Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 34. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 34. hétre (08.17.-08.23.)
 
Fenológiai állapot: érés
Lisztharmat: Fertőzési veszély csekély
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Rajzás, kártétel nincs
 
Időjárás a 33. héten (2009.08.10.-08.16.)
Folytatódott a kánikula, a hét közepi enyhébb lehűlés alig volt érezhető. Ez az idő az érésnek továbbra is kedvezett. Csapadék szórványosan volt észlelhető a borvidék területén.
A nappali hőmérsékletek 25-32 0C, az éjszakaiak 14-20 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 34. hétre (2009.08.17.-08.23.)
A héten folytatódik a nyár. Vagy nem akar befejeződni? Folyamatosan 30 fok körüli nappali hőmérséklet várható a héten is. A szőlő érésének ez kifejezetten jó. Nappal 26-30, éjszaka 14-19 fok várható! Felhő mentes, napos idő várható!
Az előrejelzés valószínűsége átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Érés közeledtével egyre kevesebb kárt tud okozni ez a gomba. A meglévő fertőzések kezelésére csak kontakt szert kell használni. Megjegyzem, fürtön tüneteket alig lehet találni! Csak a késői fajtákat kell még permetezni (Rajnai rizling, Hárslevelű, Olaszrizling, stb.), mert lassan szedni kell! A későbbi fajtáknál is csak egy permetezés van hátra, és erre is elég a kontakt kén, 3-4 kg/ha mennyiségben.
Esetleg még szóba jöhet TIOFANÁT-METIL, melynek kielégítő hatása van a lisztharmat mellett a botritisre is, és a várakozási ideje is rövid.
   
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély lecsökkent! Harmat képződés alig van, inkább a szárazabb klíma érezteti hatását!
A permetezéseknél figyelembe kell venni a közeli szüret lehetőségét is. A réz készítmények várakozási ideje 28 nap, tehát lassan nem lehet a legtöbb fajtánál használni. Jelentősége lehet még a folpet hatóanyagú szereknek, de ezek élelmezés egészségügyi várakozási idejeszintén hosszú, borszőlőkben 30 nap! A hatóanyag használata szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
Szürkerothadás (botritis): Veszélyes fenológiai stádium az érés.
Alkalmas vegyszer most az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. A strobilurinok használata esetén egy készítménnyel lehet védekezni az összes gomba ellen.
Speciális botriticidek: fenhexamid, TMTD, ciprodinil, pirimetanil, iprodion
 
Moly:
Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.
 
Gyomok:
Ilyenkor már csak az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatással bíró MCPA hatóanyagot érdemes használni, mely a széles levelű kétszikű gyomok ellen jó hatású.
 
Még korai jósolgatni a termés minőségét, de lassan biztosnak tűnik az augusztusi szüret a fajták zöménél. A termés minősége még javítható, a cukrosodási folyamatok még gyorsíthatók magnézium, kálium és bór tartalmú lombtrágyák használatával. Ezek használatát feltétlen javaslom az utolsó permetezéseknél! 
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-08-16.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció