Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 24. hét

JÓNAK ÍGÉRKEZIK, VÉDJÜK MEG!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 24. hétre (06.13.-06.19.)

Fenológiai állapot: VIRÁGZÁS, KÖTŐDÉS!!!
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: Az első nemzedék bábozódása

Időjárás a 23. héten (2011.06.06.-06.12.)
A múlt hét nagyjából a jelzett tematika szerint alakult. A hét végére megszűntek a zivatarok, kb. 5 fokot visszahűlt a levegő, mondhatni kellemes nyárelővel fejeződött a Pünkösd. Gyenge esők, szitálás sokfelé történt, jelentős csapadék nem alakult ki. A levegő páratartalma több reggel is a maximumra nőtt, több órás, „dunsztos” mikroklíma alakult ki a szőlő lombozatában, ezt kedveli a lisztharmat!
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.

Időjárás előrejelzés a 24. hétre (06.13.-06.19.)
Ezen a héten a fokozatos melegedés játssza a főszerepet. Péntek környékére a kánikula sem kizárt. A melegedéssel visszatérhetnek a délutáni-kora esti zivatarok is. Az éjszakák a hűvösből az enyhébe (14-16 °C-ig), a nappalok a melegből a forróba helyeződnek át (25-ről 30-32 °C közelébe). A páratartalom várhatóan nem marad tartósan a veszélyes szinten, de nagyobb hőmérséklet-különbség hatására egyes helyeken reggelre 100 % is lehet.
Egy-egy zivatargócban jelentős mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék és jégeső is kialakulhat.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A károsító már megjelent a borvidéken, az első levél- és fürttüneteket már többfelé észlelték. Egyes fajtáknál már szép számban lehet találni kis bogyókat (kis borsó), még mindig a legveszélyesebb fenológiai stádiumban vagyunk. A kórokozó terjedése biztosnak mondható ilyen időjárási körülmények között. Nem szerencsés egy hatóanyag felhasználására bízni a dolgot, kombinált permetlevet készítsenek. Ajánlott még a permetezési forduló csökkentése a virágzás alatt, ne legyen hosszabb 10-12 napnál.
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), magas dózisban, kén (a növekvő hőmérséklettel számolni kell)
szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre, legyen az felszívódó, avagy kontakt.

 

Peronoszpóra:
Hála Istennek, eddig nem találkoztunk peronoszpóra tünetekkel sehol sem. Remélhetőleg ez már így is marad erre az évre. A szárazabb időjárás mellett kicsi a fertőzés kockázata, de ezek a „jövő-menő” esők és a magas hőmérséklet azért csak kellemes körülményeket jelentenek a kórokozó számára! Fontos a levélnedvesség időtartama. Minél hosszabb, annál biztosabb valamilyen fokú fertőzés. Kontakt anyagot javaslok, de a fent leírtak teljesülése esetén meg kell gondolni egy kombinált permetlé felhasználását is.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), a rezet nem javaslom virágzás alatt, csökkentheti a termékenyülést.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, napropamid (a növekvő bogyók védelmére), dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb, ciazofamid, triadimenol, fenamidon.

Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a virágzásban el kell indítani a kórokozó ellen a védekezést, főleg, ha kerül-fordul megázik a szőlő. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Még jégverés esetén sem ajánlott rezet alkalmazni, a fentebb leírtak miatt!
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.

Moly:
Az első nemzedék lárváinak kártétele befejeződött. Jelenleg a bábozódás történik, de a következő nemzedék csapdázása a hét végén már indokolt lehet. Az első generáció rajzása is kicsit széthúzott, így a következő is hasonló lehet. Védekezést ellene jelenleg semmiképp nem javaslok.

Atkák:
Az ellenük való védekezés ideje a végét járja. Zsendülés környékén folytatjuk majd a telelőre vonuló atkák gyérítését-irtását. Ami kialakult fertőzés, és eddig nem sikerült orvosolni, már többet nem befolyásol, mint amit eddig. Egyedül a gubacsatka szaporodhat még fel, ellene magas dózisú dimetoáttal lehet még próbálkozni (AKG-ban nem engedélyezett!).

Gyomok:
Mostanra már többnyire a hajtásbefűzést gyakorolják a termelők. Az első csonkázás környékén lehet újra a gyomirtást tervezni. A megfelelően törzstisztított szőlőben egy tartamhatás nélküli glifozát felhasználható. Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Mostanában sokfelé a folyófű (apró szulák) és a hamvas szeder terjed, ezek ellen a fent említett perzselő szereket célszerű alkalmazni. Egyszikűek ellen (muharfélék, perjék) talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. június 13.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció