Főoldal

2020. August. 9. Sunday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2010 20. hét

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2010. 20. hétre (05.17.-05.23.)

 
Fenológiai állapot: fürt megnyúlás
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes-nagy
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes-nagy
Szürkerothadás: Fertőzési veszély kis-közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék rajzása közepes
 
Időjárás a 19. héten (2010.05.10.-05.16.)
A meteorológusok sajnos nem nagyon tévedtek mostanában sem a hőmérséklet sem a csapadék mennyisége és eloszlása kérdésében.
A nappali hőmérsékletek a hét elején még szokatlanul alacsonyak, 10-12 0C körül voltak, a hét folyamán fokozatosan emelkedett, elérte a 20-22 ºC-ot ez pedig az ilyenkor szokásostól alig tér el. Az éjszakai lehűlés mértéke nem volt különleges,(5-13 fok), fagy nem volt tapasztalható. A hétvégére viszont komoly visszaesés volt tapasztalható.
A csapadék mennyisége területenként nagyon eltérő volt, köszönhetően a zivataros jellegnek, elérte a 80-120 mm-t is.
A viszonylag magas hőmérséklettel együtt a lisztharmat, a sok csapadékkal pedig a peronoszpóra vegetációja is megindult. Ezt a védekezéseknél figyelembe kell venni!!!
 
Időjárás előrejelzés a 20. hétre (05.17.-05.23.)
A következő héten kedd-szerdáig kitart a hűvös-csapadékos-szeles idő, a többi napon lassú javulással visszatérünk az ilyenkor megszokotthoz. A hét végére újra elérheti a 18-20 fokot, viszont nyárias záporok-zivatarokra is készülnünk kell (Pünkösd). A reggeli páralecsapódás mértéke igen nagy lesz, nevezhetnénk inkább ködnek is. Az éjszakai hőmérsékletek eleinte 5-10 fok között várhatók, majd folyamatos emelkedés várható.
Az előrejelzés valószínűsége nagy.
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A vegetáció első védekezésének itt volna az ideje!!! A talaj nedvességtartalma sajnos nem enged semmilyen gépi munkát elvégezni, a folyamatos esőzések és az erős szél még háti permetezővel sem hagy munkát végezni.
A fertőzési veszély már jelentős, az első fertőzéseket – sőt, az első kialakult lisztharmat-telepeket, már észleltük, megtalálható az ültetvényeinkben.
Kontakt szerek használatát (ha még nem védekeztünk) önmagában már csak nagyon rövid permetezési fordulóban javaslom, de erre igen kicsi az esély. A gépi munkák következő lehetséges időpontját figyelembe véve (korai fajták kezdődő virágzása), javaslom valamilyen felszívódó kombináció használatát.
                  Ezek: kontaktak: kén (nagy dózisban, atkaölő mellékhatás csak magasabb hőmérsékleten), meptildinokap
                               felszívódóak: triazol-származékok (penkonazol, miklobutanil, stb.).
A meptildinokap dozírozása nem hektár, hanem koncentráció alapon történjen (0,06%), de lehetőleg érje el a 0,3 l/ha-t. Meg kell jegyezni, hogy ennek a hatóanyagnak a készítménye az integrált technológiákban zöld szernek minősül!
                  Speciális: több kórokozó ellen ható ún. strobilurinok, azoxistrobin, piraklostrobin, krezoxim-metil, famoxat, stb.
Peronoszpóra:
Jelenleg az első fertőzések inkubációs ideje zajlik!! Ez azt jelenti, hogy a fertőzés már megtörtént, az első tünetek (olajfolt) megjelenésének időpontja csak a hőmérséklet függvénye. „Szerencsénkre” ez most nem túl magas, de mire rá lehet menni a talajra, nagy valószínűséggel számolnunk kell a kórokozó elleni védekezéssel. Ez esetben is kontakt és szisztemikus hatóanyagok kombinációját javaslom. Kontakt: mankoceb, folpet (szürkerothadás ellen is véd, de csak borszőlőben alkalmazható), réz (virágzás előtt csak kisebb dózisban, virágzás alatt inkább ne), klórtalonil, stb.
                  Felszívódó: metalaxil, zoxamid, bentiovalikarb, cimoxanil, mandipropamid, stb.
                  Speciális: több kórokozó ellen ható ún. strobilurinok, azoxistrobin, piraklostrobin, krezoxim-metil, famoxat, stb.
Célszerű lenne minél hamarabb elvégezni a védekezést, de mostanság csak légi úton lehet megoldani a permetezést, arra viszont kevés és csak kontakt anyagok vannak engedélyezve. Néhány hegyközségben már kezdeményezések folynak eseti légi kijuttatási engedély beszerzésére és a termelők-szolgáltatók összefogására, de ezek az indítványok tényleg csak nagy felületek összehangolásával kivitelezhetők eredményesen.
 
Szürkerothadás (botritis):
Jelenleg a fertőzési veszély kicsi, de a virágzás kezdetével megnő a jelentősége. Ellene külön védekezés egyenlőre nem indokolt, főleg, ha peronoszpóra és lisztharmat ellen strobilurin-származék hatóanyag-kombinációval permeteztünk .
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak több mint két hete változó intenzitással folyik. Volt olyan csapda, mely 1 nap alatt több mint 100 lepkét fogott, a hűvös-csapadékos időnek köszönhetően viszont jócskán alábbhagyott. Nincs okunk azonban megnyugodni, a jó idő visszatértével még lehet nagy rajzás. Ez igen elhúzódó lárvakelést, lárva kártételt sejtet!
A moly imágója (lepkéje) ellen nem szoktunk permetezni, a védekezés a károkozó lárvák (hernyók) ellen irányul. Most mégis javaslom a kontakt és felszívódó, széles hatásspektrumú rovarölő-szer használatát, mert a kevesebb lepke kevesebb tojást rak, és a sérülékeny friss lárvák irtása könnyű feladat.  
Célszerű hosszabb hatástartamú szert használni a várható folyamatos lárvakelés miatt. Így a piretroidokat inkább mellőzzük most (alfametrin, lambda cihalotrin, eszfenvalerát, cipermetrin), a szerves foszforsavészter készítményeket részesítsük előnyben (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Megjegyzendő, hogy a jelenleg hatályos AKG integrált tiltólista alapján a klórpirifosz csak felsőfokú növényvédős írásbeli javaslatára alkalmazható.
 
Atkák:
Az atkák kártétele sokkal jelentősebb, mint tavaly. Ez is mutatja, hogy ebben milyen nagy szerepe van az időjárásnak, a tápanyag ellátásnak. A lassú, vontatott fejlődés miatt a kártétel nyomait minden ültetvényben fajtánként eltérő mértékben lehet érzékelni! Ezért célszerű a molylárvák elleni védekezésnél atka ellen is hatással rendelkező szert használni!
Javasolt hatóanyagok: Nagy adagú kén (csak meleg időben, 18 fok felett működik), bifentrin, dimetoát (ha moly ellen is ezzel védekezünk), flufenoxuron.
Sok területen tapasztalható tripszek jelenléte is. Kártételük nagyban hasonlít a levélatkáéra, de az atkák ellen használt növényvédő szerek nem érnek sokat ellene. Ahol volt tavasszal rügyvizsgálat és kimutatták a tripsz jelenlétét, várható a kártétele is. Ellene még nehezebb védekezni, mint az atka ellen (több fejlődési fokozat különböző helyen). Javasolt hatóanyagok: acetamiprid, spinozad, nagy koncentrációjú dimetoát a molyok ellen egymenetben.
 
Gyomok:
A vessző kihúzás és sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Míg nem hajtottak ki az oldalhajtások, ezt lehetett glifozátos kezelés formájában levélen keresztül végezni. Később glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen), propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Ecséd, 2010. május 16.
 
 
Zsák Viktor
növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció