Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 21. hét

 

KÓROKOZÓKNAK KEDVEZŐBB IDŐJÁRÁS!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 21. hétre (05.21.-05.28.)

 

Fenológiai állapot: erősen fürtmegnyúlás

Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes

Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi

Szőlőmolyok: Az első nemzedék tojást rakott

 

Időjárás a 20. héten (2012.05.14.-05.20.)

A múlt héten elég változatosan alakult időjárásunk. A kezdeti hűvös időjárás a több-kevesebb csapadékkal igencsak a „fagyosszenteket” idézte, bár mifelénk nem fagyott sehol. Területünkön szinte mindenhol esett annyi csapadék, ami a kórokozókat életben tartsa, erőt adva nekik a kezdeti fertőzések indításához. A hét végi – a jelzettnél valamivel erősebb – felmelegedés pedig jó helyzetbe hozza őket a virágzás időszakára.

 

Időjárás előrejelzés a 21. hétre (05.21.-05.28.)

A következő héten (Pünkösd hétfőig) megint kapunk mindenféle jót. A hét első felében a kora nyárias hőmérsékletek mellett – 23-25 fok – sokfelé jósolnak kiadósabb csapadékot, ami szintén nyáriasan fog viselkedni, kis területekre hirtelen nagyobb mennyiség eshet. Kedd-szerdára zivataros hajlamot is emlegetnek, amit esetleg jégeső kísérhet. A hét második felében egy kissé újra emelkedik majd a maximum hőmérséklet (25-28 fok), az éjszakák sem lesznek hidegek (12-13 fok), és több napsütésre is számíthatunk. Pünkösdre újra kánikula közeli állapotok uralkodnak majd, mely után újra átlagosra hűlhet az idő. A szél eleinte erős lesz, Pünkösdre azonban az is mérséklődik.

Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

 

Védekezési javaslat

 

Lisztharmat:

A kórokozó biológiailag pont most van leginkább „helyzetben”. Csapadék és hosszantartó levélnedvesség (12 óra) megvolt, az aszkospóra-szóródás megvolt, a 20 Celsius fok körüli hőmérsékletek megvoltak (többnyire), a szőlő fürtmegnyúlásban, közvetlen virágzás előtt van. Az ültetvényben az első fertőzött leveleket a tőkékhez közel, az idősebb levelek közt kell keresni, nem könnyű beazonosítani! Én személy szerint még nem találtam lisztharmatos levelet, viszont rengeteg gyanúsat láttam. A múlt heti lehűlés és e heti felmelegedés okán további keresgélés a terv.

Védekezési javaslat: kontakt meptildinokap és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb.

Mostantól kezdve kombinációkat keverjünk a kórokozó ellen. Virágzás és kisbogyós állapot ideje alatt kell nagyon odafigyelni és fertőzésmentesen tartani az ültetvényt. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Szerencsénkre eddig nem esett annyi csapadék, ami komolyan elindíthatta volna a kórokozó fertőzését. Egyes helyeken ennek ellenére lehet találni olyan leveleket, amiken mintha „olajfolt” lenne. Egyértelműen megbizonyosodni úgy lehet, hogy a gyanús leveleket nedves papírral együtt nylon zacskóban szobahőmérsékleten „dunsztoljuk” két-három napig, ha megjelenik rajta a jellemző „penészgyep” (a foltokon) akkor peronoszpórával van dolgunk, ha nem jelenik meg, akkor nem.

Viszont nyakunkon a virágzás, a „madárkás” fürtök egyik okozója a virágzáskori fürt-peronoszpórafertőzés. Könnyen összetéveszthető a szürkerothadás kórokozójának tünetével, ám a peronoszpóra esetében a „penészgyep” jellemzően megjelenik.

Védekezési javaslat: a virágzást közvetlen megelőzően illetve alatta 1 felszívódó hatóanyag-tartalmú készítményt is javaslok kijuttatni. Ezen hatóanyagok lehetőleg ne legyenek rézzel kombinálva, inkább folpettel vagy mankocebbel. (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni.)

Felszívódó (mélyhatású) hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, zoxamid, ametoktradin, ciazofamid, iprovalikarb, valifenal, mandipropamid, famoxadon, bentiavalikarb-izopropil stb-stb. Van bőven!

 

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt.

 

Moly:

Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak lecsengőben van. Még fognak a csapdák lepkéket, de már nagyon keveset. Ez azt jelenti, hogy a fő rajzáscsúcs valamikor május 1-e és 10-e közé tehető, területtől függően. Következésképpen a fiatal lárvák elleni védekezéseket majd május 20-a és 30-a közé kell időzíteni, speciális moly elleni szerekkel.

         Ezek: metoxifenozid, indoxakarb, fenoxikarb, spinozad, emamektin-benzoát.

A hagyományos klórpirifosz vagy piretroid tartalmú rovarölőszerek használatát most mindenképpen mellőzném (tojás ellen kevés vagy semmi hatás), a későbbiekben is csak megismételt kezelésben javasolnám. (AKG-ban is csak sok megkötéssel és odafigyeléssel alkalmazhatóak.)

 

Atkák:

Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott. Az ún. gubacsos levelek még nem okoznak igazi gazdasági kárt, amíg a fertőzés el nem éri a fürtkezdeményeket, nem is célszerű védekezni ellene tavasszal. A nyári védekezés sokkal célravezetőbb lehet.

Javasolt hatóanyagok: nagy adagú kén (csak 18 fok felett működik gyérítésre), bifentrin, fenpiroximát, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Abamektin, tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni, előbbit célszerű önmagában kijuttatni.

Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, abamektin.

 

 

Gyomok:

A gyomirtásokkal most már nagyon oda kell figyelni. A szőlő virágzása alatt, ha lehet ne gyomirtsunk. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. május 20.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció