Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 33. hét

 

KEZDŐDIK A SZÜRET!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 33. hétre (08.15.-08.21.)
 
Fenológiai állapot: színváltás, zsendülés, érés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-magas
Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge
Szürkerothadás: Fertőzési veszély magas
Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék lepkéi rajzanak
 
Időjárás a 32. héten (2011.08.08.-08.14.)
A múlt héten egészen jól bejött az előrejelzés. A hidegfront hatására elszórtan nagyobb mennyiségű (5-6 mm) csapadék hullott a borvidéken, és komoly lehűléssel járt. A hét végére a rekord hidegek megszűntek, napos, kellemes augusztusi időjárás vette kezdetét az induló szüretre. A páratartalom igen magasra szökött, sokfelé reggeli ködöt okozott és harmat is képződött.
 
Időjárás előrejelzés a 33. hétre (08.15.-08.21.)
Ezen a hét elején érkezik egy gyengének mondott hidegfront. Hétfőn még meleg, napos idő lesz, mondhatni kánikula, keddtől várhatóan csütörtökig gyenge lehűlés, változó időtartamú és intenzitású csapadékkal. Csütörtöktől újra felmelegedés, napos „jóidő” a legvalószínűbb. A lehűléssel a hőmérséklet min-max értékei 13-25°C körül alakulnak, a hét végére 18-31°C is várható újra. Nem elképzelhetetlen a zivataros jellegű csapadék kialakulása, ebben értendő a jégeső lehetősége is.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító a legtöbb helyen már nem fog gondot okozni az idén. A bogyókon megtelepedett bevonat még okozhat repedéseket, ami a szürkerothadás elősegítője lesz. Bizonyos fajták esetében már szigorúan figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre is. A magas páratartalom miatt találtunk friss bogyófertőzést is.
Fertőzött ültetvényben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom, tiszta ültetvényben elég a kontakt.
                  kontakt: kén (3-4 kg)
                  szisztemikus: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk), miklobutanil, penkonazol, tiofanát-metil (szürkerothadás ellen is véd, 35 nap).
Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülésben egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. A csapadékok hatására a kórokozó megjelenhet még a fiatalabb hajtásokon, leveleken, még célszerű ellene védekezni. Kontakt hatóanyagot javaslok, legjobb ilyenkor a réz.
Kontaktak: mankoceb(30/21), klórtalonil(30), ditianon(28), folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd, 30 nap), mostanra a rezet(21) is használjuk, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést, segíti a vesszők beérését, hat a fekete- és fakórothadásra is.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a molyok lárváinak kártétele kapcsán fontos beszélnünk a kórokozó megjelenéséről, főleg csapadék mellett. Az érés közeledtével (a növekvő cukortartalom miatt) egyébként is fogékonyabb a bogyó a gomba megtelepedésére, molykártétel vagy jégverés (viharos szél=mechanikai sérülés) hatására sokkal valószínűbb a megjelenése. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának. Bizonyos területeken már lehet látni molykártétel miatti és kártétel nélküli bogyórothadásokat is. A tömött fürtű fajtáknál (szürkebarát, leányka, olaszrizling…) a szorosan egymáshoz préselődött bogyók egymást szakítják le a kocsányról, ami szintén sebzésként értékelendő. A fertőzött bogyókról a sebzés nélkülire is átterjed a kórokozó! Van ahol a kártétel a közepes (5% feletti) fürtfertőzöttséget is eléri. Speciális botriticideket célszerű használni ilyen esetekben.
Akinek egyáltalán nincs még szürkerothadási tünete (majd lesz), megkockáztatható a tiofanát-metil hatóanyag is (I. kategóriás, 35 napos, egy évben csak egyszer használható). Ez esetben lisztharmat ellen is védekezünk.
Speciális botriticidek: boszkalid (28 nap), ciprodinil (14 nap), pirimetanil (14-21-28 nap), iprodion (7 nap), fenhexamid (7-14 nap). A várakozási idők a gyártótól és a szőlő termesztési céljától is függnek.
 
Moly:
A harmadik nemzedék lepkéi már repülnek. A rajzás miatt (és a darazsak miatt) elképzelhető egy taglózó hatású piretroid készítmény (AKG-ban nem) a rövid élelmezési várakozási idő miatt. Egyébként a későbbi érésű fajtáknál most jöhet számításba a speciális rovarölők használata (pl. kitinszintézis-gátlók). A kártétel hatására a megtelepedő szürkerothadás komoly gondot fog okozni! Korai szüret esetén nem kell ezekben gondolkodni (aug. vége).
Piretroidok: alfametrin, cipermetrin, deltametrin…
Spec. rovarölő: metoxifenozid, indoxakarb…
 
Atkák:
Az ellenük való védekezést jövő év elején fogjuk újra tárgyalni. A nemezes gubacsatkával fertőzött leveleket el lehet távolítani, a talajról nem tud visszamászni a tőkére.
 
Gyomok:
Mostanra már legtöbben csak egy tisztító kaszálásban gondolkodnak. A nagyon gyomos sorok alja párásan tartja a levegőt maga fölött, ami kiváló körülményeket teremt a szürkepenész megtelepedésének is. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Indul a parlagfű virágzása is. A hatóságok komolyan büntetnek érte. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop56, propaquizafop45, guizalofop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható és hosszú várakozási idejű (miért?), de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. augusztus 15.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció