Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 24. hét

 

KITARTÓAK A GOMBÁK A SZŐLŐBEN
 
Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 24. hétre (06.14.-06.20.)
 
Fenológiai állapot: virágzás, virágzás, virágzás
Lisztharmat: Fertőzési veszély nagyon-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély nagy
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárváinak kártétele, L3-L4-es lárvák
 
Időjárás a 23. héten (2010.06.07.-06.13.)
Az igazi nyár megérkezett!
A hét elején még kellemes meleg, a hét második felére viszont nagy kánikula köszöntött be. A reggeli hőmérsékletek eleinte 12-15, később 18-22 ºC között, a nappaliak 28-ról 31-34 ºC-ra emelkedve mozogtak. Kora hajnalban még némi harmat is jelentkezett, és napközben is fülledt, párás meleg levegő uralkodott.
A csapadék semelyik körzetben sem esett.
 
Időjárás előrejelzés a 24. hétre (06.14.-06.20.)
Ezen a héten a visszaesésé a főszerep. A várható hőmérsékletek – folyamatos csökkenés mellett, 23-29 ºC között alakulnak majd. A front jellegű hideg betörések (vas.-hétfő és szerda) országos esőt nem okoznak, de lokálisan nagy mennyiségű csapadék rövid idő alatt, jégeső, viharos erejű szél előfordulhat az egész borvidéken. A mostani számítások szerint a fülledt melegben, a labilis légköri képződmények egész héten is ilyen jellegű időjárást okozhatnak.
Az előrejelzés valószínűsége közepes.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A magas hőmérséklettel, páratartalommal együtt a lisztharmat fejlődésére-fertőzésére ideálisak voltak a körülmények. A nagyon magas hőmérséklet még nem volt elég a kórokozó megállításához, sőt, az átlaghőmérséklet és a harmatképződés inkább felgyorsította a fejlődési folyamatokat.
Az első fürtfertőzéseket már megtaláltuk, a még ki sem nyílt virágokon. Érzékeny fajtákban kell keresni előbb (szürkebarát, leányka, rizlingszilváni, kékoportó…). Ez a legveszélyesebb időszak a szőlő fejlődésében, ha most hagyjuk elszaporodni a lisztharmatot, egész évben küzdhetünk eredmény nélkül. Ha megtaláltuk a sajátunkban is, - még ha egy héten belül védekeztünk is, nagyon elkelne egy „közbepermetezés” a kórokozó ellen.
A meptil-dinokap használatát javaslom kén helyett, a szükséges dózis legalább 0,6 liter/ha, valamilyen triazol típusú felszívódó készítménnyel együtt (tebukonazol+spiroxamin+triadimenol, penkonazol, miklobutanil…) kb. 600 literben, lassú tempóval kijuttatva, minél jobb legyen a fedettség.
Az esetben, ha még nem találtunk fertőzést, folytassuk a preventív védekezést szűkített fordulóban, 10-(12) napnál többet semmiképp ne engedjünk. Minden esetben kontakt és „felszívódó” kombinációt alkalmazzunk. Az újabb szerek nagyon hatásosak lisztharmat ellen a megfelelő módon alkalmazva, de nem kimondottan felszívódóak. Többnyire a viaszrétegben raktározódnak, illetve onnan aktiválódnak újra, esetleg gázosodva védik a környező felületet is. Ezért ajánlom ezeket alkalmazni megelőző jelleggel.
                  Javasolt hatóanyagok: quinoxifen+miklobutanil, metrafenon, proquinazid. Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás). Kontakt partnerként itt is nyugodtan használjunk kén helyett meptil-dinokap-ot 0,6 l/ha dózisban.
 
Peronoszpóra:
A fertőzés már megtörtént, az első tüneteket (olajfolt, ill. a sporangium-tartó gyep a levélen ill. a fürtön!) megtaláltuk ültetvényeinkben. Az utóbbi pár napban igaz lassult a folyamat, de nem állt meg a kórokozó számára. A várható csapadék és a hőmérséklet alapján még gondunk lehet a peronoszpórával is. Ha csak kontakt hatóanyagot (mankoceb, réz, folpet…) juttattunk ki eddig, sürgősen válasszunk valami felszívódó kombinációt a következő fordulóra és ne halogassuk annak kijuttatását. Ez esetben is kontakt és szisztémikus hatóanyagok kombinációját javaslom.
            Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), klórtalonil.
                  Felszívódó: mefenoxam, zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, mandipropamid (csak borszőlőben), stb.
 
Szürkerothadás (botrítisz):
Jelenleg a fertőzési veszély nagy, már találtunk levélen és fürtön is elhalásokat, a virágzás megkezdődött, így megnő a jelentősége! Ellene már külön védekezés is indokolt, kiváltképp, ha a zivataros esőkkel jég is érkezik. Kombinációt javaslok összhangban a másik két kórokozóval.
         Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)
         Felszívódó: fludioxonil+ciprodinil (lisztharmat is), tebukonazol (lisztharmat is), tiofanát-metil (lisztharmat is), krezoxim-metil+boszkalid (lisztharmat is).
 
Moly:
Az első nemzedék lárvái kisebb-nagyobb egyedszámmal megtalálhatók már az ültetvényekben. A legnagyobb kárt azzal okozzák, hogy összeszövik a fürtöket, így nem minden virág tud majd kinyílni. A rágásukkal sebeket ejtenek, amin keresztül a peronoszpóra és a botrítisz is könnyebben a növénybe jut.
Célszerű felszívódó vagy gázosodó szereket alkalmazni. Így a piretroidokat inkább mellőzzük most (alfametrin, lambda cihalotrin, eszfenvalerát, cipermetrin), esetleg kombinációban a szerves foszforsav-észter készítményekkel (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Megjegyzendő, hogy a jelenleg hatályos AKG integrált tiltólista alapján a klórpirifosz csak felsőfokú növényvédős írásbeli javaslatára alkalmazható, a dimetoát pedig nem is szerepel a tiltásban.
Hosszú hatástartammal bíró szerek speciálisan molylárvák ellen: spinozad, fenoxikarb+lufenuron, indoxakarb, metoxifenozid. Ezek a lerakott tojásokat is képesek elpusztítani, és a lárvák ellen is hatékonyak. Nincs azonnali ölő hatásuk, de az életfolyamatokat több ponton gátolják, így nincs több táplálkozás, vedlés, kelés stb.
 
Atkák:
Az atkák kártétele sokkal jelentősebb, mint tavaly. Ez is mutatja, hogy ebben milyen nagy szerepe van az időjárásnak, a tápanyag ellátásnak. A lassú, vontatott fejlődés miatt a kártétel nyomait minden ültetvényben fajtánként eltérő mértékben lehet érzékelni! Kifejezetten a gubacsatka szaporodott fel jelentősen. Nem ritka, hogy fürtökön is találunk nemezes bevonatot. Célszerű a molylárvák elleni védekezésnél atka ellen is hatással rendelkező szert használni!
Javasolt hatóanyagok: Nagy adagú kén (csak meleg időben, 18 fok felett működik, 26 fok felett perzselhet), bifentrin, dimetoát (ha moly ellen is ezzel védekezünk), flufenoxuron, tebufenpirad.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egy menetben.
 
Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór vagy S-metolaklór (egyszikűek ellen), trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel és célszerű legalább egyszer tisztára művelni a sorok alját. Alkalmazható még (csak önmagában) vegyszeres törzstisztításra engedélyezett szer is, amennyiben nem csak a hajtásokra jut permetlé, perzselő módon a gyomok többségét is irtja.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült.                   
 
Ecséd, 2010. június 6.
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció