Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 29. hét

 

MOLYOK ÉS SZÜRKEROTHADÁS
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 29. hétre (07.18.-07.24.)
 
Fenológiai állapot: fürtzáródás, színváltás
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék kártétele
 
Időjárás a 28. héten (2011.07.11.-07.17.)
A múlt hét időjárása egész egyszerűnek mondható. Kánikula, magas UV sugárzás, alacsony páratartalom.
 
Időjárás előrejelzés a 29. hétre (07.18.-07.24.)
Ezen a héten már sokkal változatosabb időjárásra számíthatunk. Először pár nap jó idő a múlt hétről, majd csapadék, viharok, lehűlés, erős szél lesz. A hét második felében a maximum hőmérsékletek alig érik el a 20°C-ot, az éjszakák kifejezetten hűvösek lesznek. Jelentős mennyiségű csapadékkal, széllel és magas páratartalommal kell számolni.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító, bár legtöbb helyen nem szaporodott fel az idén, még nem adta meg magát teljesen. Páralecsapódás hatására, gyomosan hagyott ültetvényben elindulhat még a fertőzés. Még a bogyók nem érték el a végleges méretet, komoly kárt is okozhat a bogyóhéj felrepedésével, megtelepedhet rajta a szürkerothadás. Bizonyos fajták esetében már figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időre is.
Minden esetben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
                  kontakt: kén
                  szisztemikus: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk), miklobutanil, penkonazol, tiofanát-metil (szürkerothadás ellen is véd).
Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülés felé haladva egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. A sok csapadék hatására a kórokozó megjelenhet még a fiatalabb hajtásokon, leveleken, még célszerű ellene védekezni. Kontakt hatóanyagot javaslok.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), mostanra a rezet is használjuk, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést, segíti a vesszők beérését. A mankoceb és a folpet a fakó- és feketerothadás ellen is véd, a múlt heti melegedéssel várható ezek megjelenése is.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a molyok lárváinak kártétele kapcsán újra beszélhetünk a kórokozó megjelenéséről, főleg a sok csapadék mellett. Az érés közeledtével egyébként is fogékonyabb a bogyó a gomba megtelepedésére, molykártétel vagy jégverés hatására sokkal valószínűbb a megjelenése. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának. Bizonyos fajták esetében a közeledő érés miatt speciális botriticideket is bevethetünk a rövidebb ÉVI érdekében. Későbbi érésidő esetén a folpet hatóanyag a legcélravezetőbb (I. kategóriás és csak borszőlőben használható), de a tiofanát-metil hatóanyaggal a lisztharmat ellen is védekezünk (szintén I. kategória).
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.
Speciális botriticidek: boszkalid (28 nap), ciprodinil (14 nap), pirimetanil (14-21-28 nap), iprodion (7 nap), fenhexamid (7-14 nap). A várakozási idők a gyártótól és a szőlő termesztési céljától is függnek.
 
Moly:
A második nemzedék lárvái már károsítanak. A rajzás miatt a lárvakelés is elhúzódó lesz.  Megfelelő zöldmunka és lazább fürtű fajtákon javasolható hatóanyagok: emamektin-benzoát, spinozad, metoxifenozid, klorantraniliprol, indoxakarb, flufenoxuron (most kell használni, évente csak egyszer szabad). Nagy lombozat vagy tömött fürtű fajták esetén nem tudjuk kellően bepermetezni a fürtök belsejét. Ez esetben inkább gázosodó rovarölőket használjunk a jelzett időpontban: klórpirifosz, klórpirifosz-metil. Az elhúzódó lárvakelés esetén figyelni kell a permetezések eredményességét, gázosodó anyagok esetében lehet, hogy ismételni kell majd.
 
Atkák:
Az ellenük való védekezés újra időszerű lehet. A takácsatkák kártétele fellelhető a lombozat belsejében lévő leveleken, a nemezes gubacsatka pedig újra rajzik. Ellenük védekezni csak a kártevők tényleges jelenléte és a kártétel várható fokozódása esetén célszerű.
Használható hatóanyagok: flufenoxuron, abamektin, spirodiklofen, fenazaquin, hexitiazox, propargit, fenpiroximát, tebufenpirad, piridaben, fenbutatin-oxid.
 
Gyomok:
A nagyon gyomos sorok alja párásan tartja a levegőt maga fölött, ami kiváló körülményeket teremt a lisztharmat megtelepedésének. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Indul a parlagfű virágzása is. A hatóságok komolyan büntetnek érte. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. július 21.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció