Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 32. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 32. hétre (08.03.-08.09.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély csekély
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Rajzás, kártétel nincs
 
Időjárás a 31. héten (2009.07.27.-08.02.)
Folytatódott a kánikula! Pénteken volt kevés csapadék, de ez gyakorlatilag még aznap felszáradt! Ez az idő az érésnek kedvez, de a rothadásos betegségekre figyelni kell. Más kártevő illetve kórokozó jelentős kárt nem tud tenni az ültetvényekben. 
A nappali hőmérsékletek 27-35 0C, az éjszakaiak 16-20 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 32. hétre (2009.08.03.-08.09.)
A héten folytatódik a forróság, de a nyár egy kicsit változatosabb oldalát mutatja! Kedden és csütörtökön a forróságot nagy valószínűséggel enyhíteni fogja jelentősebb mértékű csapadék. De nem fog csökkeni a hőmérséklet számottevően. A szőlő érésének ez jó, a tápanyag felvételhez már nagyon kéne a víz a talajba is. A csapadék ilyenkor a peronoszpóra és a botritis terjedését segítheti. Nappal 26-33, éjszaka a lehűlés mértéke 17-21 fok várható! A hét második felére felhő mentes, napos idő várható!
Az előrejelzés valószínűsége átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Tovább tart a gombák terjedésének kedvezőtlen idő. A meglévő fertőzések miatt csak kontakt szert kell használni. Megjegyzem, fürtön tüneteket alig lehet találni! Nagyon úgy néz ki, hogy a korai fajtáknál már csak egy permetezés van hátra, és erre is elég a kontakt kén, 3-4 kg/ha mennyiségben.
Esetleg még szóba jöhet TIOFANÁT-METIL, melynek kielégítő hatása van a lisztharmat mellett a botritisre is.
A későn érő fajták (Olaszrizling, Hárslevelű) még jelentősebb csapadék, párás levegő hatására igényelhetik a felszívódó szerek használatát! A tiofanát-metil jó megoldás ebben az esetben is!
   
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély a magas hőmérséklet miatt nem jelentős!
A biztonságos érést segíti még egy közepes dózisú rezes permetezés, mely mellesleg véd jó hatékonysággal az esetleges peronoszpóra ellen is! A réz készítmények közül hatékonyság szerint csökkenő értékű: oxid, hidroxid, oxiklorid. Költségben természetesen ez a sorrend éppen fordított!
 
Szürkerothadás (botritis): Veszélyes fenológiai stádium a fürtzáródás, érés. Alkalmas vegyszer ilyenkor az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. A strobilurinok használata esetén egy készítménnyel lehet védekezni az összes gomba ellen.
Speciális botriticidek: fenhexamid, TMTD, ciprodinil, pirimetanil, iprodion
 
Moly:
Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A propargit hatóanyag tartalmú szert lehet használni a telelőre vonuló atkák ellen ebben az időben, de hatékonyabb, költség takarékosabb és biztosabb megoldás tavasszal védekezni ellenük.
 
Gyomok:
Ilyenkor már csak az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatással bíró MCPA hatóanyagot érdemes használni, mely a széles levelű kétszikű gyomok ellen jó hatású.
 
Még korai jósolgatni a termés minőségét, de lassan biztosnak tűnik az augusztusi szüret a fajták zöménél. A termés minősége még javítható, a cukrosodási folyamatok még gyorsíthatók magnézium, kálium és bór tartalmú lombtrágyák használatával. Ezek használatát feltétlen javaslom az utolsó permetezéseknél! 
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
 
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-08-02.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció