Főoldal

2020. August. 4. Tuesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 37. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 37. hétre (09.07.-09.13.)
 
Fenológiai állapot: érés
Lisztharmat: Fertőzési veszély csekély
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Rajzás, kártétel nincs
 
Időjárás a 36. héten (2009.08.31.-09.06.)
Folytatódott a meleg, száraz idő péntek estig. Akkor egy hidegfront sok esőt (10-40mm-ig) és lehűlést hozott a borvidék területén. Az idő a szőlő érésének továbbra is kedvezett. A nappali hőmérsékletek 27-32 0C, az éjszakaiak 11-16 fok körül alakultak, ez a hét végére 6 fokkal esett vissza.
 
Időjárás előrejelzés a 37. hétre (2009.09.07.-09.13.)
Hétfőtől ismét melegszik az idő, csapadék nem várható a héten! Csökken a botritis veszély! Folyamatosan melegszik az idő, 22-26 fok körüli nappali hőmérséklet várható a héten is. A hét végig felhő és esőmentes lesz. Évszaknak megfelelő idő várható, kissé emelkedő hőmérséklettel! Nappal 24-27, éjszaka 11-16 fok várható!
Az előrejelzés valószínűsége átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Érés közeledtével, ráadásul ilyen kedvező időjárási körülmények között már nem tud kárt okozni ez a gomba. A késői fajtákat esetleg még kell permetezni (Rajnai rizling, Hárslevelű, Olaszrizling, stb.), de ezekre az ültetvényekre is elég a kontaktkén, 3-4 kg/ha mennyiségben.
Esetleg még szóba jöhet TIOFANÁT-METIL, melynek kielégítő hatása van a lisztharmat mellett a botritisre is, és a várakozási ideje is rövid.
   
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély alacsony továbbra is.
A permetezéseknél figyelembe kell venni a közeli szüret lehetőségét is. A réz készítmények várakozási ideje 28 nap, tehát lassan sehol nem lehet használni. Jelentősége lehet még a folpet hatóanyagú szereknek, de ezek élelmezés egészségügyi várakozási ideje szintén hosszú, borszőlőkben 30 nap! A hatóanyag használata szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
Szürkerothadás (botritis):
Alkalmas vegyszer most az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. És a mostani időjárás mellett ha nem védekezünk, az sem baj! Alig lehet beteg bogyót találni az ültetvényekben. 
Az étkezési fajták esetében a folt nélkül száradó vegyszereket kell előnybe részesíteni
(pl: fenhexamid).
Speciális botriticidek: fenhexamid, TMTD, ciprodinil, pirimetanil, iprodion
 
Moly:
Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.
 
Gyomok:
Ilyenkor már csak a szüret előtti tisztító kaszálásnak van esetleg értelme.
 
Biztosnak tűnik a jó szőlő minőség és a gyors szüret. És biztos sajnos az is, hogy nincs fizetőképes vevő elegendő mennyiségben a piacon. Sajnos, az átvételi árak tökéletesen tükrözik ezt a helyzetet. Nem tudok finomabban fogalmazni, de röhely, hogy 3 kg szőlő áráért kapunk 1,5 liter ásványvizet. Csak a termelők ezen nem tudnak nevetni.
Mégis azt javaslom, aki foglalkozik továbbra is termeléssel (egyre kevesebben lesznek) legalább minimális mértékben foglalkozzon a téli tápanyag visszapótlással, mert a talajok készletei hamar kimerülnek, és most a műtrágyák árai is visszaestek kicsit a vásárlási érdektelenség és a gazdasági körülmények hatására. A költségeket próbáljuk minimalizálni, de mindig szakember segítségével, aki talán fel tudja mérni tapasztalata, képzettsége révén a spórolás várható következményeit.  
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-09-06.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció