Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 37. hét

SOK ESŐ, KEVÉS SZŐLŐ

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 37. hétre (09.13.-09.19.)

Fenológiai állapot: bogyószíneződés, érés
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: bábozódás, diapauza

Időjárás a 36. héten (2010.09.06.-09.12.)
A múlt hét időjárása kicsit eltért a várttól. A ciklon valóban megérkezett, ám a vártnál valamivel több csapadékot hozott. Sok helyen elérte a 100 mm-t, ebből csak pénteken 70-80 mm esett. A hőmérsékleti értékek sem igazán érték el a jósoltat, ez legalább lassította a kórokozók életfolyamatait.

Időjárás előrejelzés a 37. hétre (09.13.-09.19.)
Erre a hétre „vénasszonyok nyarát” jósolnak. A hét elejétől folyamatosan melegszik a levegő, csütörtökre akár a 25°C-ot is elérheti. Az éjszakák is melegednek valamelyest, 14-15°C-ig is emelkedhet. Futó záporok, nyárias zivatarok legalább az első napokban előfordulhatnak. A hét végétől egyre hűvösebb idő valószínű. Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A gomba év közben kialakult fertőzései miatt mostanában lehetünk tanúi a bogyók felrepedésének. A kórokozó élősködése miatt rugalmatlanná vált bogyóhéj nem képes felvenni azt az alakváltozást, ami a sok csapadék és a természetes bogyóhízás miatt most aktuális. Ezzel nem csak a saját számláját gyarapítja a gomba, de utat enged az ilyenkor legveszélyesebb ellenségnek, a szürkerothadásnak! Maga a lisztharmat már új fertőzéseket nem képes a fürtön kialakítani, ám a lombozatot annál inkább támadja, veszélyeztetve a vesszők érését, és nem utolsósorban a jövő évi induló fertőzéseknek vet alapot. Védekezzünk ellene kontakt hatóanyaggal (4-5 kg kén megfelelő), de a botrítisz ellen megfelelően választott szer is védelmet ad a lisztharmat ellen is.

Peronoszpóra:
Ettől az időszaktól kezdve a peronoszpóra sem képes a bogyókat megbetegíteni, a meglévő kései fertőzések azonban még most teljesednek ki. Egyes fürtrészek, egyes bogyók a kocsány felől fonnyadnak, fakulnak, enyhé lilás színt vesznek fel, majd elszáradnak. Új fertőzésekkel csak a lombozaton találkozhatunk. Ahol a szüret időpontja megengedi még, védekezni célszerű, hiszen a következő évi vesszők érését gátolja, illetve a tavaszi fertőzések kiindulópontja a lehullott leveleken áttelelő oospóra. Kontakt anyagot javaslok. A korai fajtákat már többnyire leszedték vagy most szedik, a borvidék jellemző fajtáit (Olaszrizling, Leányka …) is három héten belül szüretelik, tehát aki permetezni szeretne még, az a szüret utánra tervezzen inkább (rezek 21, mankoceb 21-30, folpet 30 nap).
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!! Nem csak az étkezés, hanem a must-erjedés befolyásolása miatt is.

Szürkerothadás (botrítisz):
Most jött el az ideje az igazi rothadások kialakulásának. Az egyre jobban cukrosodó szőlőket sokkal inkább szereti a gomba, tehát mostantól lehet jobban számítani a tünetek megjelenésére. A lisztharmat megalapozta a jelenlétét (bogyók fölrepedése), a csapadékos időjárás pedig elegendő ok a védekezésre. Természetesen jégverés, molykártétel is oka lehet a fertőzés elindulásának. Sajnos egy-két sérült bogyó mellett a többi is fertőződhet, hiszen a kórokozó egészséges bogyót is megtámadhat. Kontakt hatóanyagot már ne nagyon válasszunk, hiszen hosszú a várakozási idejük (21-30 nap).
Ha minden tőkében lehet találni lisztharmatos bogyókat, esetleg már fölrepedt bogyókat, ne sajnáljuk a fölszívódó hatóanyagot kijuttatni. Közeli szüreti időpont esetén már elhagyható a permetezés!!!
Felszívódó: ciprodinil (14), boszkalid (28), pirimetanil (14), iprodion (7), fenhexamid (14 és 7)

Moly:
A harmadik nemzedék lárvái már nem táplálkoznak. Jövőre lesz megint gondunk velük.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka letelt, legközelebb tavasszal kell megoldani a kérdést.

Gyomok:
A rövidülő nappalok és a csökkenő hőmérséklet miatt a nyári gyomok többsége már nem kel. Esetleg tisztító kaszálás lehet szükséges így szüret előtt.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2010. szeptember 12.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció