Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 27. hét

 

PERMETEZNI CSAK KÁNIKULA ELŐTT!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 27. hétre (07.04.-07.10.)
 
Fenológiai állapot: fürtzáródás
Lisztharmat: Fertőzési veszély magas
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék lárvakelése
 
Időjárás a 26. héten (2011.06.27.-07.03.)
A múlt hét időjárása igen változatosan alakult. Eleinte az emelkedő hőmérsékletek bizakodásra adtak okot, de csütörtöktől átalakult a helyzet, front, eső, szél és nagymértékű lehűlés rontotta el a hangulatot. Kezdetben is voltak lokálisan nagyon kis mennyiségű esők, csütörtöktől azonban mindennapossá és jelentőssé váltak. Hét végére kifejezetten októberi idő alakult ki, eső, szél és 15-17°C-os maximum hőmérséklet.
 
Időjárás előrejelzés a 27. hétre (07.04.-07.10.)
Ezen a héten talán megérkezik végre az igazi nyár. Keddig még lehetnek szórványosan esők, esetleg egy-egy zivatar, szerdától azonban a nyári hőmérsékletekkel együtt a csapadékhajlam is jócskán csökken. A múlt hét végi hidegekből lassan vergődünk ki, de utána igencsak melegek várhatók, a hét végére 33-35 °C-ot is jósolnak. A kora reggeli hőmérsékletek is lassan alakulnak majd, péntektől viszont a 20 °C-ot is meghaladhatja. Csütörtökig várható reggeli páralecsapódás, később valószínűleg megszűnik ez a jelenség.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító egyre több helyen jelenik meg bogyókártétel formájában. Még nem szabad nagyon hosszúra nyújtani a két permetezés közti időszakot, és nem szabad túlságosan leegyszerűsíteni a növényvédő-szerek összetételét és dózisát. A két hetes fordulókat maximálisan tartsuk be. Egyre több fajta esetében beszélünk záródott fürtökről, tehát egyre nehezebb a kontakt hatóanyagokat a fürtök belsejébe, a bogyókocsányra juttatni. Amíg a bogyók el nem érik a maximális méretet, kis bogyófertőzés is komoly gondot fog okozni. A lisztharmat következtében a bogyó héja felrepedhet, a repedés nyomán könnyen megtelepszik rajta a szürkerothadás, ami később az egészséges bogyókra is átterjedhet.
Minden esetben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
                  kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), kén (a növekvő hőmérséklettel mindkét szernél számolni kell)
                  szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre, legyen az felszívódó, avagy kontakt. Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A kórokozó fertőzése egyes területektől eltekintve nullának mondható. A szőlőbogyó a zsendülés felé haladva egyre kevésbé fogékony a gombával szemben. Az átlaghőmérséklet emelkedésével pedig az inkubációs idő (a fertőzés és a tünetek kialakulása közti idő) is két hét körülire emelkedik fürtön, ami átlagos permetezési fordulóban kontakt anyagokkal is jól kezelhető (amíg be tudjuk fedni a bogyót rendesen).
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), mostanra a rezet is kezdhetjük használni, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést. A mankoceb és a folpet a fakó- és feketerothadás ellen is véd, a melegedéssel várható ezek megjelenése is.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fürtzáródás környékén kicsi az esélye a fertőzésnek. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának.
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.
 
Moly:
A második nemzedék lárvái lassan kezdenek kikelni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából július 8-10-től várható a tömeges lárvakelés. Akkorra kell időzíteni a védekezést. Megfelelő zöldmunka és lazább fürtű fajtákon javasolható hatóanyagok: emamektin-benzoát, spinozad, metoxifenozid, klorantraniliprol, indoxakarb, flufenoxuron (most kell használni, évente csak egyszer szabad). Nagy lombozat vagy tömött fürtű fajták esetén nem tudjuk kellően bepermetezni a fürtök belsejét. Ez esetben inkább gázosodó rovarölőket használjunk a jelzett időpontban: klórpirifosz, klórpirifosz-metil.
 
Atkák:
Az ellenük való védekezés újra időszerű lehet. A takácsatkák kártétele fellelhető a lombozat belsejében lévő leveleken, a nemezes gubacsatka pedig újra rajzik. Ellenük védekezni csak a kártevők tényleges jelenléte és a kártétel várható fokozódása esetén célszerű.
Használható hatóanyagok: flufenoxuron, abamektin, spirodiklofen, fenazaquin, hexitiazox, propargit, fenpiroximát, tebufenpirad, piridaben, fenbutatin-oxid.
 
Gyomok:
Mostanra már az első hegyelést vagy csonkázást csinálják a termelők. Az első csonkázás környékén lehet újra a gyomirtást tervezni. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. július 4.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció