Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 20. hét

LISZTHARMAT, MOLYOK, PERONOSZPÓRA – SOK A RIZIKÓ!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 20. hétre (05.16.-05.22.)

Fenológiai állapot: 0-25 cm-es hajtáshossz, fürtmegnyúlás, nagyon változó!
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzásának vége

Időjárás a 19. héten (2011.05.09.-05.15.)
A hét eleji csapadék többé kevésbé mindenhol jelentkezett. Mennyisége 1 és 10 mm között alakult. A zivataros jellegnek köszönhetően borsó méretű jég is került bele, de rövid ideig tartott és sok vízzel érkezett. Sajnos a szél csak nagyon rövid időre csendesedett meg, így a csapadék jó része nem került a talajba.
A hőmérsékleti adatok nagyjából a vártnak megfelelően alakultak.

Időjárás előrejelzés a 20. hétre (05.16.-05.22.)
Hétfőre virradóra sok esőt jósolnak egy erős hidegfrontnak köszönhetően, melynek jelen sorok írásakor még csak a szele kapott el minket. Keddtől azonban erősödő felmelegedés és sok napsütés várható. Az éjszakák apránként 15-17 °C-ra melegszenek, a nappalok pedig igen nyáriasan 25-29 °C-ig emelkednek.
Jelentős mennyiségű csapadékot nem jósolnak a hét további részére, de futó záporokra, a melegedéssel együtt zivatarokra és jégesőre mindenképpen készülnünk kell, főként az utolsó napokban.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Most már többnyire a második kezeléseket fontolgatják a gazdák, jogosan. Fürtmegnyúlás idejétől kezdve komolyan kell vennünk minden kicsinek vélt lisztharmat tünetet, hiszen innentől nincs megállás. Ha most elengedjük a kórokozót, egész évben látjuk a kárát.
A tőkefejből induló első fertőzések nyomait most már egyértelműen be lehet azonosítani. A múlt hét időjárása már kedvező volt a gombának és élt is a lehetőséggel. Nem kell óriási fertőzésre gondolni, de a kórokozó alattomos, kis fertőzésből komoly gondjaink lehetnek.
Kontakt és felszívódó szerek kombinációját javaslom.
kontakt: kén (kombinációban 3-5 kg, atkaölő mellékhatás csak magasabb hőmérsékleten magasabb dózisban), meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!)
szisztemikus: triazolok (penkonazol, tebukonazol, miklobutanil stb…) metrafenon, quinoxifen, , proquinazid…
Utóbbiak egyedi hatásmódjuknak köszönhetően rezisztencia törésére is alkalmasak. Ezt a célt szolgálja egyébként, amikor több hatóanyagot (különböző hatásmódúakat) alkalmazunk egyszerre legyen az felszívódó avagy kontakt.

Peronoszpóra:
Sajnos a jövő heti előrejelzés nagyban függne a hétfői csapadék mennyiségétől. Ha a lehullott eső nem haladja meg az 5 mm-t, akkor csak kontakt hatóanyagot javaslok (de azt feltétlen). Ezek lehetnek: mankoceb, klórtalonil, ditianon, metiram, folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás)
Amennyiben ettől több csapadék lesz (akár 20 mm is lehet), kontakt és felszívódó kombinációját javaslom. Lehetőleg ne réz legyen a kontakt partner.
Felszívódó hatóanyagok: mefenoxam, dimetomorf, cimoxanil, famoxadon, bentiavalikarb.

Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt. Peronoszpóra ellen választott folpetes készítmény egyenlőre biztos védelmet ad szürkerothadás ellen is.

Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak már a végét járja, a tojásrakás már megkezdődött. Most érdemes ellene védekezni (a hét közepe-vége), amennyiben a csapdafogások ezt igazolják. 20-30 lepke hetente nem indok a védekezésre.
Javasolt hatóanyagok: indoxakarb, emamektin, metoxifenozid, dimetoát (kevés lepke esetén), spinozad.

Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott.
Javasolt hatóanyagok: nagy adagú kén (csak 18 fok felett működik gyérítésre), bifentrin, fenpiroximát, flufenoxuron, piridaben, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni.
Ha még nem védekezett, de kellene, itt az alkalom, minél hamarabb!!!
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.

Gyomok:
Mostanra már jól fejlett oldal és láb hajtások fejlődtek a szőlőtőkéken, sokan már hozzá is fogtak ezek leszedéséhez. Nem csak, hogy ugrásszerűen növekszik majd a szőlő lombja, de ez elengedhetetlen a széles hatásspektrumú felszívódó gyomirtó szerek alkalmazásakor (glifozát). Lehetőségünk van hosszú hatású gyomirtót kijuttatni (terbutilazin+glifozát, flazaszulfuron), de csak akkor adnak igazán jó hatást, ha elszáradt növényi maradványoktól kitakarítottuk a sorok alját. Léteznek perzselő és talajon tartamhatással bíró hatóanyagok is (oxifluorfen, flumioxazin). Ezeket rápermetezhetjük a szőlő alsó hajtásaira, csak azt pusztítja amire rákerül, nem szívódik fel. Egyszikűek ellen talajon tartamhatással bíró hatóanyagok (metolaklór, propizoklór) kijuttatása megakadályozza azok csírázását-kelését. Ha már kikeltek, használjunk szelektív egyszikű-irtó hatóanyagot (fluazifop, propaquizafop). Ezek semmilyen állapotában nem bántják a szőlőt.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. május 15.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció