Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 25. hét

KEDVEZŐ IDŐJÁRÁS VÁRHATÓ – A GOMBÁKNAK!

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 25. hétre (06.21.-06.27.)

Fenológiai állapot: virágzás vége, kötődés kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagyon-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék kártételének vége

Időjárás a 24. héten (2010.06.14.-06.20.)
Az igazi nyár megérkezett, majd eltűnt.
A hét elején rögtön csapadékkal köszöntött a hétfő, a többi nap pedig ugyanazzal fenyegetőzött. A reggeli hőmérsékletek eleinte 18-20, később 14-18 ºC között, a nappaliak 22-28 ºC-ra emelkedtek. Kora hajnalban még harmat, napközben a szórvány záporok, zivatarok okoztak megfelelő körülményeket a kórokozók számára.
A csapadék területi eloszlása változó volt, de szinte mindenhol elérte a 15-20 mm-t.

Időjárás előrejelzés a 25. hétre (06.21.-06.27.)
Ezen a héten a hűvös, szeles, csapadékos időjárás lesz a meghatározó körzetünkben, csak a hét végére jósolnak naposabb, száraz időt. Ez a bolondos „áprilisi” időjárás igen kedvező feltételeket teremt a gombás megbetegedések számára. Az éjszakai 12-16 ºC mellet nappal sem lesz melegebb 21-25 ºC-nál. A hétvégén is csak 1-2 fokkal lehet melegebb. Ciklonáris, front jellegű csapadékról van szó, tehát a valószínűsége országos, a mennyisége kérdéses. 5-10 mm-nél valószínűleg több fog esni mindenfelé.
Az előrejelzés valószínűsége a hét közepéig nagy, a második felére közepes.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
A legveszélyesebb időszakot éljük a szőlő fejlődésében! Ha most nem sikerül rendben tartani az ültetvényünket, az év hátralévő részében nem kell sokáig keresni a lisztharmatot. A szőlő a virágzás-kötődés időszakától a zöldborsó-méret, fürtzáródás stádiumig a legfogékonyabb a fürt megbetegedésére. A lombon ehhez képest szinte gyerekjáték orvosolni a problémát. Nagy segítség lehet most egy ún. közbepermetezés két forduló között, csak lisztharmat elleni szerekkel.
A meptil-dinokap használatát javaslom kén helyett, a szükséges dózis legalább 0,6 liter/ha, valamilyen triazol típusú felszívódó készítménnyel együtt (tebukonazol+spiroxamin+triadimenol, penkonazol, miklobutanil…) kb. 6-700 literben, lassú tempóval kijuttatva, minél jobb legyen a fedettség.
Minden esetben érdemes területszemlét tartani permetezés előtt, hogy van-e kialakult lisztharmat-telep a fürtökben. Az esetben, ha még nem találtunk fertőzést, folytassuk a preventív védekezést szűkített fordulóban, 10-(12) napnál többet semmiképp ne engedjünk. Minden esetben kontakt és „felszívódó” kombinációt alkalmazzunk.
Javasolt hatóanyagok: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid. Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás). Kontakt partnerként itt is nyugodtan használjunk kén helyett meptil-dinokap-ot 0,6 l/ha dózisban.

Peronoszpóra:
A kórokozó még mindig jelen van az ültetvényekben, de hála a figyelmes gazdáknak, még igazán nagy járvány nem tudott kialakulni. Amennyiben lehetséges, folytatni kell még a védekezést ellene. Igen költségesnek ígérkezik ez az év a peronoszpóra miatt, de még most érdemes rá költeni. Ez esetben is kontakt és szisztémikus hatóanyagok kombinációját javaslom.
Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil, réz! (ha már elvirágzott a szőlő!)
Felszívódó: mandipropamid (csak borszőlőben), mefenoxam, zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, iprovalikarb, valifenal stb.

Szürkerothadás (botrítisz):
A virágzás elmúltával csökken a jelentősége, de mivel már megtalálható az ültetvényekben, foglalkoznunk kell vele. Kombinációt javaslok összhangban a másik két kórokozóval.
Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)
Felszívódó: fludioxonil+ciprodinil (lisztharmat is), tebukonazol (lisztharmat is), tiofanát-metil (lisztharmat is), krezoxim-metil+boszkalid (lisztharmat is).

Moly:
A lárvák kártétele nagyjából befejeződött, de érdemes területszemle alkalmával élő lárvát is keresni. Ha még találunk és permetezést tervezünk, ne hagyjuk szó nélkül az ottlétüket. Az atkák mozgó alakjai ellen egy menetben dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil hatóanyagú szerekkel permetezhetünk, de olcsóbb, kontakt hatóanyagot is választhatunk, ha a molyok egyedszáma nem olyan nagy. Ilyenek a piretroidok, mint a lambda-cihalotrin, cipermetrin, alfamatrin, deltametrin, eszfenvalerát stb.

Atkák:
Az ellenük való védekezés korszaka már lezajlott, de a molyok esetében leírtak szerint el lehet járni. Következő szezonja a zsendülés időszakától kezdődik majd.

Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még (csak önmagában) vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja. A sok csapadék miatt többfelé az uralkodó gyomok az egyszikűek lettek (fűfélék, muharfélék…). Ellenük szelektív módon (a szőlő károsodása nélkül) is lehet védekezni propaquizafop vagy fluazifop-P-butil illetve más „fop” gyomirtó használatával.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

 

Ecséd, 2010. június 20.

Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció