Főoldal

2020. August. 4. Tuesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 31. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 31. hétre (07.27.-08.02.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az 2. nemzedék rajzása, kártétele gyenge
 
Időjárás a 30. héten (2009.07.20.-07.26.)
Kánikula, kevés csapadék, időnként szél! Hét végére egy kis lehűlés, de ez csak az ekkor strandolók idegeit borzolta. Ez az idő az érésnek kedvez, de a rothadásos betegségekre figyelni kell. Más kártevő illetve kórokozó jelentős kárt nem tud tenni az ültetvényekben. 
A nappali hőmérsékletek 25-36 0C, az éjszakaiak 11-21 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 31. hétre (2009.07.27.-08.02.)
A héten ismét forró nyár következik, minden nap meleg, száraz idő várható! Most a hétvégére sem fog csökkeni a hőmérséklet. Múltkor kérdeztem, most mondom: lehet ezt még fokozni. A szőlő érésének ez jó, a kék fajták már sötétek! Csapadékra nem kell számítani. Nappal 29-350C, éjszaka a lehűlés csak hétfőn lesz jelentősebb (13 fok) a többi napon 17-21 fok várható!
Az előrejelzés valószínűsége átlagnál nagyobb!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Tovább tart a gombák terjedésének kedvezőtlen idő. A meglévő fertőzések miatt csak kontakt szert kell használni. Megjegyzem, fürtön tüneteket alig lehet találni! Nagyon úgy néz ki, hogy a korai fajtáknál már csak egy permetezés van hátra, és erre is elég a kontakt kén, 3-4 kg/ha mennyiségben.
Esetleg még szóba jöhet TIOFANÁT-METIL, melynek kielégítő hatása van a lisztharmat mellett a botritisre is.
   
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély a magas hőmérséklet miatt gyakorlatilag nincs!
A biztonságos érést segíti még egy közepes dózisú rezes permetezés.
 
Szürkerothadás (botritis): Veszélyes fenológiai stádium a fürtzáródás, érés. Alkalmas vegyszer ilyenkor az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. A strobilurinok használata esetén egy készítménnyel lehet védekezni az összes gomba ellen.
Speciális botriticidek: fenhexamid, TMTD, ciprodinil, pirimetanil, iprodion
 
Moly:
A 2. nemzedék lepkéje kis létszámban volt fogható, lárvája sem jelent meg tömegesen. Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A propargit hatóanyag tartalmú szert lehet használni a telelőre vonuló atkák ellen ebben az időben, de hatékonyabb, költség takarékosabb és biztosabb megoldás tavasszal védekezni ellenük.
 
Gyomok:
Ilyenkor már csak az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatással bíró MCPA hatóanyagot érdemes használni, mely a széles levelű kétszikű gyomok ellen jó hatású.
Szokásosnál rövidebb, szerényebb javaslataim főleg a szőlő jövedelmezősége és a valóban kedvező időjárás miatt alakultak így. A sok és intenzív napsütés hatása még akár kedvezőtlen is lehet, hiszen napégésből eredő barnulásokat már sokfelé lehet látni borvidékünkön is. Még korai jósolgatni a termés minőségét, de lassan biztosnak tűnik az augusztusi szüret a fajták zöménél. Csak legyen olyan vevő, aki fizet is!!! 
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-07-26.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció