Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 27. hét

ROBBAN A LISZTHARMAT-BOMBA IS!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 27. hétre (07.05.-07.11.)

Fenológiai állapot: kisbogyós állapot, zöldborsó méret
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagyon-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kis-közepes
Szőlőmolyok: A második nemzedék imágói rajzanak

Időjárás a 26. héten (2010.06.28.-07.04.)
Az előrejelzés megint bevált a múlt hétre.
Igen meleg, fülledt idő volt a múlt héten. A napi csúcshőmérséklet sok helyen elérte a 32 °C-ot is, az éjszakák sem voltak hidegebbek 15-18 °C-nál. Némely területen zápor-zivatar is előfordult, megteremtve a lehetőségét a gombák szaporodásának.

Időjárás előrejelzés a 27. hétre (07.05.-07.11.)
A jövő hét újra a nyári időjárás birtokosa. A hét elején egy hidegfront hatására többfelé várható zápor-zivatar és erős szél, több fokot visszahűlik a levegő. Csütörtöktől újra felmelegedés lesz, a hét végén kánikulával. Eleinte 26-28 °C várható sok páratartalommal, későbbre még 33-34 °C-ot is jósolnak. A 22-28 °C-os középhőmérséklet és a magas páratartalom néha esővel kiváló körülmény a lisztharmat fejlődésének.
Az előrejelzés valószínűsége a hét végéig nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Az időjárás nagyon kedvez a terjedésének. A nagy meleg miatt nem haladnak úgy a permetezési fordulók ahogy elvárható lenne, pedig most 10 napnál hosszabb kört nem célszerű hagyni. A zöldmunkákat is sok helyen elvégezték már, a bedugdosás miatt sűrűbbé vált lombozat kedvez a lisztharmatnak, viszont nehezebb átpermetezni. A lehető leglazább, szellős fürtzóna kialakítására kell törekedni. Továbbra is igen erős védekezést ajánlok felszívódó, gázosodó és kontakt szerek alkalmazásával. A meptil-dinokap használatát javaslom kén helyett, a szükséges dózis legalább 0,6 liter/ha, a kén ilyen melegben gyorsan elillan ill. perzsel. Kombináljuk quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid hatóanyagokkal. Ahol nagy kezdeti fertőzés észlelhető, célszerű még ezekhez azol típusú szert is kombinálni (miklobutanil, penkonazol, tebukonazol…). Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás). Időnként váltogassuk a hatóanyagok körét, kettőnél többször ne permetezzünk ugyanazzal a szerrel, mert úgy megnő az esélye a rezisztencia kialakulásának.

Peronoszpóra:
A kevés csapadék segített minket az elmúlt héten. Az eddigi védekezések (ahol rendben megtörténtek) megtették a hatásukat. A gomba sok kárt okozott már és még nem felejthetjük el teljesen. Még mindig lehet találni új fertőzéseket, új gombatelepeket levélen és fürtön egyaránt, viszont több helyen sikerült már megakadályozni az új sporulációt. Még mindig kontakt és felszívódó hatóanyag-kombinációról kell beszélnünk, mert egy 10-20 mm csapadék hatására újra felerősödhet a probléma.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz! (ha már elvirágzott a szőlő!), legtöbb helyen már nem látni virágzó főfürtöket, ott mindenképpen ajánlatos rezes kombinációt választani.
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam (lehetőleg csak egyszer), zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

Szürkerothadás (botrítisz):
A virágzás elmúltával csökkent a jelentősége, nem találtam új fertőzéseket. Ne feledkezzünk meg a jégverés lehetőségéről, utána kellhet egy „fertőtlenítő” permetezés. A molyok következő nemzedékének károsítása okozhat még majd fejtörést fürtzáródás-zsendülés környékén.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)

Moly:
A második nemzedék lepkéi már nagy egyedszámmal repülnek, főleg az esti szürkület idején. Ha nagyon sok lepkét fognak a csapdák, olcsóbb, kontakt hatóanyagot választhatunk rajzáscsúcs idejére, ezzel gyéríthetjük a tojásrakó egyedszámot. Ilyenek a piretroidok, mint a lambda-cihalotrin, cipermetrin, alfamatrin, deltametrin, eszfenvalerát stb. AKG programban nem engedélyezett a használatuk, csak a lamda-cihalotrin alkalmazható egyszer, írásbeli javaslatra, cserebogár tojásrakás megelőzésére!!

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka már lezajlott. Következő szezonja a zsendülés időszakától kezdődik majd.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még (csak önmagában) vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!
Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!


Gyöngyös,  2010. július 5.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció