Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 19. hét

 

KEZDŐDIK A SZEZON!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 19. hétre (05.07.-05.13.)
 
Fenológiai állapot: 0-30 cm-es hajtáshossz, nagyon változó!
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzása változó, helyenként erős
 
Időjárás a 18. héten (2012.04.30.-05.06.)
Ez a hét igazán nyáriasnak volt mondható. A forróság már-már elviselhetetlen volt, a sivatagi szél néhol igencsak megerősödött. A hűsítő csapadék a borvidékre csak nagyon kevés helyen volt jellemző, ott is csak néhány milliméter amely gyorsan felszáradt. Szerencsénkre a nagyobb mennyiségű viharos csapadék viszont elkerült minket.
 
Időjárás előrejelzés a 19. hétre (05.07.-05.13.)
A következő héten egy mennyiségileg jelentősebb csapadékkal kezdünk, ciklonáris tevékenységnek köszönhetően. Az előrejelzések szerint Gyöngyös körzetében 10 és 20 mm közötti esőket várhatunk akár egy nap alatt. Ez már nagyon hiányzik a talajra és a növényeknek. A hőmérsékletek akár 10 Celsius fokkal is alacsonyabbra helyeződnek, ezekkel felüdülést hoznak erre a sivatagos időjárásra. A hét folytatásában újra a melegedésé lesz a főszerep, komolyabb csapadék nélkül, a hét végére újabb lehűléssel. Úgy látszik a „fagyosszentek” beválik.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A vegetáció első védekezésének elérkezett az ideje. Már néhányan túl is vannak rajta, többfelé láttam a héten permetezőket a szőlőben, de a java erre a hétre igazította a szezon kezdetét.
A tőkefejből induló első fertőzések nyomait még nem találtuk meg, de az időjárás kedvezőbben alakul ezentúl a gomba szaporodásának (csapadék, kellő hőmérséklet). Természetesen, ahol helyileg többször megázott a terület és párásabb mikroklíma alakult ki, ott szigorúbban kell venni a tünetek megjelenését.
Kontakt szerek használatát (ha még nem védekeztünk) javaslom.
                  Ezek: kén (nagy dózisban 5-7 kg, atkaölő mellékhatás csak magasabb hőmérsékleten), meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!)
Indokolt esetben (erős tavalyi fertőzés a lombozaton ősszel) célszerű lehet a ként és a meptildinokapot együtt használni. Ebben az esetben a kén (csak a kén!!!) dózisát alacsonyabbra tervezhetjük (3kg).
 
Peronoszpóra:
Szerencsénkre az eddig lehullott csapadék mennyisége nem kedvez a gomba szaporodásának és fertőzésének.
Kontakt hatóanyagot mégis javaslok kiszórni az első permetezéskor.
Ezek lehetnek: mankoceb, réz (a fajtaérzékenység figyelembevételével kisebb dózisban), folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás). AKG FIGYELEM: a mankoceb csak mérnök írásbeli javaslatára alkalmazható!
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak két hete változó intenzitással folyik. Van olyan csapda, mely 1 nap alatt több mint 180 lepkét fog.
A moly imágója (lepkéje) ellen nem szoktunk permetezni, a védekezés a károkozó lárvák (hernyók) ellen irányul és a sérülékeny friss lárvák irtása könnyű feladat.
Egyenlőre nem javaslok védekezést a kártevő ellen.
 
Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott. Az ún. gubacsos levelek még nem okoznak igazi gazdasági kárt, amíg a fertőzés el nem éri a fürtkezdeményeket, nem is célszerű védekezni ellene tavasszal. A nyári védekezés sokkal célravezetőbb lehet.
Javasolt hatóanyagok: nagy adagú kén (csak 18 fok felett működik gyérítésre), bifentrin, fenpiroximát, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Abamektin, tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni. Előbbit célszerű önmagában kijuttatni.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, abamektin.
 
Gyomok:
A vessző kihúzás és sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Az ízeltlábúak elleni védekezésekkor legyünk figyelemmel a méhekre is: addigra ne legyen virágzó gyom az ültetvényben. Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet gyomirtani, de előnye, hogy minden zöld növényi részen felszívódva minden gyomot irt. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen),  trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Ecséd, 2012. május 6.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció