Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 34. hét

KEZDŐDIK A SZÜRET!


Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 34. hétre (08.23.-08.29.)

Fenológiai állapot: bogyószíneződés, érés
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: lárvakártétel

Időjárás a 33. héten (2010.08.16.-08.22.)
A múlt hét időjárása megfelelt az előrejelzésnek. A kánikula előtt a hét elején megérkezett a jelentős csapadék, foltokban gyenge jég kíséretében. Hát, nem a legmegfelelőbb idő a szőlő érésére!

Időjárás előrejelzés a 34. hétre (08.23.-08.29.)
Erre a hétre kellemes, de változékony, nyári időt jósolnak. A hét közepén és végén érkező hidegfrontok okoznak visszaesést a csúcshőmérsékletben, de jelentős csapadékkal nem kell számolni. Az éjszakai minimumok 12-18°C között váltakoznak a hullámzó felmelegedés-lehűlés hatására. A hét végétől várhatóan nem tér vissza a kánikula. Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A gomba év közben kialakult fertőzései miatt mostanában lehetünk tanúi a bogyók felrepedésének. A kórokozó élősködése miatt rugalmatlanná vált bogyóhéj nem képes felvenni azt az alakváltozást, ami a sok csapadék és a természetes bogyóhízás miatt most aktuális. Ezzel nem csak a saját számláját gyarapítja a gomba, de utat enged az ilyenkor legveszélyesebb ellenségnek, a szürkerothadásnak! Maga a lisztharmat már új fertőzéseket nem képes a fürtön kialakítani, ám a lombozatot annál inkább támadja, veszélyeztetve a vesszők érését, és nem utolsósorban a jövő évi induló fertőzéseknek vet alapot. Védekezzünk ellene kontakt hatóanyaggal (4-5 kg kén megfelelő), de a botrítisz ellen megfelelően választott szer is védelmet ad a lisztharmat ellen is.

Peronoszpóra:
Ettől az időszaktól kezdve a peronoszpóra sem képes a bogyókat megbetegíteni, a meglévő kései fertőzések azonban még most teljesednek ki. Egyes fürtrészek, egyes bogyók a kocsány felől fonnyadnak, fakulnak, enyhé lilás színt vesznek fel, majd elszáradnak. Új fertőzésekkel csak a lombozaton találkozhatunk. Ahol a szüret időpontja megengedi még, védekezni célszerű, hiszen a következő évi vesszők érését gátolja, illetve a tavaszi fertőzések kiindulópontja a lehullott leveleken áttelelő oospóra. Kontakt anyagot javaslok. Korai fajták esetében (Irsay, Csabagyöngye…) a hosszú várakozási idő miatt szüret utánra célszerű hagyni a védekezést (rezek 21, mankoceb 21-30, folpet 30 nap). A borvidék jellemző fajtáiban (Olaszrizling, Leányka, Ottonel …) még többnyire belefér a három hetes várakozási idő, a sok csapadék hatására pedig biztos, hogy van fertőzés.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!! Nem csak az étkezés, hanem a must-erjedés befolyásolása miatt is.


Szürkerothadás (botrítisz):
Most jött el az ideje az igazi rothadások kialakulásának. A lisztharmat megalapozta a jelenlétét (bogyók fölrepedése), a meleg, csapadékos időjárás pedig elegendő ok a védekezésre. Természetesen jégverés, molykártétel is oka lehet a fertőzés elindulásának. Sajnos egy-két sérült bogyó mellett a többi is fertőződhet, hiszen a kórokozó egészséges bogyót is megtámadhat. Gyakorlatilag a lisztharmat fertőzöttség lehet az alapja a vegyszer választásának. Ha nem volt vagy kevés volt a fertőzött bogyó, akkor elegendő lehet kontakt hatóanyagot választani. Ezek sajna hosszú várakozási idejű készítmények (21-30 nap).
Kontakt: folpet (peronoszpóra is, de csak borszőlőben!!!), TMTD
Ha minden tőkében lehet találni lisztharmatos bogyókat, esetleg már fölrepedt bogyókat, ne sajnáljuk a fölszívódó hatóanyagot kijuttatni.
Felszívódó: ciprodinil, boszkalid, pirimetanil, iprodion, fenhexamid, tiofanát-metil (az új az 35 napos!), tebukonazol


Moly:
A harmadik nemzedék lárvái már táplálkoznak, igaz eléggé kis egyedszámban. Ellenük már nem szoktunk védekezni, többnyire a szüret időpontja nem teszi szükségessé.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka letelt, legközelebb tavasszal kell megoldani a kérdést.

Gyomok:
A rövidülő nappalok és a csökkenő hőmérséklet miatt a nyári gyomok többsége már nem kel. Esetleg tisztító kaszálás lehet szükséges így szüret előtt.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2010. augusztus 25.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció