Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 29. hét

ZSENDÜLÉSRE JÉGVERÉS

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 29. hétre (07.19.-07.25.)

Fenológiai állapot: fürtzáródás, zsendülés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély nagy
Szőlőmolyok: A második nemzedék lárvakelése, kártétel kezdete

Időjárás a 28. héten (2010.07.12.-07.18.)
Igazi nyári időjárás érkezett területünkre. Meleg, kellően párás-fülledt, néhol záporral tarkítva. Nagy mennyiségű csapadék is előfordult a területen, a kellő levélnedvesség adott volt minden kórokozó számára. A kánikula 37-38 fokon tetőzött, éjszakánként sem volt kevesebb 22-23 foknál.

Időjárás előrejelzés a 29. hétre (07.19.-07.25.)
A jövő hét újra a kánikula jegyében telik majd. Fülledt nyári meleg várható sok páratartalommal, minden napra jósolnak záporokat, zivatarokat is, mindezt 34-36 °C-os csúcshőmérsékletek mellett. A 22-28 °C-os középhőmérséklet és a magas páratartalom néha esővel kiváló körülmény a lisztharmat fejlődésének. A hét elején és végén hidegfront várható szintén csapadékkal. Vasárnaptól várhatóan tartósan csökken a hőmérséklet és változékonyra fordul az időjárás.
Az előrejelzés valószínűsége a hét végéig nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Az időjárás nagyon kedvez a terjedésének. Zsendüléstől szinte teljesen megszűnik a bogyók fogékonysága, de a már meglévő fertőzést sem nagyon lehet kipermetezni a fürtökből. Fürtzáródás környékén van az utolsó lehetőség értelmes mennyiségű permetlevet a fürt belsejébe juttatni. Továbbra is igen erős védekezést ajánlok zsendülés előtt álló szőlőben felszívódó, gázosodó és kontakt szerek alkalmazásával. A meptil-dinokap használatát javaslom kén helyett, a szükséges dózis legalább 0,6 liter/ha, a kén ilyen melegben gyorsan elillan ill. perzsel. Kombináljuk quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid hatóanyagokkal. Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás). Zsendüléstől elég kénnel és triazol típusú hatóanyaggal (miklobutanil, penkonazol, tebukonazol…) a lombot megvédeni. Időnként váltogassuk a hatóanyagok körét, kettőnél többször ne permetezzünk ugyanazzal a szerrel, mert úgy megnő az esélye a rezisztencia kialakulásának. Zsendüléstől már egy kicsit majd fellélegezhetünk.

Peronoszpóra:
A kevés csapadék nem segített minket az elmúlt héten. A sokáig tartó levélnedvesség megteremtette a lehetőségét új fertőzések kialakulásának. Még vannak változó mennyiségben sporulált olajfoltok, de a fürtök fogékonysága ez esetben is lecsökken zsendüléstől, mint a lisztharmat esetében. Nem meglepő az újonnan kialakult fürttünetek száma az erős permetezések ellenére, hiszen volt olyan időszak is, amikor 4 nap alatt új fertőzés indult. Még mindig kontakt és felszívódó hatóanyag-kombinációról kell beszélnünk zsendülés előtt, egyes helyeken még komoly megbetegedések várhatók. Mostanra mindenhol látható a fürtöket ért kár és a vele járó terméskiesés mértéke, de ez még fokozódhat! Zsendülés után már csak a lombozat fertőződik, de az is lényeges a jövő évi termővesszők és a kórokozó felszaporodása szempontjából.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz!
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam (lehetőleg csak egyszer), zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

Szürkerothadás (botrítisz):
A fürtzáródás környékén védelmet kell biztosítani!!! Legalább kontakt hatóanyagokat érdemes használni. Kerüljük a csonkázás-hegyelés közben a durva eszközöket, oda kell figyelni, hogy ne okozzunk a bogyókon sérülést, mert a sebeken keresztül könnyen fertőz a botrítisz is. Sebeket okoznak a molyok és a jégeső jövések-menések is, mostanában pedig igenis számíthatunk ilyenre. Vegyük figyelembe a lisztharmatnál leírtakat is! Jégeső esetén fél dózis folpet és fél dózis réz a legjobb megoldás, borszőlőben.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)
Mélyhatású: egyszerre védekezhetünk a három kórokozó ellen azoxistrobin+folpet (borszőlőben), piraklostrobin+metiram, boszkalid+krezoxim-metil, triadimenol+folpet (borszőlőben).

Moly:
A második nemzedék tojásrakása megtörtént zömmel, lárvakelés tapasztalható. Most célszerű bevetni olyan szereket melyek ölő hatással rendelkeznek már a tojások ellen is, de irtják a kelő lárvákat is, és hosszú tartamhatással rendelkeznek. Ilyenek: metoxifenozid, fenoxikarb+lufenuron, indoxakarb stb.
Erős, gázosodó hatóanyagokat is alkalmazhatunk, tömeges lárvakelés idején (klórpirifosz, klórpirifosz-metil).

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka újra elérkezett. Speciális atkaölő szereket lehetne alkalmazni, de nem akarok ilyen költségnövelő védekezést ajánlani senkinek. A hőmérséklet csökkenésével nagy dózisú ként javaslok inkább.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még (csak önmagában) vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!


Gyöngyös,  2010. július 22.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció