Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 33. hét

A BOGYÓK SÉRÜLÉSE+CSAPADÉK = SZÜRKEPENÉSZ!!!
/utolsó felvonás/

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 33. hétre (08.16.-08.22.)

Fenológiai állapot: zsendülés, bogyószíneződés, érés kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély nagy
Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék rajzása, tojásrakása

Időjárás a 32. héten (2010.08.09.-08.15.)
A múlt hét időjárása megfelelt az előrejelzésnek. A kánikula mellett a hét végére megérkezett a jelentős csapadék, foltokban gyenge jég kíséretében. Hát, nem a legmegfelelőbb idő a szőlő érésére!

Időjárás előrejelzés a 33. hétre (08.16.-08.22.)
Erre a hétre kellemes nyári időt jósolnak. A hét elején belerondít a képbe egy intenzív hidegfront (már meg is történt), kellően sok csapadékkal és viharos széllel. Keddtől azonban megnyugszik időjárásunk, eleinte a 24-25, a hét végére a 30-31°C-ot is elérheti a csúcshőmérséklet. Az éjszakai minimumok 14-15°C-ról 18-19°C-ra emelkednek a hosszú hétvégére. Szerdától már nem várható csapadék. Az előrejelzés valószínűsége nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A gomba év közben kialakult fertőzései miatt mostanában lehetünk tanúi a bogyók felrepedésének. A kórokozó élősködése miatt rugalmatlanná vált bogyóhéj nem képes felvenni azt az alakváltozást, ami a sok csapadék és a természetes bogyóhízás miatt most aktuális. Ezzel nem csak a saját számláját gyarapítja a gomba, de utat enged az ilyenkor legveszélyesebb ellenségnek, a szürkerothadásnak! Maga a lisztharmat már új fertőzéseket nem képes a fürtön kialakítani, ám a lombozatot annál inkább támadja, veszélyeztetve a vesszők érését, és nem utolsósorban a jövő évi induló fertőzéseknek vet alapot. Védekezzünk ellene kontakt hatóanyaggal (4-5 kg kén megfelelő), de a botrítisz ellen megfelelően választott szer is védelmet ad a lisztharmat ellen is.

Peronoszpóra:
Ettől az időszaktól kezdve a peronoszpóra sem képes a bogyókat megbetegíteni, a meglévő kései fertőzések azonban még most teljesednek ki. Egyes fürtrészek, egyes bogyók a kocsány felől fonnyadnak, fakulnak, enyhé lilás színt vesznek fel, majd elszáradnak. Új fertőzésekkel csak a lombozaton találkozhatunk, ott viszont a most aktuális másodtermés virágzása miatt igen sok helyen. Ahol a szüret időpontja megengedi még, védekezni célszerű, hiszen a következő évi vesszők érését gátolja, illetve a tavaszi fertőzések kiindulópontja a lehullott leveleken áttelelő oospóra. Kontakt anyagot javaslok. Korai fajták esetében (Irsay, Csabagyöngye…) a hosszú várakozási idő miatt szüret utánra célszerű hagyni a védekezést (rezek 21, mankoceb 21-30, folpet 30 nap). A borvidék jellemző fajtáiban (Olaszrizling, Leányka, Ottonel, Szürkebarát…) még többnyire belefér a három hetes várakozási idő, a sok csapadék hatására pedig biztos, hogy van(-lesz) új fertőzés.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!! Nem csak az étkezés, hanem a must-erjedés befolyásolása miatt is.


Szürkerothadás (botrítisz):
Most jött el az ideje az igazi rothadások kialakulásának. A lisztharmat megalapozta a jelenlétét (bogyók fölrepedése), a meleg, csapadékos időjárás pedig elegendő ok a védekezésre. Természetesen jégverés, molykártétel is oka lehet a fertőzés elindulásának. Sajnos egy-két sérült bogyó mellett a többi is fertőződhet, hiszen a kórokozó egészséges bogyót is megtámadhat. Gyakorlatilag a lisztharmat fertőzöttség lehet az alapja a vegyszer választásának. Ha nem volt vagy kevés volt a fertőzött bogyó, akkor elegendő lehet kontakt hatóanyagot választani. Ezek sajna hosszú várakozási idejű készítmények (21-30 nap).
Kontakt: folpet (peronoszpóra is, de csak borszőlőben!!!), TMTD
Ha minden tőkében lehet találni lisztharmatos bogyókat, esetleg már fölrepedt bogyókat, ne sajnáljuk a fölszívódó hatóanyagot kijuttatni, sőt, lehet, hogy azt is meg kell majd ismételni 12-14 nap múlva, ha olyan lesz az idő.
Felszívódó: ciprodinil, boszkalid, pirimetanil, iprodion, fenhexamid, tiofanát-metil (az új az 35 napos!), tebukonazol


Moly:
A harmadik nemzedék imágió már repülnek, igaz eléggé kis egyedszámban. A gyakorlat sajnos még nem igazolta a harmadik nemzedék lárvakártételének nagyságát az imágók egyedszáma alapján. Nagy rajzás mellet sem biztos a kártétel, de kis rajzás után is lehet komoly veszteség. Ellenük már nem szoktunk védekezni, többnyire a szüret időpontja nem teszi szükségessé.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka újra elérkezett, de hatékonyabb, takarékosabb tavasszal megoldani a kérdést. A hőmérséklet csökkenésével (max. 25°C) nagy dózisú ként javaslok inkább.

Gyomok:
A rövidülő nappalok és a csökkenő hőmérséklet miatt a nyári gyomok többsége már nem kel. Esetleg tisztító kaszálás lehet szükséges így szüret előtt. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni quizalofop-P-etil illetve más „fop” gyomirtó használatával. VIGYÁZAT! Ezeknek is van élelmezésügyi várakozási ideje!

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!


Ecséd, 2010. augusztus 17.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció