Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 30. hét

CSAPADÉKRA MELEGEDÉS = GOMBÁK!!!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 30. hétre (07.26.-08.01.)

Fenológiai állapot: fürtzáródás, zsendülés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély nagy
Szőlőmolyok: A második nemzedék lárvakelése, kártétel kezdete

Időjárás a 29. héten (2010.07.19.-07.25.)
A heti időjárás igen nagy változatosságot mutatott. A hét elején még lehűlésről beszéltünk, erre rájött egy nagy kánikula magas páratartalommal, majd a hét végére megérkezett a hidegfront lehűléssel és bőséges csapadékkal. A kánikula mellett sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot hozott, és sajnos jeget is.

Időjárás előrejelzés a 30. hétre (07.26.-08.01.)
A jövő hét eleje a front mögötti enyhén csapadékos és hűvös idővel köszönt. Szerda- csütörtöktől melegszik az idő, akár 30-32 ºC is lehet szombatra, ezzel együtt megnő majd a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. A minimum hőmérsékletek eleinte 16-17 °C körül, később 18-20 °C körül alakulnak majd. Reggelente sokfelé képződhet köd, ezáltal a levélnedvesség időtartama jelentősen megnő. Az előrejelzés valószínűsége a hét közepéig nagy, a hét végéig közepes.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A lehűlés és a sok csapadék nem kedvez a fertőzéseknek, de később a melegedés hatására újra fertőzheti a zsendülés előtt álló, és a másodvirágzásból származó kisbogyós fürtöket.. Zsendüléstől szinte teljesen megszűnik a bogyók fogékonysága, de a már meglévő fertőzést sem nagyon lehet kipermetezni a fürtökből. A meptil-dinokap használata mellett javaslom újra a kén alkalmazását, a szükséges dózis legalább 4-5 kg/ha. Kombináljuk quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid hatóanyagokkal. Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás). Zsendüléstől elég kénnel és triazol típusú hatóanyaggal (miklobutanil, penkonazol, tebukonazol…) a lombot megvédeni. Időnként váltogassuk a hatóanyagok körét, kettőnél többször ne permetezzünk ugyanazzal a szerrel, mert úgy megnő az esélye a rezisztencia kialakulásának.

Peronoszpóra:
A múlt héten kevés helyen tudott új fertőzés kialakulni. A meglévő fertőzések sporulált („kivirágzott”) alakjai most még okot adhatnak aggodalomra a sok csapadék hatására. Adódhatnak még a kis bogyókon és a lombozaton új tünetek, de a fürtök fogékonysága ez esetben is lecsökken zsendüléstől, mint a lisztharmat esetében. Még mindig kontakt és felszívódó hatóanyag-kombinációról kell beszélnünk zsendülés előtt, egyes helyeken még komoly megbetegedések várhatók. Mostanra mindenhol látható, hogy milyen mértékű volt a helyi járvány! Zsendülés után már csak a lombozat fertőződik, de az is lényeges a jövő évi termővesszők és a kórokozó felszaporodása szempontjából.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam (lehetőleg csak egyszer), zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

Szürkerothadás (botrítisz):
A fürtzáródás környékén védelmet kell biztosítani!!! Legalább kontakt hatóanyagokat érdemes használni. Kerüljük a csonkázás-hegyelés közben a durva eszközöket, oda kell figyelni, hogy ne okozzunk a bogyókon sérülést, mert a sebeken keresztül könnyen fertőz a botrítisz is. Sebeket okoznak a molyok és a jégeső is, mostanában pedig igenis számíthatunk ilyenre. Vegyük figyelembe a lisztharmatnál leírtakat is (krezoxim-metil+boszkalid)! Jégeső esetén fél dózis folpet és fél dózis réz a legjobb megoldás, borszőlőben.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)
Mélyhatású: egyszerre védekezhetünk a három kórokozó ellen zsendűléstől azoxistrobin+folpet (borszőlőben), piraklostrobin+metiram, boszkalid+krezoxim-metil, triadimenol+folpet (borszőlőben) alkalmazásával.

Moly:
A második nemzedék tojásrakása megtörtént zömmel, lárvakelés tapasztalható. Most célszerű bevetni olyan szereket melyek ölő hatással rendelkeznek már a tojások ellen is, de irtják a kelő lárvákat is, és hosszú tartamhatással rendelkeznek. Ilyenek: metoxifenozid, fenoxikarb+lufenuron, indoxakarb stb.
Erős, gázosodó hatóanyagokat is alkalmazhatunk, tömeges lárvakelés idején (klórpirifosz, klórpirifosz-metil).

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka újra elérkezett. Speciális atkaölő szereket lehetne alkalmazni, de nem akarok ilyen költségnövelő védekezést ajánlani senkinek. A hőmérséklet csökkenésével nagy dózisú ként javaslok inkább.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft., a BASF Hungary Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

Gyöngyös, 2010. július 25.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció