Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 25. hét

 

VIGYÁZZUNK A NAGY MELEGGEL!
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 25. hétre (06.20.-06.26.)
 
Fenológiai állapot: kötódés, kisbogyós állapot
Lisztharmat: Fertőzési veszély magas
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék rajzáskezdete
 
Időjárás a 24. héten (2011.06.13.-06.19.)
A hét elején még kellemes meleg uralkodott, péntek-szombatra azonban igencsak kánikulába csapott át az időjárás. Az éjszakai lehűlések hatására több reggel is harmat képződött (lisztharmat kedveli). A hét legvégére kialakult jó 10 fokos lehűlés hatását élvezhetjük most. Úgy tűnik, hogy említést érdemlő csapadék sehol sem volt ebből a hidegfrontból, sőt, egyáltalán nem volt csapadék a borvidéken.
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 25. hétre (06.20.-06.26.)
Ezen a héten megint a fokozatos melegedés játssza a főszerepet. Péntek környékére a kánikula ismét megérkezik. A melegedéssel visszatérhetnek a délutáni-kora esti zivatarok is. Az éjszakák a hűvösből az enyhébe (16-17 °C-ig), a nappalok a melegből a forróba helyeződnek át (23-ról 32 °C közelébe). A páratartalom várhatóan nem marad tartósan a veszélyes szinten, de nagyobb hőmérséklet-különbség hatására egyes helyeken reggelre 100 % is lehet. A hét végére újabb hidegfront érkezik, akár 15 fokos hőmérséklet-csökkenés sem kizárt. Várhatóan csapadékot is hoz majd.
Egy-egy zivatargócban jelentős mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék és jégeső is kialakulhat.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A károsító, bár már észleltük, úgy tűnik, nem szaporodik fel a szokásos módon. A kórokozó terjedése biztosnak mondható ilyen időjárási körülmények között, mégsem találunk vagy hallunk olyan eseteket, hogy ellepte volna a fürtöt (még permetezetlen parcellában sem igazán). Ennek ellenére még nem lehetünk nyugodtak, a kisbogyós „zöldborsó” állapot még nagyon kedvező fenológia a lisztharmat számára. Nem szerencsés egy hatóanyag felhasználására bízni a dolgot, kombinált permetlevet készítsenek. Régen elvirágzott fajtáknál vissza lehet térni a két hetes (nem több!) permetezési fordulókra.
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
                  kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), kén (a növekvő hőmérséklettel mindkét szernél számolni kell)
                  szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre, legyen az felszívódó, avagy kontakt.
 
 
 
Peronoszpóra:
Hála Istennek, eddig nem találkoztunk peronoszpóra tünetekkel sehol sem. Remélhetőleg ez már így is marad erre az évre. A szárazabb időjárás mellett kicsi a fertőzés kockázata, de ezek a „jövő-menő” esők és a magas hőmérséklet azért csak kellemes körülményeket jelentenek a kórokozó számára! Fontos a levélnedvesség időtartama. Minél hosszabb, annál biztosabb valamilyen fokú fertőzés. Kontakt anyagot javaslok, de a fent leírtak teljesülése esetén meg kell gondolni egy kombinált permetlé felhasználását is.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), mostanra a rezet is kezdhetjük használni, sejt-öregítő hatása révén gátolja a hajtás-növekedést.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, napropamid (a növekvő bogyók védelmére), dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb, ciazofamid, triadimenol, fenamidon.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a virágzás elmúltával csökken a fertőzési veszély, jégverés esetén kell rá gondolnunk. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Jégverés után minél hamarabb kezelünk réz hatóanyaggal, annál kisebb a fertőzés kockázata. A réz bár nem ellenfél a szürkerothadásnak, de a sebek gyors beszárításával (irányított perzselés) gátat szabunk a szövetekbe jutásának.
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.
Néhány fajta esetében igen rossznak mondható a kötődési arány, de ez nem feltétlen, vagy egyáltalán nem a kórokozó hibája. Az ingadozó hőmérséklet, tápanyagellátás (bór) és fajta függvényében láttunk akár 50 %-os meghullást is fürtön belül.
 
Moly:
A második nemzedék lepkéi megkezdték repülésüket. Várhatóan szét fog húzódni a rajzás, így nehezebb lesz védekezni ellene. Egyenlőre nem javaslok miatta felhasználni semmit, jövő hétre meglátjuk milyen a rajzás intanzitása.
 
Atkák:
Az ellenük való védekezés ideje lejárt. Zsendülés környékén folytatjuk majd a telelőre vonuló atkák gyérítését-irtását. Ami kialakult fertőzés, és eddig nem sikerült orvosolni, már többet nem befolyásol, mint amit eddig.
 
Gyomok:
Mostanra már többnyire a hajtásbefűzést gyakorolják a termelők. Az első csonkázás környékén lehet újra a gyomirtást tervezni. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát is felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (S-metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyöspata, 2011. június 20.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció