Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2011 19. hét

KEZDŐDIK A SZEZON!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2011. 19. hétre (05.09.-05.15.)

Fenológiai állapot: 0-25 cm-es hajtáshossz, nagyon változó!
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kicsi
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzása nagy

Időjárás a 18. héten (2011.05.02.-05.08.)
Az egyetlen igazán említésre méltó időjárási jelenség a lehűlés volt.
Ez az előrehozott fagyosszentek néhány helyen észlelhető volt a szőlőültetvényeinkben is. Csütörtök reggelre – főleg a Sár-hegy nyugati oldalán, mínusz 2-3 fokig csökkent a hőmérséklet. Szerencsénkre az időtartama 1-2 óra hossza volt csak, és a szél sem állt meg teljesen, így inkább csak mutatóba kaptunk megfagyott leveleket. A hét folyamán jelentősnek mondható csapadék sehol nem volt, de vasárnap megérkezett az aszályt enyhítő átlagosan 10 mm eső, sajnos egy-két apró jégszemcse is került bele.

Időjárás előrejelzés a 19. hétre (05.09.-05.15.)
A következő héten a fokozatos melegedésé a főszerep. Az éjszakák apránként 10 °C-ra melegszenek, a nappalok pedig a kellemesnek mondható 22-25 °C-ig emelkednek.
Remélhetőleg a szél intenzitása ténylegesen alábbhagy (a múlt héten is azt mondták, mégis minden nap megerősödött.), és el lehet kezdeni a permetezéseket.
Érdemleges mennyiségű csapadékot nem jósolnak a hét végéig, de futó záporokra mindenképpen készülnünk kell még, főként az első napokban.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A vegetáció első védekezésének elérkezett az ideje. Már sokan túl is vannak rajta, többfelé láttam a múlt héten permetezőket a szőlőben, de a java erre a hétre igazította a szezon kezdetét.
A tőkefejből induló első fertőzések nyomait néhány helyen felfedezni vélem a levelek fonákán, de az időjárás szerencsére nem kedvezett a gomba szaporodásának (lehűlés, aszály). Természetesen, ahol helyileg többször megázott a terület és párásabb mikroklíma alakult ki, ott szigorúbban kell venni a tünetek megjelenését.
Kontakt szerek használatát (ha még nem védekeztünk) javaslom.
Ezek: kén (nagy dózisban 5-7 kg, atkaölő mellékhatás csak magasabb hőmérsékleten), meptildinokap (eng. dózis 0,6-0,72 l/ha!!!)
Indokolt esetben (erős tavalyi fertőzés, kedvező csapadék és hőviszonyok az elmúlt 1-2 hétben) célszerű lehet a ként és a meptildinokapot együtt használni. Ebben az esetben a kén (csak a kén!!!) dózisát alacsonyabbra tervezhetjük (3kg).

Peronoszpóra:
Szerencsénkre sem a hőmérséklet, sem az eddig lehullott csapadék mennyisége nem kedvez a gomba szaporodásának és fertőzésének.
Kontakt hatóanyagot mégis javaslok kiszórni az első permetezéskor.
Ezek lehetnek: mankoceb, réz (a fajtaérzékenység figyelembevételével kisebb dózisban), folpet (csak borszőlőben és I. kategóriás)
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt.

Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak több mint egy hete változó intenzitással folyik. Van olyan csapda, mely 1 nap alatt több mint 180 lepkét fog.
A moly imágója (lepkéje) ellen nem szoktunk permetezni, a védekezés a károkozó lárvák (hernyók) ellen irányul és a sérülékeny friss lárvák irtása könnyű feladat.
Egyenlőre nem javaslok védekezést a kártevő ellen.

Atkák:
Az atkák jelenléte és kártétele teljesen másképpen alakul, mint előző évben. A rügyvizsgálatok alapján a levélatka egyedszáma nagyon alacsony, van ahol ki sem lehetett mutatni, a gubacsatka viszont meglepően erősen felszaporodott.
Javasolt hatóanyagok: nagy adagú kén (csak 18 fok felett működik gyérítésre), bifentrin, fenpiroximát, flufenoxuron, ha főleg levélatkával és takácsatkával van dolgunk. Tebufenpirad, ha gubacsatkával kell megküzdeni.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.

Gyomok:
A vessző kihúzás és sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Míg nem hajtottak ki az oldalhajtások, ezt lehetett glifozátos kezelés formájában levélen keresztül végezni. Később glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2011. május 8.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció