Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 31. hét

A BOGYÓK SÉRÜLÉSE+CSAPADÉK = SZÜRKEPENÉSZ!!!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 31. hétre (08.02.-08.08.)

Fenológiai állapot: zsendülés
Lisztharmat: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély kicsi-közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: A második nemzedék kártétele

Időjárás a 30. héten (2010.07.26.-08.01.)
A múlt hét időjárása nagyban hasonlított a május végi – június eleji szezonhoz. Jelentős mennyiségű csapadék hullott szinte országosan, majd pedig szórvány záporok, zivatarok rontották az ember kedvét. A hőmérséklet nem érte el a jósolt értéket, kicsivel alatta maradt, de azért nem kellett nagykabátot felvenni. Ez a rossz idő szerencsére a szőlő már kevésbé fogékony állapotára érkezett.

Időjárás előrejelzés a 31. hétre (08.02.-08.08.)
Erre a hétre megint a változatosság lesz a jellemző. Az elején még tart a kánikula, 30-32°C-os csúcshőmérséklettel, a közepén hidegfront, lehűlés, erős szél és csapadék, a végére kellemes nyári idő várható 25-28°C-kal. A csapadék mennyisége még kérdéses, de helyenként jelentős (5 mm-t meghaladó) eső várható. Az előrejelzés valószínűsége a hét közepéig nagy, a hét végéig közepes.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A fenológiai állapot már szinte minden fajtánál és mindenhol átlépett a sokkal kevésbé érzékeny stádiumba. A bogyókon vastag viaszréteg alakult ki, egységnyi felületen sokkal kevesebb légzőnyílás található a hízásnak köszönhetően, illetve a növény-kórokozó biológiai kölcsönhatása is merőben megváltozott. Ettől az állapottól már csak a lombozat védelme érdemel említést, az viszont jelentőset, ugyanis a leveleken kialakuló lisztharmat telepeken érnek meg a gomba termőtestjei, amelyek a következő évi fertőzéseket indítják majd el. Védekezésre ajánlott hatóanyagok: nagy adagú kén (4-5 kg), meptil-dinokap, penkonazol, miklobutanil, tebukonazol, tiofanát-metil stb. Az első kettő kontakt, többiek felszívódóak, utolsó kettő a szürkepenész ellen is egyenlőre megfelelő védelmet nyújt. Zsendülés előtt álló szőlő fürtvédelmére jól használható még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció, mely szintén védelmet ad botrítisz ellen is.

Peronoszpóra:
Zsendüléstől kezdve a peronoszpórára is igaz a lisztharmatnál leírt történet, azzal a kiegészítéssel, hogy a nemrégiben fertőződött fürtökön még most fog kialakulni a tipikus, lilás színű rothadásos tünet. Amennyiben kellő védelmet kapott a szőlő ezt megelőzően (kontakt+felszívódó), akkor mostanra a fertőződött fürtrészek már elfonnyadtak és teljesen elszáradtak, ki fognak hullani a fürtből. Előbbiekhez még kellhet egy felszívódó hatóanyag, utóbbi esetben kontakt módon védjük a lombozatot.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam (lehetőleg csak egyszer), zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

Szürkerothadás (botrítisz):
Zsendüléstől a legtöbb odafigyelést ez a kórokozó igényli, főleg ebben az igen érdekes időjárási szezonban. Minden kis apró sérülés fertőzéshez vezethet, ha nem biztosítunk kellő védelmet. Ez lehet jégverés, rovarrágás, madárcsípés, homokverés, csonkázási sérülés, de elég neki a nagy szél által a támberendezéshez történő dörzsölődés is. Kevés sebzésre készülve elegendő fordulónként kontakt hatóanyagot használni, komolyabb esetben szükséges lehet felszívódó ill. mélyhatású permetezőszert alkalmazni. Szintén az utóbbi csoportból célszerű választani, ha valaki sokára tervezi a szüretet az utolsó permetezéshez képest, hiszen a kórokozó a cukorfok növekedésével már nem mindig várja meg a sebek keletkezését, a gázcsere-nyílásokon keresztül is támadhat. Ehhez azonban csapadékra lesz szüksége.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is, de csak borszőlőben!!!), TMTD
Felszívódó: ciprodinil, pirimetanil, tiofanát-metil stb.
Mélyhatású: egyszerre védekezhetünk a három kórokozó ellen zsendüléstől azoxistrobin+folpet (borszőlőben), piraklostrobin+metiram, boszkalid+krezoxim-metil, triadimenol+folpet (borszőlőben) alkalmazásával.

Moly:
A második nemzedék kelése megtörtént, lárváinak kártétele tapasztalható. Most inkább már csak erős, gázosodó hatóanyagokat alkalmazhatunk, tömeges lárvakártétel idején (klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Kontakt hatóanyagot is használhatunk, de csak ha kellően laza fürtű fajtánk van, ugyanis ezekkel el kell találnunk a moly lárváit, de legalább is a fürt belsejét meg kell tudnunk permetezni. Ez lehet lambda-cihalotrin, alfametrin, cipermetrin, deltametrin, eszfenvalerát, bifentrin stb.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka újra elérkezett. Speciális atkaölő szereket lehetne alkalmazni, de nem akarok ilyen költségnövelő védekezést ajánlani senkinek. A hőmérséklet csökkenésével (max. 25°C) nagy dózisú ként javaslok inkább.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a BASF Hungary Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2010. augusztus 2.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció