Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 32. hét

A BOGYÓK SÉRÜLÉSE+CSAPADÉK = SZÜRKEPENÉSZ!!!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 32. hétre (08.09.-08.15.)

Fenológiai állapot: zsendülés, bogyószíneződés, érés kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: A harmadik nemzedék rajzáskezdete

Időjárás a 31. héten (2010.08.02.-08.08.)
A múlt hét időjárása a változatosság jegyében telt. Volt kánikula, megérkezett a hidegfront is, néhol a csapadék mennyisége is elérte a 10-15 mm-t. Az éjszakai lehűlések már jelentősebbek voltak, sokszor alig érte el a 15°C-ot, ezzel együtt a harmatképződés jelentőssé vált.

Időjárás előrejelzés a 32. hétre (08.09.-08.15.)
Erre a hétre megint a kettősség lesz a jellemző. Péntekig fokozatosan emelkedő hőmérséklet 33-34°C-os csúccsal, péntektől egy hullámzó frontrendszer hatására csökkenő hőmérséklet, szél, záporok zivatarok, néhol intenzív csapadékhullás várható. A minimum-hőmérsékletek eleinte 15-17, később 17-20°C körül várhatóak. Egyre inkább megjelenik a harmatképződés, ami már az esti órákban is tapasztalható. Az előrejelzés valószínűsége péntekig nagy, a hét végére közepes.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A gomba jelenleg a legpusztítóbb kártételt végzi amire csak gondolhatunk. A fertőzött bogyókon rugalmatlanná válik a héj szerkezete, ami ebben az intenzív hízási folyamatban egyet jelent a felrepedéssel. Ezzel megnyílik az út a botrítisz fertőzése előtt, elkezd rothadni a bogyó. Mindazonáltal hiába permetezünk szinte akármit a lisztharmat ellen, a bogyófertőzést majdnem lehetetlen megállítani, valahol virágzás után - zsendülés előtt elkésett a védekezés. Na persze ez nem általános helyzetkép, csak a legrosszabb forgatókönyv. Ennek ellenére majdnem minden területen lehet találni (legalább a tőkefej közeli sűrűben) egy-két bogyót, ami a fent leírtakat tükrözi. Mostanság a lombozat, a jövő évi termővesszők védelme lehet a cél. Kevéssé fertőzött körülmények között kontakt ként javaslok nagy dózisban (4-5 kg, vigyázat 25 fok fölött még mindig perzselhet!), súlyosan érintett helyeken meg lehet toldani egy kis triazol típusú fölszívódó hatóanyaggal is, ilyenek: penkonazol, miklobutanil, fluquinkonazol, tebukonazol stb. Több olyan hatóanyag is létezik, amiket egyébként botrítisz ellen fogok ajánlani, de lisztharmat ellen is hatással bírnak (tiofanát-metil, ciprodinil, tebukonazol…). Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!!

Peronoszpóra:
Zsendüléstől kezdve a bogyók sokkal kevésbé fogékonyak a kórokozóval szemben. Ellenben, a fertőző anyag mindenhol megtalálható és a csapadék hatására újra lendületbe jön – a lombozaton! A felszívódó védekezések elhagyása óta a friss leveleken igen komoly fertőzések jöttek létre, sok helyen csak a zöldmunka végzésekor szembesülünk vele, hogy milyen „szép” fehér a levelek fonáka. Ebből is látható, hogy a kontakt módon ható növényvédő-szerek nem igazán bírják a 8-10 napnál hosszabb fordulóban kezelt szőlőt megvédeni. Peronoszpóra ellen is tegyünk valamit a permetlébe! Szerencsére, a fertőzések zömmel olyan hajtásokon alakulnak ki, amiket a zöldmunka alkalmával még mostanában eltávolítunk, így a vessző-beérést talán kevésbé befolyásolják. Kontakt anyagot javaslok.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időre!!!


Szürkerothadás (botrítisz):
Most jött el az ideje az igazi rothadások kialakulásának. A lisztharmat megalapozta a jelenlétét (bogyók fölrepedése), a meleg, csapadékos időjárás pedig elegendő ok a védekezésre. Természetesen jégverés, molykártétel is oka lehet a fertőzés elindulásának. Sajnos egy-két sérült bogyó mellett a többi is fertőződhet, hiszen a kórokozó egészséges bogyót is megtámadhat. Gyakorlatilag a lisztharmat fertőzöttség lehet az alapja a vegyszer választásának. Nem volt vagy kevés volt a fertőzött bogyó, akkor elegendő lehet kontakt hatóanyagot választani, ám ezt lehet, hogy meg kell ismételni 10-12 nap múlva. Ezek sajna hosszú várakozási idejű készítmények.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is, de csak borszőlőben!!!), TMTD
Ha minden tőkében lehet találni lisztharmatos bogyókat, esetleg már fölrepedt bogyókat, ne sajnáljuk a fölszívódó hatóanyagot kijuttatni, sőt, lehet, hogy azt is meg kell majd ismételni 12-14 nap múlva, ha olyan lesz az idő.
Felszívódó: ciprodinil, boszkalid, pirimetanil, iprodion, fenhexamid, tiofanát-metil (az új az 35 napos!), tebukonazol


Moly:
A harmadik nemzedék imágió már repülnek, igaz eléggé kis egyedszámban. A gyakorlat sajnos még nem igazolta a harmadik nemzedék lárvakártételének nagyságát az imágók egyedszáma alapján. Nagy rajzás mellet sem biztos a kártétel, de kis rajzás után is lehet komoly veszteség. Ellenük már nem szoktunk védekezni, többnyire a szüret időpontja nem teszi szükségessé.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka újra elérkezett, de hatékonyabb, takarékosabb tavasszal megoldani a kérdést. A hőmérséklet csökkenésével (max. 25°C) nagy dózisú ként javaslok inkább.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungary Kft. támogatásával készült!

Ecséd, 2010. augusztus 10.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció