Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 31. hét

 

SZÜRKEROTHADÁS!!!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 31. hétre (08.01.-08.07.)
 
Fenológiai állapot: színváltás, zsendülés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge-közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély magas
Szőlőmolyok: A második nemzedék kártétele
 
Időjárás a 20. héten (2011.07.25.-07.31.)
A múlt hét időjárásában igazam lett. A változékonyság volt a jellemző. Az évszakhoz képest hűvös, borongós idő volt, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Amikor azonban elvékonyodott a felhőtakaró, esetleg kisütött a nap, fülledt melegben lehetett részünk. Hét végére még a szél is felerősödött.
 
Időjárás előrejelzés a 31. hétre (08.01.-08.07.)
Ezen a hét elején még a múlt heti változékonyság a legbiztosabb, egyre több napsütéssel, fokozatos melegedéssel. Szórványosan záporok, zivatarok mindenhol előfordulhatnak, akár jelentősebb mennyiségű csapadékkal is. A hét további részére fokozatos javulást prognosztizálnak, szintén szórvány csapadékokkal és még egy pár fokkal magasabb hőmérsékletet. A min-max 17 és 30°C környékére tehető majd. Én továbbra is változékony időjárásra számítok, helyenként és időnként csapadékkal és főleg magas páratartalommal.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító a legtöbb helyen már nem fog gondot okozni az idén. A bogyókon megtelepedett bevonat még okozhat repedéseket, ami a szürkerothadás elősegítője lesz. Bizonyos fajták esetében már szigorúan figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre is.
Fertőzött ültetvényben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom, tiszta ültetvényben elég a kontakt.
                  kontakt: kén
                  szisztemikus: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk), miklobutanil, penkonazol, tiofanát-metil (szürkerothadás ellen is véd, 35 nap).
Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülés felé haladva egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. A sok csapadék hatására a kórokozó megjelenhet még a fiatalabb hajtásokon, leveleken, még célszerű ellene védekezni. Kontakt hatóanyagot javaslok.
Kontaktak: mankoceb(30/21), klórtalonil(30), ditianon(28), folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd, 30 nap), mostanra a rezet(21) is használjuk, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést, segíti a vesszők beérését. A mankoceb és a folpet a fakó- és feketerothadás ellen is véd, a múltkori viharos csapadék és az eheti meleg után várható ezek megjelenése is.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a molyok lárváinak kártétele kapcsán fontos beszélnünk a kórokozó megjelenéséről, főleg a sok csapadék mellett. Az érés közeledtével egyébként is fogékonyabb a bogyó a gomba megtelepedésére, molykártétel vagy jégverés (viharos szél=mechanikai sérülés) hatására sokkal valószínűbb a megjelenése. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának. Bizonyos területeken már lehet látni molykártétel miatti és kártétel nélküli bogyórothadásokat is. Van ahol a kártétel a közepes (5% feletti) fürtfertőzöttséget is eléri. Speciális botriticideket célszerű használni ilyen esetekben.
Akinek egyáltalán nincs még szürkerothadási tünete (majd lesz), megkockáztatható a tiofanát-metil hatóanyag is (I. kategóriás, 35 napos, egy évben csak egyszer használható). Ez esetben lisztharmat ellen is védekezünk.
Speciális botriticidek: boszkalid (28 nap), ciprodinil (14 nap), pirimetanil (14-21-28 nap), iprodion (7 nap), fenhexamid (7-14 nap). A várakozási idők a gyártótól és a szőlő termesztési céljától is függnek.
 
Moly:
A második nemzedék lárvái még károsítanak. A rajzás miatt a lárvakelés is elhúzódó lett.  Aki még nem védekezett a második nemzedék ellen és van kártevő az ültetvényében, inkább gázosodó rovarölőket használjon a lehető leghamarabb: klórpirifosz, klórpirifosz-metil. A kártétel hatására a megtelepedő szürkerothadás komoly gondot fog okozni!
 
Atkák:
Az ellenük való védekezést jövő év elején fogjuk újra tárgyalni.
 
Gyomok:
A nagyon gyomos sorok alja párásan tartja a levegőt maga fölött, ami kiváló körülményeket teremt a szürkepenész megtelepedésének is. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Indul a parlagfű virágzása is. A hatóságok komolyan büntetnek érte. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop56, propaquizafop45, guizalofop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható és hosszú várakozási idejű (miért?), de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. augusztus 2.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció