Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 34. hét

 

KÁNIKULA, FORRÓSÁG!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 34. hétre (08.22.-08.28.)
 
Fenológiai állapot: zsendülés, érés, töppedés
Lisztharmat: Fertőzési veszély gyenge
Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge
Szürkerothadás: Fertőzési veszély gyenge-közepes
Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi rajzanak
 
Időjárás a 33. héten (2011.08.15.-08.21.)
A múlt héten nem vált be az előrejelzés. Néhány fokos lehűlés történt csak, aztán inkább nyári meleg, kánikula alakult ki. Csapadék nem volt semerre, szinte zavartalan napsütés uralkodott nappal.
 
Időjárás előrejelzés a 34. hétre (08.22.-08.28.)
Ezen a héten folytatódik a kánikula. Nem lesz ritka a 35 °C-os maximum, de elérheti a 38-at is. Az éjszakai minimumok is csak 20-22 °C környékére süllyednek. Csapadék nem valószínű a térségben. A hét második felére már hőségriadó is valószínű. A következő héttől változatosabb, párásabb időjárás várható.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító a legtöbb helyen már nem fog gondot okozni az idén. A bogyókon megtelepedett bevonat még okozhat repedéseket, ami a szürkerothadás elősegítője lesz. Bizonyos fajták esetében már szigorúan figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre is.
Már csak kontakt anyagot javaslok kiszórni.
                  kontakt: kén (3-4 kg).
                 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülésben egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. Nem javaslok ellene permetezni semmivel.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a molyok lárváinak kártétele kapcsán fontos beszélnünk a kórokozó megjelenéséről. Az érés közeledtével (a növekvő cukortartalom miatt) egyébként is fogékonyabb a bogyó a gomba megtelepedésére, molykártétel vagy jégverés (viharos szél=mechanikai sérülés) hatására sokkal valószínűbb a megjelenése. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal (21 nap!), annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának. Bizonyos területeken már lehet látni molykártétel miatti és kártétel nélküli bogyórothadásokat is. A tömött fürtű fajtáknál (szürkebarát, leányka, olaszrizling…) a szorosan egymáshoz préselődött bogyók egymást szakítják le a kocsányról, ami szintén sebzésként értékelendő. A fertőzött bogyókról a sebzés nélkülire is átterjed a kórokozó! Van ahol a kártétel a közepes (5% feletti) fürtfertőzöttséget is eléri. Speciális botriticideket célszerű használni ilyen esetekben.
Akinek egyáltalán nincs még szürkerothadási tünete (majd lesz), megkockáztatható a tiofanát-metil hatóanyag is (I. kategóriás, 35 napos, egy évben csak egyszer használható). Ez esetben lisztharmat ellen is védekezünk.
Speciális botriticidek: boszkalid (28 nap), ciprodinil (14 nap), pirimetanil (14-21-28 nap), iprodion (7 nap), fenhexamid (7-14 nap). A várakozási idők a gyártótól és a szőlő termesztési céljától is függnek.
 
Moly:
A harmadik nemzedék lepkéi már repülnek. A mostani kánikula miatt valószínűsíthető a tojások beszáradása, de erre konkrét figyelmet kell fordítani. A rajzás miatt (és a darazsak miatt) elképzelhető egy taglózó hatású piretroid készítmény (AKG-ban nem) a rövid élelmezési várakozási idő miatt. Egyébként a későbbi érésű fajtáknál most jöhet számításba a speciális rovarölők használata (pl. kitinszintézis-gátlók). A kártétel hatására a megtelepedő szürkerothadás komoly gondot fog okozni! Korai szüret esetén nem kell ezekben gondolkodni (aug. vége).
Piretroidok: alfametrin, cipermetrin, deltametrin…
Spec. rovarölő: metoxifenozid, indoxakarb…
 
Atkák:
Az ellenük való védekezést jövő év elején fogjuk újra tárgyalni. A nemezes gubacsatkával fertőzött leveleket el lehet távolítani, a talajról nem tud visszamászni a tőkére.
 
Gyomok:
Mostanra már legtöbben csak egy tisztító kaszálásban gondolkodnak. A nagyon gyomos sorok alja párásan tartja a levegőt maga fölött, ami kiváló körülményeket teremt a szürkepenész megtelepedésének is. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Indul a parlagfű virágzása is. A hatóságok komolyan büntetnek érte. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop56, propaquizafop45, guizalofop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható és hosszú várakozási idejű (miért?), de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. augusztus 22.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció