Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 26. hét

PERONOSZPÓRA-JÁRVÁNY VÁRHATÓ!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 26. hétre (06.28.-07.04.)

Fenológiai állapot: kötődés, kisbogyós állapot
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély nagyon-nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az második nemzedék imágói megjelentek

Időjárás a 25. héten (2010.06.21.-06.27.)
Az előrejelzés eléggé bevált a múlt hétre.
Igen hűvös, csapadékos és nagyon szeles időben volt részünk a hét elején, napos, csendesebb, de borongós, záporos időjárás köszöntött ránk a végén. A levélnedvességi időtartam mindenhol elérte a gombák számára szükséges mértéket.

Időjárás előrejelzés a 26. hétre (06.28.-07.04.)
A jövő hét újra meghozza majd a nyári időjárást. Fokozatos melegedéssel a július már 30ºC-os csúcshőmérséklettel köszönthet be, és az éjszakák sem lesznek hűvösebbek 15ºC-nál. Záporok még előfordulhatnak, a hét közepétől megint megnő az esélye viharos zivatarfoltok kialakulására. Területi átlagban jelentős csapadékkal nem kell számolni, egy-egy zivatargócban azonban továbbra is nagy mennyiségű eső ill. jég hullhat.
Az előrejelzés valószínűsége a hét végéig nagy.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A szőlő a virágzás-kötődés időszakától a zöldborsó-méret, fürtzáródás stádiumig a legfogékonyabb a fürt megbetegedésére. Továbbra is erős védekezést ajánlok felszívódó, gázosodó és kontakt szerek alkalmazásával. A meptil-dinokap használatát javaslom kén helyett, a szükséges dózis legalább 0,6 liter/ha, quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid partner használatával. Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás).

Peronoszpóra:
A járvány itt kopogtat a kapuban!!! Már sok helyen lehet megfigyelni fertőzött ültetvényeket, néhol kevesebb, néhol jelentős fürtkárral. Mindenképpen folytatni kell még a védekezést ellene. Egyes fajtákon még nem jelent meg a kórokozó, úgy tűnik a későn virágzóak voltak kevésbé fogékonyak. Ez esetben is kontakt és szisztémikus hatóanyagok kombinációját javaslom.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz! (ha már elvirágzott a szőlő!), legtöbb helyen már nem látni virágzó főfürtöket, ott mindenképpen ajánlatos rezes kombinációt választani.
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam, zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

 


Szürkerothadás (botrítisz):
A virágzás elmúltával csökken a jelentősége, a jó idő megérkezésével visszatérhetünk a kontakt anyagokkal való védekezésre, majd később esetleg el is hagyhatjuk azt. Ne feledkezzünk meg a jégverés lehetőségéről, utána kellhet egy „fertőtlenítő” permetezés.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)

Moly:
A második nemzedék lepkéi már néhány helyen csapdázhatóak, jó idő esetén még lehet nagyobb rajzás is. Ha nagyon sok lepkét fognak a csapdák, olcsóbb, kontakt hatóanyagot választhatunk rajzáscsúcs idejére, ezzel gyéríthetjük a tojásrakó egyedszámot. Ilyenek a piretroidok, mint a lambda-cihalotrin, cipermetrin, alfamatrin, deltametrin, eszfenvalerát stb. AKG programban nem engedélyezett a használatuk, csak a lamda-cihalotrin alkalmazható egyszer, írásbeli javaslatra, cserebogár tojásrakás megelőzésére!!

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka már lezajlott. Következő szezonja a zsendülés időszakától kezdődik majd.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még (csak önmagában) vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról. FIGYELEM! Változott az AKG tiltólista!

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült! 

 

 

 

 

Ecséd, 2010. június 27.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció