Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 21. hét

MEGVAN AZ ELSŐ LISZTHARMAT!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 21. hétre (05.23.-05.29.)

Fenológiai állapot: fürtmegnyúlás, nagyon változó! (esetleg néhány virág)
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvakelésének kezdete

Időjárás a 20. héten (2011.05.16.-05.22.)
A hét eleji csapadék igen bőséges volt ezekre a szikkadt talajokra. 20-22 mm-t mértek a borvidéken mindenhol. A peronoszpóra előrejelző műszer rögtön bejelzett ennek hatására. A hét többi napján is előfordult többfelé csapadék, köszönhetően a zivataros jellegnek. Ezek már jóval kevesebb lével érkeztek és nagyon kis területre koncentrálódtak.
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.

Időjárás előrejelzés a 21. hétre (05.23.-05.29.)
Ezen a héten folytatódik a nyárias – mondhatnánk kánikulába hajló időjárás. Minden napra ugyanaz az előrejelzés: az éjszakák melegek, a nappalok szokatlanul forróak, fülledtek, délutánonként pedig várhatóak a konvektív folyamatok eredményei, azaz a zivatarok, záporok.
Az éjszakai hőmérsékletek 12-15 °C, a nappaliak 28-30 °C csökkennek illetve emelkednek. Egy-egy zivatargócban jelentős mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék és jégeső is kialakulhat.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Minden évjárat bebizonyítja, hogy a lisztharmatot komolyan kell vennünk. Az ellene való védekezésnek szigorúan megelőzőnek kell lennie!!! Addig biztos a védelem, amíg meg nem látjuk a tüneteket. A kialakult fertőzéseket nagyon nehéz – szinte lehetetlen visszafordítani – a fürtön!
A tőkefejből induló első levélfertőzések nyomait most már egyértelműen be lehet azonosítani. A múlt hét időjárása is kedvező volt a gombának és élt is a lehetőséggel. Nem kell óriási fertőzésre gondolni, de a kórokozó alattomos, kis fertőzésből komoly gondjaink lehetnek.
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
kontakt: meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!)
szisztemikus: metrafenon, quinoxifen, proquinazid, célszerű ezek gázhatását is kihasználni (nem tapadásfokozózunk).
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre legyen az felszívódó avagy kontakt.

Peronoszpóra:
Úgy tűnhet, hogy a múlt heti csapadék ellenére sem alakult ki fertőzés, de biztosak nem lehetünk benne teljesen. A napi zivataros esőkből jöhet annyi víz, ami kell a kórokozó fejlődéséhez, a hőmérséklet pedig 100 %-ban adott hozzá. Aki még csak egyszer védekezett peronoszpóra ellen, kérem, gondolkodjon el azon, hogy a virágzás környékén járva nem volna-e jobb tökéletes biztonságban tudni az ültetvényt. Kontakt hatóanyagokkal hetente kell védekezni ilyen időjárás mellett.
Ezek lehetnek: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás), a rezet nem javaslom ebben az időszakban.
Amennyiben többször is megázott a terület, egyszer érdemes lenne kontakt és felszívódó szerek kombinációját felhasználni. Lehetőleg ne réz legyen a kontakt partner.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb.

Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt. Peronoszpóra ellen választott folpetes készítmény egyenlőre biztos védelmet ad szürkerothadás ellen is.

Moly:
Az első nemzedék lárvakelése megkezdődött. Most érdemes ellene védekezni (a hét eleje-közepe), amennyiben a csapdafogások ezt igazolják. 20-30 lepke hetente nem indok a védekezésre.
Javasolt hatóanyagok: indoxakarb, emamektin, metoxifenozid, dimetoát magas dózisban, spinozad.

Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott.
Javasolt hatóanyagok: bifentrin, fenpiroximát, flufenoxuron, piridaben, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni. Magas dózisú dimetoát is kellő hatékonyságot mutat.
Ha még nem védekezett, de kellene, itt az alkalom, minél hamarabb!!!
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.

Gyomok:
Mostanra már jól fejlett oldal és lábhajtások fejlődtek a szőlőtőkéken, sokan már hozzá is fogtak ezek leszedéséhez. Nem csak, hogy ugrásszerűen növekszik majd a szőlő lombja, de ez elengedhetetlen a széles hatásspektrumú felszívódó gyomirtó szerek alkalmazásakor (glifozát). Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja, amire rákerül, nem szívódik fel. Egyszikűek ellen talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. május 23.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció