Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 28. hét

 

PERMETEZNI A HIDEGFRONT ELŐTT!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 28. hétre (07.11.-07.17.)
 
Fenológiai állapot: fürtzáródás
Lisztharmat: Fertőzési veszély magas
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék lárvakelése
 
Időjárás a 27. héten (2011.07.04.-07.10.)
A múlt hét időjárása egészen a tervezettek szerint alakult. A nagyon hűvös hét elejéből rekord melegek lettek országszerte a végére. Vasárnap még csapadék is hullott az intenzív gomolyfelhő képződés hatására, zivataros formában.
 
Időjárás előrejelzés a 28. hétre (07.11.-07.17.)
Ezen a héten folytatódik a nyárias időjárás. Hétfő-kedd egy pár fokkal hűvösebbnek ígérkezik egy súroló hidegfront hatására (gomolyfelhő-képződés), de így sem megy majd 30°C alá a nappali hőmérséklet. Kánikula és magas UV sugárzás várható egészen péntekig, amikorra is egy hidegfront érkezését jelezték. Hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet, egy-két nap csapadékra is számítani kell, utána újabb felmelegedéssel kell számolnunk. Az éjszakák is melegek lesznek, de a hét elején számolnunk kell némi páralecsapódásra is (csapadék után).
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító, bár legtöbb helyen nem szaporodott fel az idén, még nem adta meg magát teljesen. Páralecsapódás hatására, gyomosan hagyott ültetvényben elindulhat még a fertőzés. Még a bogyók nem érték el a végleges méretet, komoly kárt is okozhat a bogyóhéj felrepedésével, megtelepedhet rajta a szürkerothadás.
Minden esetben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
                  kontakt: kén (a magas hőmérséklettel számolni kell)
                  szisztemikus: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Ezek egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre, legyen az felszívódó, avagy kontakt. Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülés felé haladva egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. Az átlaghőmérséklet emelkedésével pedig az inkubációs idő (a fertőzés és a tünetek kialakulása közti idő) is két hét körülire emelkedik fürtön, ami átlagos permetezési fordulóban kontakt anyagokkal is jól kezelhető (amíg be tudjuk fedni a bogyót rendesen). Csak kontakt anyagok javaslok a permetlébe.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), mostanra a rezet is használjuk, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést. A mankoceb és a folpet a fakó- és feketerothadás ellen is véd, a melegedéssel várható ezek megjelenése is.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fürtzáródás környékén kicsi az esélye a fertőzésnek. Ha van némi lisztharmatfertőzésünk, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) a permetlébe, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának.
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.
 
Moly:
A második nemzedék lárvái lassan kezdenek kikelni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából július 8-10-től várható a tömeges lárvakelés. Akkorra kell időzíteni az első védekezést. Előfordulhat, hogy a rajzás csak a hideg idő miatt szünetelt, de nem fejeződött be teljesen, tehát a lárvakelés is elhúzódó lesz.  Megfelelő zöldmunka és lazább fürtű fajtákon javasolható hatóanyagok: emamektin-benzoát, spinozad, metoxifenozid, klorantraniliprol, indoxakarb, flufenoxuron (most kell használni, évente csak egyszer szabad). Nagy lombozat vagy tömött fürtű fajták esetén nem tudjuk kellően bepermetezni a fürtök belsejét. Ez esetben inkább gázosodó rovarölőket használjunk a jelzett időpontban: klórpirifosz, klórpirifosz-metil. Az elhúzódó lárvakelés esetén figyelni kell a permetezések eredményességét, gázosodó anyagok esetében lehet, hogy ismételni kell majd.
 
Atkák:
Az ellenük való védekezés újra időszerű lehet. A takácsatkák kártétele fellelhető a lombozat belsejében lévő leveleken, a nemezes gubacsatka pedig újra rajzik. Ellenük védekezni csak a kártevők tényleges jelenléte és a kártétel várható fokozódása esetén célszerű.
Használható hatóanyagok: flufenoxuron, abamektin, spirodiklofen, fenazaquin, hexitiazox, propargit, fenpiroximát, tebufenpirad, piridaben, fenbutatin-oxid.
 
Gyomok:
Az első csonkázás környékén lehet újra a gyomirtást tervezni. A nagyon gyomos sorok alja párásan tartja a levegőt maga fölött, ami kiváló körülményeket teremt a lisztharmat megtelepedésének. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Hamarosan indul a parlagfű virágzása is. A hatóságok komolyan büntetnek érte. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. július 4.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció