Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 22. hét

 

LEGKRITIKUSABB IDŐSZAK!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 22. hétre (05.29.-06.03.)

 

Fenológiai állapot: minden fajtánál virágzás!!!

Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy

Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes

Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvái kelnek

 

Időjárás a 21. héten (2012.05.21.-05.28.)

A múlt héten a kiadós csapadékok rendre elkerültek minket, két dolog volt kitartó, a szél és a szél! A várt felmelegedés elmaradt, és a „majdnem fázok” kijelentés nem volt ritka mifelénk sem. Sokszor volt erősen párás a levegő, néhány kisebb eső, zápor a levélnedvességet is meghozta, a szőlő virágzik – elővigyázatosnak kell lennünk.

 

Időjárás előrejelzés a 22. hétre (05.29.-06.03.)

A következő héten ismét a változékonyság lesz a jellemző. Eleinte lassan emelkedő hőmérséklet (24-25 fokig), emellett többször alakulhat ki kisebb eső, zápor, esetleg zivatar, a hét végére újabb lehűlést prognosztizálnak, és természetesen a szél sem maradhat el, több napon is készülhetünk rá. Az éjszakai minimumok egyszer-egyszer 10 fok alá is süllyedhetnek, ám fagytól nem kell tartani. Az átlagosan hűvös, néha csapadékos időjárás virágzás alatt nem mondható valami kedvezőnek.

Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Lisztharmat:

A kórokozó biológiailag pont most van leginkább „helyzetben”. Csapadék és hosszantartó levélnedvesség (12 óra) megvolt, az aszkospóra-szóródás megvolt, a 20 Celsius fok körüli hőmérsékletek megvoltak (többnyire), a szőlő virágzásban, virágzás kezdetében van. Az ültetvényben az első fertőzött leveleket a tőkékhez közel, az idősebb levelek közt kell keresni, nem könnyű beazonosítani! Én személy szerint még nem találtam lisztharmatos levelet, viszont rengeteg gyanúsat láttam. Nagyon figyeljünk oda a mostani permetezésekre!

Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Mostantól kezdve kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Szerencsénkre eddig nem esett annyi csapadék, ami komolyan elindíthatta volna a kórokozó fertőzését. Egyes helyeken ennek ellenére lehet találni olyan leveleket, amiken mintha „olajfolt” lenne. Egyértelműen megbizonyosodni úgy lehet, hogy a gyanús leveleket nedves papírral együtt nylon zacskóban szobahőmérsékleten „dunsztoljuk” két-három napig, ha megjelenik rajta a jellemző „penészgyep” (a foltokon) akkor peronoszpórával van dolgunk, ha nem jelenik meg, akkor nem.

Viszont nyakunkon a virágzás, a „madárkás” fürtök egyik okozója a virágzáskori fürt-peronoszpórafertőzés. Könnyen összetéveszthető a szürkerothadás kórokozójának tünetével, ám a peronoszpóra esetében a „penészgyep” jellemzően megjelenik.

Védekezési javaslat: a virágzást közvetlen megelőzően illetve alatta 1 felszívódó hatóanyag-tartalmú készítményt is javaslok kijuttatni. Ezen hatóanyagok lehetőleg ne legyenek rézzel kombinálva, inkább folpettel vagy mankocebbel. (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)

Felszívódó (mélyhatású) hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, zoxamid, ametoktradin, ciazofamid, iprovalikarb, valifenal, mandipropamid, famoxadon, bentiavalikarb-izopropil stb-stb. Van bőven!

 

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély egyre nagyobb! A virágok „nyílt sebként” utat engednek a kórokozó bejutásának, még sok csapadék sem kell hozzá igazán, egyszeri 10 mm elegendő lehet a fertőzés elindulásának. Védekezést javaslok ellene, a másik két fő kórokozóval összhangban. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ha netán ezek mindegyikét ki szeretnénk hagyni, akkor legalább TMTD hatóanyagú készítményt használjunk szürkepenész ellen, általános fürthigiéniát kaphatunk cserébe.

 

Moly:

Az első lárvákat már megtaláltam, elkezdődött a kelés. Speciális moly elleni szerekkel javaslok védekezni ezen a héten.      Ezek: metoxifenozid, indoxakarb, fenoxikarb, spinozad, emamektin-benzoát.

A hagyományos klórpirifosz vagy piretroid tartalmú rovarölőszerek használatát megismételt kezelésként a hét végére illetve a következő hétre javaslom csak. (AKG-ban csak sok megkötéssel és odafigyeléssel alkalmazhatóak.)

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra nem is javaslok ellene permetezni sem, hiszen a gyors hajtásnövekedésnek köszönhetően a szőlő kinőtt az atkák „foga” alól.

 

 

Gyomok:

A gyomirtásokkal most már nagyon oda kell figyelni. A szőlő virágzása alatt, ha lehet ne gyomirtsunk. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. május 28.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció