Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 26. hét

 

FIGYELJÜK A MOLYOKAT!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 26. hétre (06.27.-07.03.)
 
Fenológiai állapot: kisbogyós állapot ill. fürtzáródás kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély magas
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék rajzáscsúcsa
 
Időjárás a 25. héten (2011.06.20.-06.26.)
A múlt hét időjárása a menetrend szerint alakult. A hét eleje kellemesen indult, a végére megérkezett a hidegfront. Hozott lehűlést, szelet, csapadékot. Ezek közül minket a csapadék érdekel leginkább, hiszen 5 és 10 mm között esett mindenfelé. Éjszaka érkezett, tehát a levélnedvesség több órán át fennmaradhatott (peronoszpóra). Reggelente gyakran képződött harmat, amit viszont a lisztharmat kedvel nagyon.
A hőmérsékleti adatok a sokévi átlagtól elmaradnak, köszönhetően a rendszeres lehűlésnek.
 
Időjárás előrejelzés a 26. hétre (06.27.-07.03.)
Ezen a héten megint a megszokott menetrend szerint alakul az időjárás. Csütörtökig fokozatos melegedés, eleinte csípős reggelekkel, csütörtöktől egy újabb hidegfront hatására lehűlés, szél, csapadék várható. Az e heti hőmérsékleti maximum várhatóan nem haladja meg a 30°C-ot, de reggelente visszaesik 10-14°C közelébe, ami szélcsend esetén erős harmatképződést indukál. A front hatására közel 10 fokkal esik majd vissza a nappali hőmérséklet, az éjszakák ehhez képest langyosak lesznek. A hét közepétől igen változatos időre számíthatunk, tehát akinek permetezési fordulója van, igyekezzen a hét első felében kivitelezni.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító a szőlő fenológájához képest szerencsénkre sehol sem tart. Kellemes meglepetés ez mindannyiunknak. A szőlő fejlődése egy-két héttel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál. Néhány fajta (Szürkebarát, Chardonnay) már a fürtzáródás időszakában van, de a legtöbb szőlő már elérte a zöldborsó nagyság állapotot. Elvileg ez a stádium, ami után már a lisztharmat nem vagy sokkal kevésbé képes a bogyókat fertőzni. Viszont a kórokozó a bogyókocsány felől szereti kezdeni áldásos tevékenységét, amit egyre nehezebb permetlével eltalálni. Még nem lehetünk teljesen nyugodtak. A technológiai fegyelem hanyatlása vagy be nem tartása miatt több helyen találtunk fertőzött fürtöket, míg a rendszeresen védekező, odafigyelő gazdák ültetvényében szinte sehol. A két hetes fordulókat maximálisan tartsuk be.
Minden esetben kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
                  kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), kén (a növekvő hőmérséklettel mindkét szernél számolni kell)
                  szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre, legyen az felszívódó, avagy kontakt. Az egymást követő fordulókban erősen javasolt  a felszívódó készítmények váltogatása, a rezisztencia-kialakulás elkerülése érdekében. A kontakt hatóanyagokkal szemben az ellenállóság kialakulásának veszélye nagyon csekély, semmi.
 
Peronoszpóra:
A múlt héten még azt írtam, hogy nem találtunk fertőzést a körzetben. Ez megváltozott. Nagyrédei viszonylatban, hónaljhajtások levelén fellelhetőek a kórokozó „kivirágzott” spóratartói (SZA). Vélhetően a hónap első felében esett többszöri nagyobb mennyiségű csapadék hatására, a friss hajtások védtelensége miatt tudott megjelenni. Általában kontakt anyagot javaslok, de a fent leírtak teljesülése esetén meg kell gondolni egy egyszeri kombinált permetlé felhasználását is.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), mostanra a rezet is kezdhetjük használni, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, napropamid (a növekvő bogyók védelmére), dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb, ciazofamid, triadimenol, fenamidon.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a kötődés elmúltával csökken a fertőzési veszély, jégverés esetén kell rá gondolnunk. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának.
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.
Néhány fajta esetében igen rossznak mondható a kötődési arány, de ez nem feltétlen, vagy egyáltalán nem a kórokozó hibája. Az ingadozó hőmérséklet, tápanyagellátás (bór) és fajta függvényében láttunk akár 70 %-os meghullást is fürtön belül.
 
Moly:
A második nemzedék lepkéi megkezdték repülésüket. A múlt hét legvégén illetve e hét elején csúcsosodik az egyedszámuk. Ez azt jelenti, hogy nagyjából július 8-10-től várható a tömeges lárvakelés. Akkorra kell időzíteni a védekezést. Megfelelő zöldmunka és lazább fürtű fajtákon javasolható hatóanyagok: emamektin-benzoát, spinozad, metoxifenozid, klorantraniliprol, indoxakarb, flufenoxuron (most kell használni, évente csak egyszer szabad). Nagy lombozat vagy tömött fürtű fajták esetén nem tudjuk kellően bepermetezni a fürtök belsejét. Ez esetben inkább gázosodó rovarölőket használjunk a jelzett időpontban: klórpirifosz, klórpirifosz-metil.
 
 
 
Atkák:
Az ellenük való védekezés ideje lejárt. Zsendülés környékén folytatjuk majd a telelőre vonuló atkák gyérítését-irtását. Ami kialakult fertőzés, és eddig nem sikerült orvosolni, már többet nem befolyásol, mint amit eddig.
 
Gyomok:
Mostanra már többnyire a hajtásbefűzést gyakorolják a termelők. Az első csonkázás környékén lehet újra a gyomirtást tervezni. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. június 27.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció