Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 37. hét

 

UTOLSÓ BEJELENTKEZÉS…
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 37. hétre (09.12.-09.18.)
 
Fenológiai állapot: érés, töppedés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge
Szürkerothadás: Fertőzési veszély gyenge
Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lárváinak esetleges kártétele
 
Időjárás a 36. héten (2011.09.05.-09.11.)
A múlt heti időjárás a vártnak megfelelően alakult, amennyiben a szárazságot vártuk. Sem csapadék, sem igazi lehűlés nem volt tapasztalható.
 
Időjárás előrejelzés a 37. hétre (09.12.-09.18.)
Ezen a héten marad a kellemes nyárutói időjárás. Nagy változásra – pláne csapadékra – ne számítson senki. A maximum hőmérsékletek ugyan vékonyodnak (a hét végén még melegrekord is dőlt), de fázni nemigen fogunk. Ez még mindig a „vénasszonyok nyara”.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító már csak a lombon szaporodhat fel. Permetezni már csak szedés után szabad. Több helyen is találtam már lisztharmatos leveleket, minden fajtánál. A lombozaton való megjelenésének mértéke és a szaporítóképletek beérése befolyásolja a következő évi induló fertőzés erősségét is.
Már csak kontakt anyagot javaslok kiszórni.
                  kontakt: kén (4-5 kg).
                 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó már nem fogékony a gombával szemben. Nem javaslok ellene permetezni semmivel.
 
Szürkerothadás (botritis):
Szerencsére a kialakult kisebb gócoknak esélyük sem volt az elmúlt két-három hét folyamán komolyabb fertőzéseket elindítani. A beígért esők rendre elmaradtak, annyi víz sem volt, hogy a szőlőbogyók teltek maradjanak. Kései szüretelésre esetleg csemegézőknek javasolható az első komolyabb csapadék megérkeztével speciális botriticidet alkalmazni, a szőlő „tartósítása” érdekében.
Speciális botriticidek: boszkalid (28 nap), ciprodinil (14 nap), pirimetanil (14-21-28 nap), iprodion (7 nap), fenhexamid (7-14 nap). A várakozási idők a gyártótól és a szőlő termesztési céljától is függnek.
 
Moly:
A harmadik nemzedék lárvái mostanában kelnének ki. A magas hőmérsékletek és aszály miatt valószínűsíthető a tojások beszáradása, de erre konkrét figyelmet kell fordítani. A rajzás miatt (és a darazsak miatt) elképzelhető egy taglózó hatású piretroid készítmény (AKG-ban nem) a rövid élelmezési várakozási idő miatt. Piretroidok: alfametrin, cipermetrin, deltametrin…
Más esetekben nyugodtan elhagyható a védekezés.
 
Atkák:
Az ellenük való védekezést jövő év elején fogjuk újra tárgyalni. A nemezes gubacsatkával fertőzött leveleket el lehet távolítani, a talajról nem tud visszamászni a tőkére.
 
Gyomok:
Mostanra már legtöbben nem foglalkoznak a gyomosodással. Eső nélkül a fű sem nő. A sorok alját már lekaszálták akik úgy tervezték, jövőre lesz újra vegyszeres gyomirtás.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. szeptember 12.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció