Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 33. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 33. hétre (08.10.-08.16.)
 
Fenológiai állapot: érés-zsendülés
Lisztharmat: Fertőzési veszély csekély
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Rajzás, kártétel nincs
 
Időjárás a 32. héten (2009.08.03.-08.09.)
Folytatódott a kánikula, de szerdán jelentős mennyiségű eső esett a borvidék egész területén. Ez az idő az érésnek, a tápanyag felvételnek, cukrosodásnak kedvez, de a rothadásos betegségekre figyelni kell. A sok víz hatására a peronoszpóra még okozhat levél veszteséget!
A nappali hőmérsékletek 25-33 0C, az éjszakaiak 16-21 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 33. hétre (2009.08.10.-08.16.)
A héten folytatódik a forróság, de a nyár egy kicsit változatosabb oldalát mutatja! Kedden enyhe hidegfront jelentősebb esővel, csütörtökön ismét várható zápor, zivatar de ez kisebb valószínűségű, mint a keddi. Utána ismét melegedés várható! A szőlő érésének ez jó, de a botritisre érdemes figyelni és a peronoszpóra is sok asszimiláló felületet vihet el. Nappal 25-30, éjszaka 15-18 fok várható! Csütörtök után felhő mentes, napos idő várható!
Az előrejelzés valószínűsége átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Érés közeledtével egyre kevesebb kárt tud okozni ez a gomba. A meglévő fertőzések kezelésére csak kontakt szert kell használni. Megjegyzem, fürtön tüneteket alig lehet találni! Nagyon úgy néz ki, hogy a korai fajtáknál már nem is kell permetezni (Irsai, Cserszegi, stb), mert lassan szedni kell! A későbbi fajtáknál is csak egy permetezés van hátra, és erre is elég a kontakt kén, 3-4 kg/ha mennyiségben.
Esetleg még szóba jöhet TIOFANÁT-METIL, melynek kielégítő hatása van a lisztharmat mellett a botritisre is, és a várakozási ideje is rövid.
A későn érő fajták (Olaszrizling, Hárslevelű) még jelentősebb csapadék, párás levegő hatására igényelhetik a felszívódó szerek használatát! A tiofanát-metil jó megoldás ebben az esetben is!
   
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély a hidegebb éjszakák és a jelentős csapadék miatt növekedett!
A biztonságos érést segíti még egy közepes dózisú rezes permetezés, mely mellesleg véd jó hatékonysággal a peronoszpóra ellen is! A réz készítmények közül hatékonyság szerint csökkenő értékű: oxid, hidroxid, oxiklorid. Költségben természetesen ez a sorrend éppen fordított! Jelentősége lehet még a folpet hatóanyagú szereknek, melyek a botritis és a peronoszpóra ellen is kielégítő hatásúak, bár ez a hatóanyag szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
Szürkerothadás (botritis): Veszélyes fenológiai stádium az érés. Az esetleges sok csapadék még a fokozott vízfelvétel miatt még könnyen megrepesztheti a bogyó héjat, mely után azonnal jön a botritis.
Alkalmas vegyszer most az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. A strobilurinok használata esetén egy készítménnyel lehet védekezni az összes gomba ellen.
Speciális botriticidek: fenhexamid, TMTD, ciprodinil, pirimetanil, iprodion
 
Moly:
Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A propargit hatóanyag tartalmú szert lehet használni a telelőre vonuló atkák ellen ebben az időben, de hatékonyabb, költség takarékosabb és biztosabb megoldás tavasszal védekezni ellenük.
 
Gyomok:
Ilyenkor már csak az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatással bíró MCPA hatóanyagot érdemes használni, mely a széles levelű kétszikű gyomok ellen jó hatású.
 
Még korai jósolgatni a termés minőségét, de lassan biztosnak tűnik az augusztusi szüret a fajták zöménél. A termés minősége még javítható, a cukrosodási folyamatok még gyorsíthatók magnézium, kálium és bór tartalmú lombtrágyák használatával. Ezek használatát feltétlen javaslom az utolsó permetezéseknél! 
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-08-09.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció