Főoldal

2020. May. 29. Friday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 20. hét

 KÓROKOZÓKNAK KEDVEZŐBB IDŐJÁRÁS!

 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 20. hétre (05.14.-05.20.)
 
Fenológiai állapot: többnyire fürtmegnyúlás kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzása lecsengőben, tojásrakás
 
Időjárás a 19. héten (2012.05.07.-05.13.)
A múlt heti előrejelzés igencsak jól sikerült. A csapadék mennyisége a borvidéken a jelzett értékek közé „esett”, az utána következő felmelegedés majdnem kánikulába csapott át, szombat estére pedig megérkezett a hidegfront. Szórványosan csapadék is lett, de a lehűlés a meghatározó.
 
Időjárás előrejelzés a 20. hétre (05.14.-05.20.)
A következő héten a lehűlés illetve a hűvösebb időjárásé a főszerep, további szórvány csapadékkal és erős széllel. A hét végére felmelegedést ígérnek. A kezdeti 6 és 15 fokos minimum és maximumok 10 és 23 környékére emelkednek. Mindez köszönhető egy peremciklonnak, ami a hétvégi hidegfrontot követően húzódott fölénk.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A lombozat fejlődése a csapadék és a felmelegedés hatására felgyorsult, most majd kicsit megtorpan. A szőlő fajtától függően benne van a fürtmegnyúlásban, szűk két héten belül akár a virágzás is elkezdődhet. Lisztharmat szempontjából kezdődik az igazán veszélyes időszak. Amennyiben a csapadék (pára) eloszlása a továbbiakban kedvező lesz, komolyabb fertőzésekre is számítanunk kell. Előrébb lévő, fejlettebb szőlőkben a felszívódó szerek kijuttatását is meg kell már fontolni.
Kevésbé hajtott állományban a kontakt szerek használatát javaslom még utoljára.
                Ezek: kén (közepes dózisban 3-4 kg), meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), ezeket kombinációban érdemes már kijuttatni
Fejlettebb lombozat és nyúltabb fürtök esetén (vélhetően már a második permetezésre) a felszívódó szereket is be lehet már szerezni a meptildinokap mellé.
                  Ezek: metrafenon, quinoxifen, miklobutanil, a különböző azolok (penkonazol, tebukonazol stb.).
 
Peronoszpóra:
Szerencsénkre az eddig lehullott csapadék mennyisége nem kedvez a gomba szaporodásának és fertőzésének. A fertőző anyag még meg sem jelent az ültetvényekben.
Kontakt hatóanyagot mégis javaslok kiszórni permetezéskor. Ezek többsége hat az orbánc ellen is, és állandó higiéniát biztosít a virágzás időszakáig.
Ezek lehetnek: mankoceb, réz (a fajtaérzékenység figyelembevételével kisebb dózisban), folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás). AKG FIGYELEM: a mankoceb csak mérnök írásbeli javaslatára alkalmazható!
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak lecsengőben van. Még fognak a csapdák lepkéket, de már egyre kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy a fő rajzáscsúcs valamikor május 1-e és 10-e közé tehető, területtől függően. Következésképpen a fiatal lárvák elleni védekezéseket majd május 20-a és 30-a közé kell időzíteni, speciális moly elleni szerekkel.
         Ezek: metoxifenozid, indoxakarb, spinozad, emamektin-benzoát.
A hagyományos klórpirifosz vagy piretroid tartalmú rovarölőszerek használatát most mindenképpen mellőzném (tojás ellen kevés vagy semmi hatás), a későbbiekben is csak megismételt kezelésben javasolnám. (AKG-ban is csak sok megkötéssel és odafigyeléssel alkalmazhatóak.)
 
Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott. Az ún. gubacsos levelek még nem okoznak igazi gazdasági kárt, amíg a fertőzés el nem éri a fürtkezdeményeket, nem is célszerű védekezni ellene tavasszal. A nyári védekezés sokkal célravezetőbb lehet.
Javasolt hatóanyagok: nagy adagú kén (csak 18 fok felett működik gyérítésre), bifentrin, fenpiroximát, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Abamektin, tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni. Előbbit célszerű önmagában kijuttatni.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, abamektin.
 
Gyomok:
A gyomirtásokkal most már nagyon oda kell figyelni. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Ecséd, 2012. május 14.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció