Főoldal

2020. September. 19. Saturday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 22. hét

INDUL A VIRÁGZÁS!!!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 22. hétre (05.30.-06.05.)

Fenológiai állapot: virágzás kezdete!!!
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárváinak kártétele

Időjárás a 21. héten (2011.05.23.-05.29.)
A múlt hét igen változatosan telt. Voltak meleg éjszakák, enyhe nappalok, front, csapadék, szél, illetve ezek ellenkezői is. A borvidék egyes területei jelentősnek mondható csapadékot is kaptak, máshol ez elmaradt. Először Gyöngyös nyugati és déli része, később Nógrád megye ázott meg jelentősebben Gödöllőtől kezdve. Egyre többször jelentek meg reggeli harmatok!
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.

Időjárás előrejelzés a 22. hétre (05.30.-06.05.)
Ezen a héten folytatódik a változatos időjárás. Eleinte hűvösebb éjszakák (10-12 °C) és enyhébb nappalok (23-25 °C), később azonban meleg éjszakák (14-18 °C) és forró nappalok (29-31 °C) várhatóak. Szerda környékén egy hidegfront érkezik, elősegítve az egyébként is zivataros hajlamú időjárás kialakulását. A nagy nappali hőmérséklet-ingadozás eredményeként sokfelé képződhet harmat, az egyébként igen párásnak mondható levegőből (lisztharmat!)
Egy-egy zivatargócban jelentős mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék és jégeső is kialakulhat.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A lisztharmat a szőlő fő károsítója borvidékünknek. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos preventíven – megelőző jelleggel védekezni ellene! Sajnos a kialakult fertőzéseket mondhatni csak „lottózásos” jelleggel lehet blokkolni, vagy sikerül, vagy nem! (többnyire nem)
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!), magas dózisban
szisztemikus: boszkalid+krezoxim-metil (botrítisz ellen is véd), quinoxifen, metrafenon, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre legyen az felszívódó avagy kontakt.

Peronoszpóra:
Hála Istennek, eddig nem találkoztunk peronoszpóra tünetekkel sehol sem. Ennek ellenére, véleményem szerint nem lehetünk teljesen nyugodtak, aki még nem használt felszívódó hatóanyagot ellene, el kellene gondolkodni rajta. Ezek a „jövő-menő” esők és a magas hőmérséklet azért csak kellemes körülményeket jelentenek a kórokozó számára! Kombinációban javaslom.
Kontaktak: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás, de szürkerothadás ellen is véd), a rezet nem javaslom ebben az időszakban.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb, ciazofamid, triadimenol, fenamidon.

Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a kezdődő virágzásban el kell indítani a kórokozó ellen a védekezést, főleg, ha kerül-fordul megázik a szőlő. A lisztharmat ellen választott boszkalid+krezoxim-metil hatóanyag (I. kategóriás) elegendő védelmet ad ellene. Ha másik szert választottunk lisztharmat ellen, tegyünk legalább folpetet (I. kategóriás, és csak borszőlőben!) mellé, így kontakt módon védekezünk peronoszpóra ellen is.
Akinek nincs lehetősége I. kategóriás szert alkalmazni, kontakt módon használhat TMTD hatóanyagot, felszívódóként pedig tebukonazolt.

Moly:
Az első nemzedék lárváinak kártétele folyamatban van. Már lehet találni L2-es és kevés L3-as hernyót is. Most még érdemes ellene védekezni (a hét végéig), amennyiben az egyedszámok ezt igazolják. Tíz tőkében 1-2 hernyó nem indok a védekezésre.
Javasolt hatóanyagok: indoxakarb, emamektin, metoxifenozid, dimetoát magas dózisban (AKG-ban nem!), spinozad.

Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott.
Javasolt hatóanyagok: bifentrin, fenpiroximát, flufenoxuron, piridaben, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni. Magas dózisú dimetoát is kellő hatékonyságot mutat (AKG-ban nem használható!).
Ha még nem védekezett, de kellene, itt az utolsó alkalom, minél hamarabb!!!
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.

Gyomok:
Mostanra már jól fejlett oldal és lábhajtások fejlődtek a szőlőtőkéken, sokan már hozzá is fogtak ezek leszedéséhez. Nem csak, hogy ugrásszerűen növekszik majd a szőlő lombja, de ez elengedhetetlen a széles hatásspektrumú felszívódó gyomirtó szerek alkalmazásakor (glifozát). Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Egyszikűek ellen talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt. Némelyik készítmény I. kategóriás, csak mérnöki felügyelet mellett alkalmazható, de úgy gondolom, hogy a szőlő gyomirtását a nagy választék miatt igen könnyű kivitelezni.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, előrejelző rendszerek, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. május 30.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció