Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 22. hét

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 22. hétre (05.31.-06.06.)

 
Fenológiai állapot: fürt megnyúlás, kezdődő virágzás (hét végére)
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzásának vége, lárvakelés kezdete
 
Időjárás a 21. héten (2010.05.24.-05.30.)
Az időjárás meglehetősen kedvezőtlen volt megint.
A nappali hőmérséklet a hét folyamán fokozatosan emelkedett, elérte a 22-28 ºC-ot. A páratartalom 90-100%-os volt akár 12-14 órán keresztül is (esti eső+reggeli harmat+délig köd)! Az éjszakai lehűlés mértéke nem volt különleges,(10-15 fok). A zivataros jelleg a területen sokfelé tapasztalható volt, helyenként többször is egymás után.
A csapadék mennyisége területenként nagyon eltérő volt, köszönhetően a zivataros jellegnek, 10-50 mm között esett.
A viszonylag magas hőmérséklettel együtt a lisztharmat, a peronoszpóra, és sajnos a botrítisz fejlődése is felgyorsult. Ezt a védekezéseknél figyelembe kell venni!!!
 
Időjárás előrejelzés a 22. hétre (05.31.-06.06.)
Ezen a héten szerda-csütörtökig kitart a hűvös, csapadékos idő, a többi napon melegedés várható. A hét elején még a 15-18 °C-ot sem fogja elérni, a végére visszatér a fülledt 25-28 °C. A hét eleji ciklonos esőt újra felváltja a zivataros jelleg. Az éjszakai hőmérsékletek 8-14 fok között várhatók. Jelentős mennyiségű csapadékot jósolnak.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A fertőzési veszély már jelentős, az első védekezéseket remélhetően már mindenki megcsinálta.
Aki kontakt szereket használt, minél hamarabb juttasson ki felszívódó anyagot is. Aki már eleve azzal kezdett annak is mindenképpen ajánlatos szisztemikus anyaggal folytatni. Javaslom kénnel (2-3 kg) kiegészíteni a permetezést. A meptil-dinokap használatát is javaslom kén helyett, a szükséges dózis 0,6 liter/ha.
                  Felszívódó hatóanyagok: már rövidebb permetezési fordulóban sem ajánlom a triazolok önmagában használatát (miklobutanil, penkonazol, tebukonazol stb.), biztonságosabb ebben a veszélyes fázisban gázosodó szereket alkalmazni (quinoxifen, metrafenon, proquinazid). Érdemes még a krezoxim-metil+boszkalid kombináció kijuttatása (botrítisz elleni hatás).
 
Peronoszpóra:
A fertőzés már megtörtént, az tünetek (olajfolt) megjelenésének időpontja csak a hőmérséklet függvénye. Az utóbbi pár napban ez igen kedvező volt a kórokozó számára. Ha csak kontakt hatóanyagot (mankoceb, réz, folpet…) juttattunk ki eddig, sürgősen válasszunk valami felszívódó kombinációt a következő fordulóra és ne halogassuk annak kijuttatását. Ez esetben is kontakt és szisztemikus hatóanyagok kombinációját javaslom.
            Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), réz (virágzás előtt csak kisebb dózisban, virágzás alatt inkább ne), klórtalonil, stb.
                  Felszívódó: mefenoxam, zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, mandipropamid (csak borszőlőben), stb.
 
Szürkerothadás (botrítisz):
Jelenleg a fertőzési veszély nagy, már találtunk levélen és fürtön is elhalásokat, a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyre inkább indokolt, és már nem csak kontakt anyaggal. Kombinációt javaslok összhangban a másik két kórokozóval.
         Kontakt: folpet (peronoszpóra is), TMTD, (a folpet csak borszőlőben engedélyezett)
         Felszívódó: fludioxonil+ciprodinil (lisztharmat is), tebukonazol (lisztharmat is), tiofanát-metil (lisztharmat is), krezoxim-metil+boszkalid (lisztharmat is).
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak gyakorlatilag vége. Volt olyan csapda, mely 1 nap alatt több mint 100 lepkét fogott, a hűvös-csapadékos időnek köszönhetően viszont jócskán alábbhagyott. Nincs okunk azonban megnyugodni, ez igen elhúzódó lárvakelést, lárva kártételt sejtet!
A moly imágója (lepkéje) ellen általában nem szoktunk permetezni, a védekezés most már a károkozó lárvák (hernyók) ellen irányul.
Célszerű hosszabb hatástartamú szert használni a várható folyamatos lárvakelés miatt. Így a piretroidokat inkább mellőzzük most (alfametrin, lambda cihalotrin, eszfenvalerát, cipermetrin), a szerves foszforsavészter készítményeket részesítsük előnyben (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Megjegyzendő, hogy a jelenleg hatályos AKG integrált tiltólista alapján a klórpirifosz csak felsőfokú növényvédős írásbeli javaslatára alkalmazható.
Hosszú hatástartammal bíró szerek speciálisan molylárvák ellen: spinozad, fenoxikarb+lufenuron, indoxakarb, metoxifenozid. Ezek a lerakott tojásokat is képesek elpusztítani, és a lárvák ellen is hatékonyak. Nincs azonnali ölő hatásuk, de az életfolyamatokat több ponton gátolják, így nincs több táplálkozás, vedlés, kelés stb.
 
Atkák:
Az atkák kártétele sokkal jelentősebb, mint tavaly. Ez is mutatja, hogy ebben milyen nagy szerepe van az időjárásnak, a tápanyag ellátásnak. A lassú, vontatott fejlődés miatt a kártétel nyomait minden ültetvényben fajtánként eltérő mértékben lehet érzékelni! Kifejezetten a gubacsatka szaporodott fel jelentősen. Célszerű a molylárvák elleni védekezésnél atka ellen is hatással rendelkező szert használni!
Javasolt hatóanyagok: Nagy adagú kén (csak meleg időben, 18 fok felett működik, 26 fok felett perzselhet), bifentrin, dimetoát (ha moly ellen is ezzel védekezünk), flufenoxuron, tebufenpirad.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.
Egyre több helyen okoz gondot vándor-pajzstetvek károsítása. Szabad szemmel is látható károsító, mintha pinceászka volna, csak kisebb. A tripszek ellen javasolt hatóanyagok ellene is védelmet nyújtanak, de a rajzásmenetük alapján kellene permetezni.
 
Gyomok:
A felszívódó, lassan ható, de minden gyomot irtó glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Ecséd, 2010. május 31.
 
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció