Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 23. hét

 ELHÚZÓDÓ VIRÁGZÁS!

 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 23. hétre (06.04.-06.10.)
 
Fenológiai állapot: minden fajtánál virágzás!!!, erős hajtásnövekedés
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvái károsítanak
 
Időjárás a 22. héten (2012.05.29.-06.03.)
A múlt héten a változékony idő volt a meghatározó. A hűvös és a majdnem kánikula váltogatták egymást. Csapadék szinte semmi nem volt, ahol esett valamennyi, ott a hirtelen lezúduló nagy mennyiség volt a jellemző (esetleg jéggel), vagy az elhanyagolható, munkarontó „pöszmötölés”. Egy-két nap reggelén néhol harmat is képződött! A már hagyományosnak mondható SZÉL nem maradt el most sem.
 
Időjárás előrejelzés a 23. hétre (06.04.-06.10.)
Ezen a  héten kezdésképpen egy markáns hidegfront érkezik, hétfő estétől többfelé kell számítani hirtelen zivatarra, szélviharra, esetleg jégesőre. Keddre akár 10 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet, de a további napokban erőteljes felmelegedés várható, péntekre akár 30 fok is lehet a maximum. Az éjszakák eleinte lesznek hűvösek, a felmelegedés rájuk is vonatkozik. A hét végére újabb hidegfrontot jósolnak, a kimenetele még kérdéses.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A kórokozó biológiailag pont most van leginkább „helyzetben”. A virágzás időszakában van a legnagyobb lehetősége a fertőzésnek, ilyenkor a legfogékonyabb a növény. Az időjárás ugyan nem kedvez neki átlagosan, de helyenként lehetnek párásabb, adj isten csapadékosabb területek, ahol a kórokozó jól érzi magát és bizony akkor fertőz is! Nagyon figyeljünk oda a mostani permetezésekre!
Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: krezoxim-metil+boszkalid, quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.
Mostantól kezdve kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!
 
Peronoszpóra:
Szerencsénkre eddig nem esett annyi csapadék, ami komolyan elindíthatta volna a kórokozó fertőzését. Egyes helyeken ennek ellenére lehet találni olyan leveleket, amiken mintha „olajfolt” lenne. Egyértelműen megbizonyosodni úgy lehet, hogy a gyanús leveleket nedves papírral együtt nylon zacskóban szobahőmérsékleten „dunsztoljuk” két-három napig, ha megjelenik rajta a jellemző „penészgyep” (a foltokon) akkor peronoszpórával van dolgunk, ha nem jelenik meg, akkor nem.
Viszont nyakunkon a virágzás, a „madárkás” fürtök egyik okozója a virágzáskori fürt-peronoszpórafertőzés. Könnyen összetéveszthető a szürkerothadás kórokozójának tünetével, ám a peronoszpóra esetében a „penészgyep” jellemzően megjelenik.
Védekezési javaslat: a virágzást közvetlen megelőzően illetve alatta 1 felszívódó hatóanyag-tartalmú készítményt is javaslok kijuttatni. Ezen hatóanyagok lehetőleg ne legyenek rézzel kombinálva, inkább folpettel vagy mankocebbel. (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)
Felszívódó (mélyhatású) hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, zoxamid, ametoktradin, ciazofamid, iprovalikarb, valifenal, mandipropamid, famoxadon, bentiavalikarb-izopropil stb-stb. Van bőven!
 
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély egyre nagyobb! A virágok „nyílt sebként” utat engednek a kórokozó bejutásának, még sok csapadék sem kell hozzá igazán, egyszeri 10 mm elegendő lehet a fertőzés elindulásának. A felnyíló virágsapkák alatt könnyen megtelepszik a kórokozó!
Védekezést javaslok ellene, a másik két fő kórokozóval összhangban. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ha netán ezek mindegyikét ki szeretnénk hagyni, akkor legalább TMTD hatóanyagú készítményt használjunk szürkepenész ellen, általános fürthigiéniát kaphatunk cserébe.
 
Moly:
A fürtökben – rajzásintenzitástól függően – nagy tömegben találhatók a kis hernyók szövedékei, melynek védelmében nyugodtan táplálkoznak. Megrágják a fel nem nyílt virágot, a virágkocsányt, a szövedékkel nem engedi felnyílni a virágsapkát, és még párásan is tartja a környezetét. Nem is kell mondani, hogy ezek egyesével is elég okok a védekezésre.
Aki még nem védekezett ellene, mindenképpen javaslom, hogy tegye meg!
Nagyon jó hatásfokú, de forintosabb készítmény az emamektin-benzoát hatóanyagú, előnye, hogy AKG-ban is nyugodtan használható.
Olcsóbb megoldás lehet a klórpirifosz hatóanyag, kontakt és gázosodik, de AKG-ban csak megkötésekkel használható. Piretroid hatóanyagot is használhatunk, kontakt-taglózó hatással rendelkeznek, de AKG-ban nem használható. Két utóbbi anyagnak előfordulhat, hogy ismétlése szükséges.
 
Atkák:
Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra nem is javaslok ellene permetezni sem, hiszen a gyors hajtásnövekedésnek köszönhetően a szőlő kinőtt az atkák „foga” alól.
 
 
Gyomok:
A gyomirtásokkal most már nagyon oda kell figyelni. A szőlő virágzása alatt, ha lehet ne gyomirtsunk. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Ecséd, 2012. június 04.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció