok lehetőleg ne legyenek rézzel kombinálva, inkább folpettel vagy mankocebbel. (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)

Felszívódó (mélyhatású) hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, zoxamid, ametoktradin, ciazofamid, iprovalikarb, valifenal, mandipropamid, famoxadon, bentiavalikarb-izopropil stb-stb. Van bőven! Vigyázat!!! Némelyeket csak  borszőlőben engedélyezték, néhányat pedig rezes kombinációban lehet csak kapni!

Ezekkel a csapadékokkal már azon is el kell gondolkodni, hogy a folytatásban is használnunk kell a felszívódó hatóanyagokat.

 

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nagyobb! A virágok „nyílt sebként” utat engednek a kórokozó bejutásának, még sok csapadék sem kell hozzá igazán, egyszeri 10 mm elegendő lehet a fertőzés elindulásának. A felnyíló virágsapkák alatt könnyen megtelepszik a kórokozó!

Védekezést javaslok ellene, a másik két fő kórokozóval összhangban. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ha netán ezek mindegyikét ki szeretnénk hagyni, akkor legalább TMTD hatóanyagú készítményt használjunk szürkepenész ellen, általános fürthigiéniát kaphatunk cserébe.

 

Moly:

A fürtökben – a sikeres védekezés vagy az egyedfejlődés eredményeképpen – már egyre inkább csak elhagyott szövedéket lehet találni. A bábozódás elkezdődött, két héten belül elindul az új lepkék repülése, rajzása. A szexferomon-csapdákat e hét végén célszerű újra cserélni, és figyelni a rajzásmenetét.

Aki még nem védekezett ellene, most már nem biztos, hogy eredményes csatát tud vívni.

Jelenleg már nem javaslok kijuttatni semmit ellene.

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra nem is javaslok ellene permetezni sem, hiszen a gyors hajtásnövekedésnek köszönhetően a szőlő kinőtt az atkák „foga” alól.

 

 

Gyomok:

A gyomirtásokkal most már nagyon oda kell figyelni. A szőlő virágzása alatt, ha lehet ne gyomirtsunk. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. június 11.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció