Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 23. hét

VIHAROS TEADÉLUTÁNOK VIRÁGZÁSRA

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 23. hétre (06.06.-06.12.)

Fenológiai állapot: VIRÁGZÁS, VIRÁGZÁS!!!
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárváinak kártétele

Időjárás a 22. héten (2011.05.30.-06.05.)
A múlt hét, mondhatni „egyhangúan” telt el. Kicsit hűvös majd meleg reggelek után nagy, fülledt hőség, délután 4-5 órára dörgés-villámlás, zivatar, jégeső. A borvidéken többfelé hullott jelentős mennyiségű csapadék, ami nem mind került a talajba, sokfelé kaptunk jeget, egy-egy területen igen nagy károkat okozva. Reggelente sokfelé képződött harmat, ami szerencsére gyorsan felszáradt, köszönhetően a két hónapja szűnni nem akaró szélnek. Mélyebb fekvésű völgyekben hosszabb ideig tartó levélnedvességgel kell számolni.
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.

Időjárás előrejelzés a 23. hétre (06.06.-06.12.)
Ezen a héten folytatódik az „egyhangú” időjárás. Nagyjából ugyanazzal a körülménnyel kell számolni, mint múlt héten. Meleg reggelek (15-18 °C) után forró, fülledt nappalok (27-30 °C), enyhe éjszakák. Sokfelé képződhet harmat, az egyébként igen párásnak mondható levegőből (lisztharmat!). Csütörtöktől, ha minden igaz, egy front miatt változás áll be az egyhangúságba, talán megszűnik a forróság és vele együtt a zivatarhajlam is.
Egy-egy zivatargócban jelentős mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék és jégeső is kialakulhat.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A károsító már megjelent a borvidéken, az első levél- és fürttüneteket már többfelé észlelték. A kórokozó terjedése biztosnak mondható ilyen időjárási körülmények között. Nem szerencsés egy hatóanyag felhasználására bízni a dolgot, kombinált permetlevet készítsenek. Ajánlott még a permetezési forduló csökkentése a virágzás alatt, ne legyen hosszabb 10-12 napnál.
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), magas dózisban
szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre legyen az felszívódó avagy kontakt.

Peronoszpóra:
Hála Istennek, eddig nem találkoztunk peronoszpóra tünetekkel sehol sem. Ennek ellenére, véleményem szerint nem lehetünk teljesen nyugodtak, aki még nem használt felszívódó hatóanyagot ellene, el kellene gondolkodni rajta. Sokan már a második felszívódó hatóanyagon törik a fejüket (ez azt is jelenti, hogy néhány helyen régóta nem aszályról beszélünk!). Ezek a „jövő-menő” esők és a magas hőmérséklet azért csak kellemes körülményeket jelentenek a kórokozó számára! Kombinációban javaslom.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), a rezet nem javaslom virágzás alatt, csökkentheti a termékenyülést.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb, ciazofamid, triadimenol, fenamidon.

Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a virágzásban el kell indítani a kórokozó ellen a védekezést, főleg, ha kerül-fordul megázik a szőlő. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is. Még jégverés esetén sem ajánlott rezet alkalmazni, a fentebb leírtak miatt!
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.

Moly:
Az első nemzedék lárváinak kártétele folyamatban van. Már lehet találni L3-as hernyót is. Most még érdemes ellene védekezni (a hét végéig), amennyiben az egyedszámok ezt igazolják. Tíz tőkében 1-2 hernyó nem indok a védekezésre.
Javasolt hatóanyagok: indoxakarb, emamektin, metoxifenozid, dimetoát magas dózisban (AKG-ban nem!), spinozad.

Atkák:
Az ellenük való védekezés ideje kezd a végéhez közeledni. Zsendülés környékén folytatjuk majd a telelőre vonuló atkák gyérítését-irtását. Ami kialakult fertőzés, és eddig nem sikerült orvosolni, már többet nem befolyásol, mint amit eddig. Egyedül a gubacsatka szaporodhat még fel, ellene magas dózisú dimetoáttal lehet még próbálkozni (AKG-ban nem engedélyezett!).

Gyomok:
Mostanra már jól fejlett oldal és lábhajtások fejlődtek a szőlőtőkéken, sokan már hozzá is fogtak ezek leszedéséhez. Nem csak, hogy ugrásszerűen növekszik majd a szőlő lombja, de ez elengedhetetlen a széles hatásspektrumú felszívódó gyomirtó szerek alkalmazásakor (glifozát). Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Egyszikűek ellen talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. június 06.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció