Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 38. hét

LEVÉL A SZŐLŐTERMESZTŐKHÖZ…

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 38. hétre (09.20.-09.26.)

Fenológiai állapot: ÉRÉS, ÉRÉS, ÉRÉS
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: diapauza

Időjárás a 37. héten (2010.09.13.-09.19.)
A múlt hét időjárása „kicsit” megint eltért a várttól. A „vénasszonyok nyara” nem érkezett meg, helyette inkább változékony, csapadékos időjárás uralkodott. A csapadék mennyisége területi átlagban mindenhol elérte vagy meghaladta a 20 mm-t. A hőmérsékleti adatokban is csökkenés mutatkozott, az átlaghő nem haladta meg a 15 °C-ot, egyre vastagabb ruhákat kellett előbányászni a szekrényből. A hét legvégére kicsit kellemesebb idő érkezett, megmutatva, hogy mi vár ránk ezen a héten.

Időjárás előrejelzés a 38. hétre (09.20.-09.26.)
Erre a hétre megint „vénasszonyok nyarát” jósolnak. Vasárnaptól folyamatosan melegszik a levegő, csütörtökre akár a 22°C-ot is elérheti. Az éjszakák is melegednek valamelyest, 9-10°C-ig is emelkedhet a hét eleji 4-5-ről. Futó záporok nem fogják zavarni a szüretet, hiszen leszálló légmozgás igazítja most időjárásunkat. Reggelente ködfoltok megjelenésére számíthatunk. A hét végétől (péntek-szombattól) egyre változatosabb, csapadékosabb, hűvösebb idő valószínű újra. Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A lisztharmat ezévi kártétele már megtörtént, idén már nem lesz vele több bajunk. A hőmérsékletek fokozatos csökkenésével megszűnik a fertőzőképessége, maximum a lombozaton találkozhatunk friss telepekkel még ezen a héten. Aki kint szeretné még érlelni a szőlőt a tőkén, annak ajánlott a botrytis mellett a lisztharmat ellen is permeteznie. Védekezzünk ellene kontakt hatóanyaggal (4-5 kg kén megfelelő), de a botrítisz ellen megfelelően választott szer is valamelyest védelmet ad a lisztharmat ellen is.

Peronoszpóra:
Ezen a héten még új fertőzésekkel találkozhatunk, de csak a lombozaton. A következő évi vesszők érését gátolja, illetve a tavaszi fertőzések kiindulópontja a lehullott leveleken áttelelő oospóra. A közeli szüret miatt már nem javaslok védekezést senkinek. A korai fajtákat már többnyire leszedték, a borvidék jellemző fajtáit (Olaszrizling, Leányka, Szürkebarát …) is egy héten belül szüretelik, tehát aki permetezni szeretne még, az a szüret utánra tervezzen inkább (rezek 21, mankoceb 21-30, folpet 30 nap). A kék szőlők szedése is elkezdődik a héten folyamatosan mindenfelé.
Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!! Nem csak az étkezés, hanem a must-erjedés befolyásolása miatt is.

Szürkerothadás (botrítisz):
Azok a gazdák, akik még érlelni szeretnék a szőlőt a tőkén, szembesülnek a sok csapadék okozta problémával. Rothad a szőlő!!! Közeli szüreti időpont esetén már elhagyható a permetezés, de nekik ajánlott védekezni, hiszen másképpen nem marad egészséges csemege vagy borszőlő alapanyaguk. A védelemben részesült szőlő piacosabb, jobban tárolható.
Javasolt anyagok: ciprodinil (14), boszkalid (28), pirimetanil (14), iprodion (7), fenhexamid (14 és 7)

Moly:
Jövőre lesz megint gondunk velük.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka letelt, legközelebb tavasszal kell megoldani a kérdést.

Gyomok:
A rövidülő nappalok és a csökkenő hőmérséklet miatt a nyári gyomok többsége már nem kel. Esetleg tisztító kaszálás lehet szükséges szüret előtt.

Az idei szőlőfelvásárlási árak adhatnak még némi reményt a gazdaságosság fenntarthatósága terén. Jelenleg a tavalyi árak 150-200%-át fizetik a vevők, és többségük rövid határidőre, egy összegben fizet. Reméljük megtartják jó szokásukat.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2010. szeptember 21.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció